Întrebat, vineri, de jurnalişti, la finalul unei dezbateri despre revizuirea Constituţiei desfăşurate la Cluj, cum comentează disputa privind lipsa contractului cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania şi dacă a văzut acest document, Emil Boc a spus că „este o bătaie de joc ce face Guvernul”.
„Nu am văzut contractul cu Bechtel, dar am primit informări în Guvern în detaliu cu privire la conţinutul lui şi din acel conţinut mi-am dat seama că răul şi păcatul originar constă în contractul din 2004 încheiat de Adrian Năstase. Acolo, din cinci kilometri de autostradă cât s-a făcut proiectarea, s-a extins la 415 kilometri, fără să existe o evaluare corectă a preţurilor şi a costurilor autostrăzii. Este o bătaie de joc ce face Guvernul prin afirmaţiile că nu găsesc un contract cum este cel cu Bechtel. Se află la Guvern, la Ministerul Transporturilor, doar că, pentru că nu doresc să arate ilegalitatea comisă de Adrian Năstase, practic îl protejează în acest moment pe Adrian Năstase Victor Ponta. Se protejează pe el, pentru că şi Ponta a fost ministru pentru Control în acel moment şi este o formă de protejare reciprocă, cu privire la ilegalităţile pe care le-au săvârşit”, a spus Boc.
Ministrul Dan Şova susţinea că desecretizarea contractului cu Bechtel, semnat în 2003, nu s-a făcut pentru că nu s-a găsit, la Ministerul Transporturilor, varianta originală, în replică, fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu precizând că documentul se află la etajul 2, camera 58.
Dan Şova anunţa, miercuri, că documentul original nu poate fi găsit, el arătând că acesta este motivul pentru care contractul cu Bechtel nu a fost desecretizat şi adăugând că prevederile sale vor fi publicate imediat ce se va da de urma contractului.
„Nu am reuşit la Ministerul Transporturilor să se găsească varianta originală a contractului semnat. Desecretizarea se face pe contractul original. Contractul desecretizat publicat în 2006 e cel original din 2003, dar updatat cu actele adiţionale din 2005. Nu s-a găsit varianta originală din 2003. (…) Anexele au apărut după 2005. Contractul a fost desecretizat în 2006”, susţinea Dan Şova, miercuri seară, la Digi24.
El spunea că preţul menţionat în actul adiţional a ajuns la 10 miliarde de euro, de la 2,2 miliarde de euro.
„Boagiu (Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor – n.r.) a spus într-o conferinţă de presă că a trebuit să rezilieze parţial. E clar că modificările din 2005 au dus contractul la 10 miliarde de Euro. Oamenii aşteaptă să vadă pe ce cheltuieli nejustificate s-au dus banii”, spunea Dan Şova, potrivit aceleiaşi surse.
„Şova trebuie să plece cât mai repede din Guvern, pe uşa din dos, pentru că demisia ar fi prea nobilă pentru el! Conform legii, contractul original Bechtel este la Serviciul Probleme Speciale, etaj 2, camera 58”, preciza Boagiu.
Boagiu susţinea, totodată, că ministrul Dan Şova creează divesiuni pentru a nu răspunde la două probleme importante semnalate de ea, referitoare la desecretizarea contractului iniţial cu Bechtel semnat de Adrian Năstase în 2003 şi la contractele încheiate şi comisionele încasate de firmele de avocaţi ale familiei Şova.
„În situaţia în care Dan Şova este pur şi simplu incompetent, am să-l ajut să găsească contractul pe care îl dă pierdut. Conform legii, contractul original se găseşte la Serviciul Probleme Speciale, etaj 2, camera 58. Adevărata intenţie a lui Dan Şova este de a ascunde contractul iniţial pentru a-l proteja pe Adrian Năstase, dar şi pentru a-şi proteja afacerile şi familia”, afirma Boagiu, potrivit sursei citate.
Boagiu considera că este inadmisibil ca un ministru al Guvernului să „prostească” în continuu pe toată lumea cu declaraţii de genul „nu am reuşit la Ministerul Transporturilor să se găsească varianta originală a contractului semnat”.
„Dan Şova are obligaţia, cel puţin morală, să spună câţi bani au încasat pe contractele de avocatură cu Bechtel şi CNADNR şi să ne spună şi cât de «cinstit» au negociat el şi familia lui, în calitate de avocaţi, pentru statul român. Acest «criminal al marii infrastructuri româneşti» trebuie să plece cât mai repede din Guvern, pe uşa din dos, pentru că demisia ar fi prea nobilă pentru el”, mai afirma Anca Boagiu.