„Cuvântul «mogul» este cel din Dicţionarul explicativ al limbii române. Nu l-am impus eu în viaţa publică, acest termen de mogul îl cunoaşteţi cu toţii”, a spus Emil Boc, la plecarea de la instanţă.
Totodată, Boc a afirmat că Vîntu nu poate spune că este doar un simplu cetăţean. „Prin modul în care a influenţat dezbaterea publică în ultimii ani nu poate spune că e un simplu cetăţean„, a mai spus premierul.
Emil Boc a răspuns, marţi, mai multor întrebări adresate de instanţă, precum şi unora depuse la dosar de avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu.
„Alianţele dintre politicieni şi presă pot crea instabilitate politică„, a declarat Boc, el răspunzând astfel întrebării judecătorului referitoare la modul în care apreciază că simpla exprimare a unei opinii aparţinând lui Sorin Ovidiu Vîntu ar putea crea instabilitate politică.
Premierul a mai susţinut că este un act de notorietate şi că figurează în interceptările dosarului lui Vîntu că acesta a afirmat că s-a aliat cu politicieni pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Răspunzând unei întrebări depuse la dosar de avocaţii lui Vîntu legate de lecţii de morală fără menţionarea păgubiţilor FNI, Boc a răspuns că a făcut doar afirmaţia că pe unele posturi TV nu se reiau informaţii de interes public despre păgubiţii FNI. „Am spus că statul prin AVAS a plătit o sută de milioane de euro păgubiţilor FNI„, a declarat premierul în faţa instanţei.
Instanţa l-a mai întrebat pe Emil Boc dacă recunoaşte că l-a acuzat pe Vîntu că urmăreşte să împiedice justiţia să ajungă la el.
„Declaraţia a fost făcută atunci când a fost readusă în discuţie tema suspendării preşedintelui care generează îngrijorare din perspectivă economică şi teamă investittorilor. Este o declaraţie politică şi este o judecată de valoare. Este de notorietate că Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut suspendarea preşedintelui„, a răspuns primul ministru.
Premierul Emil Boc a fost audiat, marţi, la Ttribunalul Bucureşti, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu îi cere daune de un milion de euro pentru acuzaţiile legate de cazul FNI şi de o implicare într-o lovitură de stat.
Sorin Ovidiu Vîntu nu a fost prezent în sala de judecată, în schimb a declarat la Antena 3, că acuzaţiile lui Emil Boc, potrivit căruia ar fi încercat să organizeze o lovitură de stat, sunt extrem de periculoase, dar că ar putea renunţa la daunele de un milion de euro dacă premierul recunoaşte că afirmaţiile făcute sunt „o figură de stil”. Vîntu a mai spus că prezenţa lui Boc la Tribunalul Bucureşti este „o dovadă a respectului pe care premierul îl poartă instituţiei statului”.
Dosarul în care Emil Boc a fost chemat în judecată de Sorin Ovidiu Vîntu a fost înregistrat în 15 octombrie 2010. În 2011, toate cele trei termene de judecată au fost amânate.