Deputatul PDL, Lucian Bode, a vorbit la Bucharest Forum/ Energy, despre oportunitățile componentei de energie a Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD). În opinia acestuia, Dunărea reprezintă axa geografică esențială în deschiderea UE către regiunea Mării Negre, Transcaucaziei și Asiei Centrale, iar România s-ar putea număra printre beneficiarii importanți ai avantajelor economice pe care le au țările riverane Dunării.
Fostul ministru al economiei susține că „adoptarea relativ târzie (aprilie 2011) a SUERD indică un potențial ridicat pentru îmbunătățiri ale preciziei instrumentelor financiare disponibile în următorul exercițiu financiar european 2014-2020”. Repartizarea responsabilităților în cadrul celor unsprezece domenii tematice prioritare ale SUERD, fără o legătură strictă cu aspecte eurostrategice, sugerează „nevoia unor angajamente mai ferme din partea autorităților naționale/regionale și a finanțatorilor interesați de eficacitatea sinergiei Marea Nordului – Dunăre – Marea Neagră”, a mai adăugat parlamentarul PDL.
Cu acest prilej, Lucian Bode a adus în atenția experților români și străini prezenți la forum, o serie de provocări la care țara noastră trebuie să răspundă pentru a deveni jucător strategic regional în domeniul energiei. Printre acestea se numără și: regândirea axei de energie din SUERD, în contextul recentelor evoluții energetice la Marea Neagră; consolidarea unei SUERD II și a Sinergiei la Marea Neagră în scopul diversificării rutelor europene de alimentare cu gaz (în special pe relația cu mari producători și deținători de rezerve certe din Orientul Mijlociu); opțiunea pentru un dialog extins SUERD II, Sinergia Mării Negre și Turcia; identificarea, în contextul discuțiilor naționale despre regionalizare, a unei forme de organizare administrativă a Regiunii Dunării care să maximizeze șansele României de accesare a fondurilor europene.
Parlamentarul PDL a arătat, la Bucharest Forum/ Energy, că „ne apropiem de momentul în care România, alături de alte țări membre, trebuie sa aleagă, fie și temporar, un raport optim între necesarul de energie din surse regenerabile și nivelul de suportabilitate al cetățenilor și al industriei”. Întrebat ce temă ar propune pentru Bucharest Forum/ Energy în 2023, Lucian Bode a răspuns: ” Rolul României ca jucător strategic pe piața energetică din regiune, în cadrul Statelor Unite ale Europei”.