Fostul premier, Emil Boc, care era președintele partidului în acea vreme, spune că nu știe nimic despre aceste sume, precizând că la el veneau doar rapoartele oficiale ale partidului.
„După cum știți, este vorba despre o organizație a unei filiale, căreia nu am cum să îi cunosc situația financiară. Nu am informații în acest sens, pentru că nu cunosc situațiile financiare ale fiecărei filiale din România. Acestea se prezintă, la sfârșit de an, în rapoartele oficiale„, a declarat Emil Boc.
DNA a extins urmărirea penală împotriva Elenei Udrea pentru spălare de bani, a anunţat avocatul fostului ministru, Marius Striblea. Procurorii suspectează că, din banii primiţi mită în dosarul Gala Bute, Elena Udrea a dat o parte şi Partidului Democrat Liberal, pentru campania electorală de la alegerile locale din 2012.
„Procurorii suspectează în mod bizar că banii din deja celebra geantă a lui Nastasia ar fi fost duşi în campania electorală din 2012, la alegerile locale şi că s-ar fi folosit de aceşti bani de organizaţia PDL Bucureşti. Este cel puţin bizar să acuzi pe cineva printr-o singură declaraţie, cum este a lui Nastasia, că ar fi luat o geantă cu bani în octombrie 2011 ca să finanţeze o campanie electorală în 2012. Doamna Udrea a dat o declaraţie în care a demontat toate aceste presupuneri. A fost extinsă urmărirea penală pentru spălare de bani şi s-a pus în mişcare acţiunea penală împotriva ei„, a declarat Marius Striblea, miercuri, după ce a fost prezent la DNA cu Elena Udrea timp de şase ore.
După încheierea audierilor, DNA a dat publicităţii un comunicat în care prezintă pe larg cele reţinute în sarcina Elenei Udrea şi a lui Tudor Breazu, urmărit şi el penal, tot pentru spălare de bani.
În ordonanța procurorilor se arată că în perioada 2010 – 2011, Elena Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naționale de Investiții, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.
Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei.
La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât și de Topoliceanu Ana Maria.
Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei.
O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria.
În cursul anului 2011, Udrea Elena Gabriela a cerut și a primit de la inculpatul Gardean Adrian, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.
Urmare acestei solicitări, în data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăți menționate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeași zi ministrului Udrea Elena Gabriela.
„Din probele administrate până în prezent, a rezultat că o parte din suma obținută prin săvârșirea infracțiunilor de corupție descrise anterior a fost transferată de către Breazu Tudor Liberiu și Udrea Elena Gabriela în patrimoniul organizației București a partidului din care făcea parte aceasta din urmă (PDL, n.r.), sub aparența unor contracte de donație fictive, întocmite pentru a disimula originea infracțională a banilor. Astfel, în perioada 19 iulie 2011 – 18 iulie 2012 în contabilitatea organizației au fost înregistrate 21 de contracte de donație cu o valoare totală de 1.537.200 lei”, se arată în comunicatul DNA.
Surse judiciare au dezvăluit că DNA a audiat 21 de persoane care apareau pe listele PDL că ar fi făcut donaţii pentru partid în valoare 1.537.200 lei. O parte din aceştia erau însă persoane de condiţie modestă şi au spus că nu au plătit nimic la partid. Mai mult, unii dintre ei au admis că ştiau că erau trecuţi în acte doar pentru a masca provenienţa banilor.
Elena Udrea a studiat dosarul vreme de trei ore, iar apoi a dat o declaraţie în faţa procurorilor, cărora le-a spus că în listele de la partid puteau fi trecuti intermediari, daca sponsorii adevăraţi refuzau să apară cu numele.
Anchetatorii au ridicat calculatorul lui Tudor Breazu, în care au găsit un e-mail trimis în 2011 către Elena Udrea, în care îi spunea ca „din cei 71.000 lei” a făcut trei lucruri la partid, printre care să plătească chiria pentru sediu.