„Astăzi, PNL nu este vocea autorizată a opoziţiei, nu poate emite pretenţii de a fi fata care vine ca o mireasă şi ia stindardul opoziţiei şi-l duce mai departe. Opoziţia nu este Nufărul. Crin Antonescu este la fel de părtaş ca şi Victor Ponta la ceea au făcut doi ani de zile. Trebuie să îşi asume tot ce au făcut în aceşti doi ani de zile”, a spus Emil Boc.
VEZI ŞI Antonescu: Cerem demisia lui Ponta din funcţia de premier. Transformă USL în PSD-ul anilor 2000
În opinia acestuia, ieşirea de la guvernare a PNL este doar un joc prin care liberalii încearcă să îşi maximizeze şansele de a avea, la finalul anului, un preşedinte. La rândul lor, social-democraţii, au preferat să îi aibă pe liberali în tabăra lor, decât să-i lase să treacă în opoziţie, susţine Boc.
„Fiecare încearcă să îşi maximizeze şansele pentru prezidenţiale. Antonescu crede că, ieşind de la guvernare, are mai mari şanse, Ponta a încercat să îl ţină cât mai mult cu putinţă, pentru a evita ca PNL să treacă în opoziţie. Fiecare încearcă să-şi maximizeze şansele”, a declarat Emil Boc.
Fostul premier a spus că se poate face acum o comparaţie între ceea ce a făcut guvernul condus de el în anii 2010-2011, când s-au realizat cel puţin 11 reforme şi s-au luat măsuri extrem de nepopulare, şi guvernul USL.
„Noi am promovat cel puţin 11 reforme fundamentale ale statului român, am restabilit echilibrele bugetare – pentru România se prăbuşea din punct de vedere economic – ne-am asumat cele mai nepopulare măsuri economice cu putinţă, în timp ce USL a beneficiat doi ani de zile de pe urma eforturilor românilor şi a suferinţei lor din 2010 şi 2011 şi de rezultatele reformelor pe care le-am promovat. Au mâncat şi au băut, au stat la televizor, s-au certat şi au uitat de problemele României”, a declarat Emil Boc.
În ceea ce priveşte cererea liberalilor privind demisia premierului, Emil Boc este de părere că acest lucru se va tranşa oricum, în Parlament, şi că o eventuală plecare a actualului guvern trebuie să se realizeze prin mijloace democratice.
„Un premier care are majoritate în Parlament nu este obligat să demisioneze, rămâne de văzut dacă acest lucru se va confirma sau nu în Parlament. Va trebui, oricum, să vină în Parlament cu un nou guvern. Dacă are majoritate rămâne, dacă nu, pleacă. Aşa spune regula constituţională”, a mai spus Boc.
La nivel local, a precizat primarul democrat-liberal, parteneriatele stabilite nu vor fi schimbate doar pentru că „bate vântul la Bucureşti”.
PDL formează în Consiliul Local o majoritate alături de UDMR, împreună cu care are 14 consilieri din 27. La această majoritate se alătură şi consilierul PP-DD, Irimie Popa.
Social-democraţii au cinci consilieri în CL Cluj-Napoca, liberalii şase, iar conservatorii unul.