Măştile au redevenit obligatorii atât în spaţii interioare, cât şi în cele exterioare în România. Mai multe, autorităţile au decis ca măştile textile sau cele din plastic să fie interzise. Măsura autorităţilor nu a fost pe placul sindicatelor din Poliţie. Sindicatul Europol a transmis că, odată cu intrarea în vigoare noii Hotărâri de Guvern prin care poliţiştii vor trebui să verifice tipul şi calitatea măştilor de protecţie purtate de populaţie, aceştia îşi vor putea asigura un al doilea job: inginer textil şi designer.
Întrebat despre nemulţumirile unor poliţişti, ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că majoritatea politiştilor a respectat legea.
„Am văzut apelul unui sindicat din multe sindicate din Poliţia Română. Am avut foarte multe discuţii cu structurile din MAI. (…) Toate măsurile pe care Guvernul le-a luat, autorităţile centrale le-au luat, le sunt cunoscute şi au fost prelucrate imediat ce ele au fost adoptate. Am văzut şi acea situaţie nefericită de la Constanţa în care un poliţist spune că nu va aplica nicio sancţiune legată de nepurtarea măştii, pentru că nu are pregătirea de specialitate.
Noi, prin ordinul comun MAI şi MS, am spus la art 1, sunt considerate neconforme măştile care sunt confecţionate din material textil şi sau plastic.
Sigur că un astfel de mesaj public transmite o îngrijorare când o autoritate e chemată să aplice legea (…) Transmite prin anumite voci sindicale că nu vor aplica această lege. Acesta nu este prima oară când se întâmplă. Au mai făcut acest lucru undeva la sfârşitul lunii noiembrie, tot aşa, un apel public, erau proteste. Sindicatul (Europol) transmitea către membri acest mesaj: nu aplicaţi sancţiuni pentru mască, recomandarea noastră este să daţi cel mult avertisment.
Am avut evident curiozitatea şi îngrijorarea ce s-a întâmplat înainte de a face acel apel (…) În luna decembrie, când ne-am întâlnit şi am discutat pe buget, le-am mulţumit pentru faptul că poliţiştii 99,99% au decis să îşi respecte jurământul şi uniforma de poliţistm , a declarat ministrul de Interne Lucian Bode, la finalul şedinţei de Guvern.
Lucian Bode a precizat că în perioada 2-28 noiembrie, la nivelul Poliţiei Române, au fost total sancţiuni aplicate 34.051.
„După ce au făcut apel să nu dea sancţiuni, valoarea sancţiunilor aplicate în perioada 2-5 decembrie la o săptămână distanţă 40.890. În medie, 700-800 de sancţiuni legat de nepurtarea necorespunzătoare a măştii sau mască neconformă.
Acum constatăm că media este undeva la 1.300 – 1.400 de sancţiuni aplicate zilnic. Încă un argument să le mulţumesc poliţiştilor care îşi respectă jurământul şi uniforma de poliţist”, a spus Lucian Bode.
Ministrul Internelor a mai spus că”rolul nostru nu este e sancţiona cetăţenii, rolul nostru este acela de a limita răspândirea acestui virus, iar purtarea măştii este în aceste zile, când varianta Omicron se răspândeşte de la zi la zi, aproape de dublează numărul de cazuri, este cu atât mai important să purtăm corespunzător masca. E cea mai eficientă modalitate să ne protejăm după vaccin”.
HG care a stârnit nemulţumirea unor sindicalişti din Poliţie prevede că, ”în toate spaţiile publice închise şi deschise, se poate institui obligativitatea purtării măştii de protecţie de tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere nasul şi gura, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, emis în temeiul art. 13 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare”.
Autorităţile au precizat că prevederea se referă la faptul că nu vor mai fi acceptate măştile textile.