Emil Boc a declarat, vineri, la Prefectura Cluj, la finalul video-conferinţei premierului Victor Ponta cu prefecţii, că nu vede utilitatea şi modalitatea practică de realizare a unui asemenea demers.
„E extrem de neclar cum se va organiza acest mini-recensământ, aşa cum a spus premierul Ponta. Vor fi din nou recenzori care să meargă din uşă în uşă să vadă dacă sunt oameni acasă? Oamenii sunt acum în concedii, nu avem personal în Primărie, pentru că majoritatea sunt în concediu în luna august, iar angajaţii noi trebuie instruiţi să facă faţă unui asemenea demers, iar profesorii care erau şi ei recenzori sunt în vacanţă. Nu văd utilitatea şi modalitatea practică de realizare a unui asemenea demers. Consider că în momentul de faţă este insuficient pregătit acest demers şi are foarte multe carenţe şi nu ştiu ce se urmăreşte. A încerca acum un mini-recensământ după părerea mea nu are şanse practice să fie realizat, nu va clarifica situaţia”, a spus Boc.
El a precizat că, în calitate de primar, va aştepta actele normative elaborate de Guvern pentru a vedea după aceea ce se poate face.
„Soluţia cea mai bună este de a corela datele din diverse baze de date de la nivelul Guvernului – Serviciul de paşapoarte, Direcţia de Evidenţă a Persoanei – cu primăriile, să se facă toate corecturile necesare, iar acest lucru ar reprezenta singura soluţie viabilă. În rest, orice alt demers are, poate, alt scop decât acela de a avea o situaţie legală şi corectă în România. Ar trebui ca, pentru a elimina din bazele de date acele persoane care au avut cetăţenie română şi au renunţat la ea şi se află pe listele electorale permanente, să fie comunicate primăriilor. Noi suntem cu baza de date la zi, nu avem lucruri noi”, a subliniat primarul Clujului.
Subprefectul Mihnea Iuoraş a declarat, la rândul său, că autorităţile judeţene vor confrunta listele electorale cu cele de la recensământul din 2011 pentru a se vedea dacă există diferenţe.
„Vom încerca chiar să organizăm un mini-recensământ, adică, acolo unde avem suspiciuni, vom încerca să trimitem oameni pe teren să vedem dacă acele persoane mai există şi nu au plecat din ţară. Este o operaţiune laborioasă, care durează foarte mult timp, şi trebuie făcut totul în trei săptămâni. Vom face în aşa fel ca listele pe care le vom pune la dispoziţie să fie cât mai aproape de realitate”, a spus Iuoraş.
Premierul Victor Ponta a cerut autorităţilor locale să înceapă procesul de actualizare a listelor electorale, astfel încât Guvernul să poată transmite Curţii Constituţionale datele solicitate, dar şi să transmită un mesaj de stabilitate în această perioadă.