„Pentru că mă aflu pentru prima dată în faţa presei şi a opiniei publice, după accidentul regretabil din data de 30 august 2020, vă rog să-mi permiteţi să prezint explicaţii publice legate de acest incident regretabil. În primul rând, îmi cer scuze faţă de toţi cei care au avut de suferit în urma acestui nefericit incident şi mă refer în primul rând la persoana rănită, pasagerul polonez, care, deşi nu a necesitat spitalizare, a avut nevoie de îngrijiri medicale. Mă refer, în egală măsură, şi la participanţii la trafic, care au fost nevoiţi să aştepte mai mult de o oră în coloană, după acest nefericit incident”, a arătat Bode.
El a precizat că nu poate intra în detalii, având în vedere faptul că există o anchetă în curs.
„Aşa cum sunt convins că ştiţi, mă cunoaşteţi foarte bine, am avut atâtea discuţii împreună, mă refer aici la reprezentanţii presei, mă cunoaşteţi ca om şi vreau să spun aici, în faţa dumneavoastră, că regret profund această situaţie şi vă asigur că sunt conştient de faptul că, indiferent de împrejurimile în care te afli, viaţa ta şi a celor din jur reprezintă o prioritate. Însă, cunoscând interesul opiniei publice faţă de acest incident regretabil, sunt dator cu mai multe explicaţii. Spun mai multe explicaţii pentru că, aşa cum ştiţi, Ministerul Transporturilor, Poliţia Rutieră şi Serviciul de Protecţie şi Pază au comunicat public elementele legate de acest incident regretabil. Aici mă refer la faptul că nu conduceam eu, ci eram pasager pe bancheta din spate, maşina şi conducătorul auto aparţin SPP, se afla în misiune, cu semnale acustice şi luminoase pornite conform legii. Persoanele care au suferit leziuni au primit îngrijire medicală la faţa locului, fără a fi necesară transportarea acestora la spital”, a relatat Bode.
Ministrul a precizat că este primul incident de acest gen în care este implicat.
„Acum daţi-mi voie să explic câteva aspecte care au fost mai puţin prezentate în spaţiul public în cele trei comunicate oficiale. În calitate de ministru, beneficiez în condiţiile legii de serviciile SPP. În cele 10 luni de mandat, am străbătut ţara asta în lung şi-n lat, de la un şantier la altul, parcurgând zeci de mii de kilometri fără niciun incident. Subliniez faptul că în majoritatea deplasărilor utilizez o maşină aparţinând Ministerului Transporturilor neechipată cu instalaţii de semnalizare acustice şi luminoase. Cu excepţia cazurilor în care m-am deplasat în coloane oficiale, de cele mai multe ori împreună cu domnul prim-ministru, Ludovic Orban. De fiecare dată conducătorii SPP au respectat regulile de circulaţie, aşteptând în coloană atunci când întâlneau blocaje în trafic”, a continuat el.
Bode a amintit că pe 30 decembrie a stat şapte ore în blocajul de pe Valea Prahovei, în rând cu toţi românii care mergeau de la Bucureşti la Braşov.
„Doi: demnitarul nu are dreptul să-i spună şoferului să meargă mai tare sau mai încet, să folosească sau să nu folosească semnalele acustice şi luminoase. Demnitarul îi transmite şoferului destinaţia şi ora la care doreşte să ajungă. Şoferul SPP este singurul responsabil de traseul pe care îl va urma şi de ducerea în siguranţă la destinaţie a demnitarului. În astfel de deplasări nu există ‘ne grăbim’, ci doar ‘ajungem în siguranţă la destinaţie'”, a susţinut oficialul guvernamental.
„Nu a fost la volan, nu a impus în niciun fel ritmul de deplasare, nici nu poate legal să impună ritmul de deplasare (…) nu cred că acuma, pe un accident care într-adevăr a avut loc se poate lua o decizie legată de mandatul de ministru şi repet trebuie judecat după ceea ce face efectiv ca ministru”, a declarat prim-ministrul Orban.
SPP a transmis deja detalii despre incident, spunând că regretă „disconfortul creat participanţilor la trafic”.