Protocolul politic privind semnarea şi ratificarea de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare a fost semnat de preşedintele PDL Emil Boc, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, preşedintele UNPR Gabriel Oprea şi liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian.
„În primul rând, am semnat acest protocol pentru că el asigură sănătatea bugetului ţării şi consolidează stabilitatea şi creşterea economică. În al doilea rând, acest tratat continuă politica fiscal bugetară din ultimii trei ani şi consolidează drumul bun economic pe care se află România”, a declarat liderul PDL Emil Boc.
El a adăugat că, dacă va ratifica acest tratat, România va fi la aceeaşi masă de decizie cu celelalte ţări europene.
„Este un tratat împotriva populismului, pune România la adăpost de răul pe care-l poate face populismul. Prin semnarea acestui tratat, populismul este ţinut în istorie”, a adăugat liderul PDL. El a mai spus că protocolul este deschis spre semnare şi opoziţiei, arătând că există loc pe protocol pentru semnăturile partidelor de opoziţie.
La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că semnarea şi aderarea la Tratatul de guvernanţă fiscală asigură un echilibru bugetar, creşterea economică sănătoasă, competitivitate şi o ieşire din criza economică financiară globală.
„Tratatul la care ne referim, chiar dacă abordează o parte a problemei, este ca o haină pentru vremuri grele. Europa şi nu doar Europa vor trece prin viitorii ani, probabil mulţi de aici înainte, prin dificultăţi economice majore şi este limpede că de unii singuri nu avem nicio şansă, chiar dacă astăzi situaţia macroeconomică nu arată rău deloc. (…) Este absolut obligatoriu să mergem în această direcţie, pentru că nu vom fi singuri”, a declarat şi deputatul Varujan Pambuccian, liderul deputaţilor minorităţilor.
La eveniment au fost prezenţi premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi lideri ai partidelor din arcul guvernamental.
Coaliţia de guvernare a convenit, marţi, să adopte tratatul de guvernanţă fiscală agreat la nivel european prin procedură parlamentară, urmând ca un proiect de lege în acest sens să fie elaborat în perioada următoare, potrivit unor surse din coaliţia guvernamentală.