„Primul ministru Victor Ponta este primul procuror de drept neconstituţional din România. Titlul i-a fost decernat cu ocazia deciziei Curţii Constituţionale prin care a fost declarată neconstituţională ordonanţa în urma căreia a luat banii primarilor. Încă o dată se demonstrează că acest Guvern este plin de amatorism şi de oameni care se pricep la copiat şi la xerox şi mai puţin la performanţă”, a spus Emil Boc, citat de Mediafax.
Boc are astfel ocazia să-i plătească o poliţă lui Ponta care, în urmă cu doi ani, spunea despre premierul de atunci că este profesor de drept neconstituţional. „Chiar este foarte bun, sincer. I-am găsit lui Emil Boc un domeniu la care se pricepe. La Drept neconstituţional cred că este primul profesor al ţării. Şi, totuşi, când îi găseşti un punct bun, e păcat să nu îl lauzi”, declara Ponta în aprilie 2010.
Butada lui Ponta a făcut carieră în rândurile opoziţiei de atunci, reprezentanţi ai USL utilizând-o de fiecare dată când CCR mai dădea un verdict nefavorabil puterii de atunci. Unul din fanii exprimării a fost chiar actualul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean, cel care a contrasemnat ordonanţa de urgenţă prin care primăriilor PDL li s-au luat banii înapoi şi care a fost declarată neconstituţională.
„Domnul profesor de drept neconstituţional Emil Boc încalcă exact articolul menţionat, pentru că diminuarea drepturilor şi consecinţele sociale ale acestor măsuri riscă să provoace acel gen de reacţii care să pună sub semnul întrebării exact acest gen de situaţii. Îi recomand ca măcar să lectureze jurisprudenţa CEDO şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, ca să vadă cazurile care se referă la limitarea temporară a drepturilor, pe considerente de siguranţă naţională”, declara Corlăţean în mai 2010 referindu-se la decizia de tăiere a pensiilor şi salariilor făcută de cabinetul Boc.
Însă ultimul care a utilizat formularea a fost tot Ponta, chiar la discursul de la moţiunea de cenzură care l-a demis pe Ungureanu şi a dus la instalarea preşedintelui PSD la Palatul Victoria. „Am auzit în discursul unui prim-ministru, care nici măcar nu are scuza că este profesor de drept neconstituţional ca Emil Boc, spunând că, în principiu, legile se aplică”, spunea Ponta.
Curtea Constituţională a decis, joi, că este neconstituţional textul din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 15, din 8 mai 2012, referitor la sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi acordate unităţilor administrativ teritoriale.
Curtea Constituţională (CC) a admis sesizarea Avocatului poporului referitoare la neconstituţionalitatea articolului V, alineatul 1, teza I, din OUG 15/2012 privind stabilirea unor măsuri financiare în domeniul asigurărilor sociale de sănătate şi al finanţelor publice – această ordonanţă fiind prima adoptată de către Guvernul Ponta.
„Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotãrârea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispozia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanþarea unor proiecte cu finanţare externã nerambursabilă, neutilizate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate” – este textul declarat neconstituţional de către CC.