Emil Boc – premier demis în 2009, premier demisionar în 2012

Emil Boc a fost singurul premier demis de către un Parlament postrevoluţionar, dar şi premierul care a primit un nou vot de încredere din partea forului Legislativ. A fost contestat aprig în stradă, dar a renunţat la al doilea mandat la Palatul Victoria doar în urma contestărilor care au apărut chiar în interiorul partidului pe care îl conduce.
Adrian Ilie
06 feb. 2012, 16:58
Emil Boc - premier demis în 2009, premier demisionar în 2012

De profesie jurist, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, ascensiunea politică a lui Emil Boc a început în 2000 când a fost ales deputat şi şef al organizaţiei judeţene din Cluj a PD. În 2002, devine lider al grupului PD din Cameră, iar în 2003 unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai lui Băsescu, din postura de preşedinte executiv al PD.

Emil Boc a făcut parte ca preşedinte al PD din troica pe care Boc-Blaga-Videanu pe care Traian Băsescu a lăsat-o la conducerea partidului în 2005, după ce a câştigat preşedinţia României, la finele lui 2004. În campania electorală din 2008, PD transformat în PDL l-a anunţat pe Theodor Stolojan drept candidat la şefia Guvernului, Stolojan fiind de altfel desemnat de către preşedintele Băsescu ca premier.

Însă după retragerea neaşteptată şi încă neelucidată complet a acestuia, Emil Boc a fost nevoit de contextul politic să renunţe la mandatul de primar al Clujului, post pe care îl  pentru a fi instalat oficial prim-ministru la 22 decembrie 2008. Mai mult, rezultatul strâns al alegerilor parlamentare şi refuzul PNL de a intra într-un guvern cu PDL fără ca Tăriceanu să fie prim-ministru a făcut ca democrat-liberalii să fie nevoiţi să intre în guvern cu PSD.

Convieţuirea cu social-democraţii s-a dovedit dificilă, pe măsură ce se apropiau alegerile prezidenţiale de la finele lui 2009. Ruptura de PSD s-a produs când ministrul de Interne, Dan Nica, a declarat în septembrie 2009 că alegerile prezidenţiale urmau să fie fraudate. Emil Boc l-a revocat atunci din funcţie invocând creşterea nivelului infracţionalităţii. În replică, PSD a refuzat să desemneze un înlocuitor şi şi-a retras miniştrii din cabinet.

Fără susţinere parlamentară suficientă, primul guvern Boc a fost demis prin moţiune de cenzură la 13 octombrie 2009, o premieră în politica românească de după 1989. Tentativele preşedintelui Băsescu de a instala un nou guvern până la scrutinul prezidenţial au fost sortite eşecului. Cabinetul lui Lucian Croitoru nu au primit suficiente voturi în Parlament pentru fi instalaţi la Palatul Victoria. L-a desemnat apoi pe Liviu Negoiţă, dar acesta nici n-a mai ajuns în faţa Parlamentului.

Realegerea lui Băsescu a facilitat formarea unei noi coaliţii de guvernământ compusă din PDL, UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi grupul independenţilor care se va transforma ulterior în UNPR. Astfel, Boc a fost însărcinat cu constituirea unui nou guvern, votat de către Parlamemt pe 23 decembrie 2009.

Popularitatea celui de-al doilea cabinet Boc a intrat pe o pantă descendentă din primăvara anului 2010, pe fondul adoptării unor măsuri dure de austeritate, printre care reducerea salariilor cu 25% în sectorul bugetar. Măsurile de reformă din mai multe domenii, printre care educaţie, sănătate şi fiscalitate au accentuat acest proces.

Ca o măsură de limitare a dimensiunii nemulţumirilor, în septembrie 2010 a fost efectuată o remaniere, ocazie cu care au fost eliminaţi din Executiv, prin demisie, „garda veche” a partidului, formată din tripleta Blaga-Videanu-Berceanu. La un moment dat, preşedintele Băsescu a susţinut chiar şi schimbarea premierului ca măsură de revigorare a încrederii în actul de guvernare şi în PDL, însă propunerea nu a avut susţinerea majorităţii democrat-liberalilor.

Nemulţumirile populare au ajuns într-o nouă fază în ianuarie 2012, când proiectul de Lege a sănătăţii şi disputa televizată dintre Traian Băsescu şi Raed Arafat a generat proteste de stradă în mai toate oraşele mari ale ţării. Treptat, mai mulţi lideri ai PDL s-au pronunţat în favoarea schimbării lui Boc, chiar dacă preşedintele Băsescu spunea, cu numai câteva zile în urmă, că Emil Boc va rămâne partenerul său în modernizarea statului.

Şi astfel, în 6 februarie 2012 Emil Boc a demisionat din funcţia de prim-ministru al României.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Anunț important pentru românii care au cont la CEC Bank. Schimbarea pe care foarte mulți o așteptau
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Dezastru pentru Armata Română. Ce loc ocupă ţara noastră la capitolul trupe şi armament
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Cum să scoți cheia dacă ți se blochează în ușă. Sfaturi practice
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Diana Chelaru a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 13 ani de la retragerea din gimnastică
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Atacuri cu rachete și drone în Ucraina: victime și clădiri avariate
MediaFlux
Se dă a 13-a PENSIE în APRILIE! Cine primește BANII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania