Emil Boc le-a relatat magistraţilor care era procedura de numire în funcţii, inclusiv pentru miniştri.
„Organizaţiile judeţene puteau face recomandări pentru miniştri, secretari de stat şi alte funcţii, însă PDL filtra aceste propuneri prin comisiile de specialitate în funcţie de profesionalism. Pentru propunerile în funcţiile de conducere în companiile naţionale, ultimul cuvânt îl aveau miniştrii de resort, care puteau să accepte sau să refuze. Au fost situaţii când au fost mai multe propuneri, dar şi nemulţumiri din partea unora sau altora pentru o funcţie, însă ele au fost lăsate la decizia comisiilor de specialitate din partid şi a miniştrilor. Nu exista ca cineva să vină şi să spună: nu mă interesează ce vreţi voi, eu vreau să fie numit X”, a afirmat fostul premier Emil Boc, citat de news.ro.
Citeşte şi: DNA cere închisoare cu executare pentru Vasile Blaga şi confiscarea sumei de 700.000 de euro
El a mai spus, răspunzând unei întrebări a judecătorului, că atunci când a ajuns la PDL exista o regulă – donaţiile se făceau exclusiv la casieria partidului din sediul aflat pe Aleea Modrogan nr 1 şi erau eliberate chitanţe, menţionate în rapoartele finale ale partidului pentru controalele Curţii de Conturi.
„Finanţarea se făcea din două surse: din cotizaţiile membrilor şi din donaţii. Această era regulă generală. Niciodată la numirea într-o funcţie politică de către partid nu i s-a condiţionat nimănui plata unei sume de bani. Deci, nu s-a condiţionat: eşti numit în funcţia X dacă plăteşti o sumă de bani. Aşa ceva nu a existat sau eu nu ştiu să fi existat în PDL (…) Dacă au venit firme şi au dat bani la partid, asta este altceva. Donaţiile puteau fi făcute de orice persoană”, a mai afirmat Boc.
Fostul lider PDL a mai susţinut că nu a auzit în viaţa lui de Horaţiu Berdilă, iar de Horia Hăhăianu a aflat din documentele oficiale ajunse la guvern şi că nu s-a întâlnit niciodată cu el.
Întrebat de judecător despre declaraţiile lui Gheorghe Ştefan, potrivit cărora în PDL ajungeau bani de la firmele care câştigau contracte cu companiile naţionale şi că el a predat personal bani la partid, Boc a spus că nu are cunoştinţă despre aşa ceva şi că fostul primar din Piatra Neamţ avea propuneri pentru mai multe funcţii, dar nu întotdeauna erau acceptate de partid.
„Nu am cunoştinţă de astfel de sume de bani. Gheorghe Ştefan era un om care a avut performanţă politică, dar nu îmi face plăcere să spun mai multe lucruri. Organizaţia PDL din Neamţ era în primele cinci organizaţii ca performanţă în alegeri, iar el era membru în BPN şi vicepreşedinte al PDL. Era preocupat şi de alte activităţi colaterale politicii, de fotbal, de exemplu. El avea propuneri pentru mai multe funcţii, dar nu întotdeauna acceptate de partid”, a mai spus Boc la Tribunalul Bucureşti.
În sala de judecată s-a aflat şi Vasile Blaga, care a susţinut din nou că este nevinovat şi că nu există probe care să îl incrimineze.
Tot vineri, a fost audiat de magistraţi, în calitate de martor, şi fostul ministru Adriean Videanu. El a spus că în partid exista „o structură instituţională foarte bine pusă la punct”, explicând şi modul în care se făceau numirile în funcţiile de conducere de la companiile de stat – filialele partidului care aveau cele mai bune rezultate în alegeri erau recompensate prin dreptul de a propune oamenii pentru aceste posturi.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti ar urma să pronunţe decizia în acest dosar în 30 octombrie.
La ultimul termen al procesului, din 6 octombrie, a fost audiată Elena Udrea. Ea le-a spus magistraţilor că, „de regulă”, îl ruga pe fostul ei soţ, Dorin Cocoş, să contribuie cu bani pentru PDL şi că au existat cazuri în care anumite persoane sponsorizau prin intermediari mai multe partide în acelaşi timp. Fostul ministru a mai arătat că numirile în funcţiile de conducere ale companiilor de stat se făceau la propunerile unor membri de partid.
În dosarul finanţării ilegale a PDL, în 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga, pe care îl acuză de trafic de influenţă, pentru că, în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL şi senator, ar fi primit în patru rânduri, printr-un interpus, 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.