Bogdan Aurescu a fost eliberat din funcția de consilier prezidențial, în urma deecretului semnat de Klaus Iohannis. El urmează să ocupe funcția de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, după ce a fost ales.
”La data de 9 noiembrie 2023, Adunarea Generală şi Consiliul de Securitate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite l-au ales pe Bogdan-Lucian Aurescu în calitate de Judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru un mandat care începe la data de 6 februarie 2024”, precizează Cotroceniul.
Bogdan Aurescu i-a mulţumitîntr-o postare pe X preşedintelui Klaus Iohannis pentru încrederea sa în toţi anii în care a lucrat ca ministru de externe şi consilier prezidenţial.
Mulțumesc dlui Președinte @KlausIohannis pt încrederea sa în toți anii în care am lucrat pt RO🇹🇩 ca ministru de externe & cons.prezidențial.
Pe 6 feb voi începe mandatul de Judecător al Curții Internaționale de Justiție ONU🇺🇳,ales de Ad Gen cu 117voturi & Cons de Sec cu 9voturi. pic.twitter.com/hMMOC5Tx00— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) January 30, 2024
”Pe 6 februarie voi începe mandatul de Judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie ONU”, precizează Aurescu.
Bogdan Aurescu va depune în 6 februarie jurământul pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție, din Haga, cea mai importantă instanță a ONU, preluându-si astfel mandatul.
CIJ desenează harta politică a lumii solutionand conflicte complicate între state, așa cum s-a întâmplat și în februarie 2009, în urma cu exact 15 ani, când tot Bogdan Aurescu, pe atunci Agentul României în fața CIJ a câștigat 9.700 km2 de platou continental și zonă economică exclusivă pentru România – unica extindere de drepturi suverane si jurisdictie suverană ale Românei după Marea Unire. Bogdan Aurescu este primul român care îndeplineşte această funcţie. În sistemul ONU, poziția de judecător la Curtea Internațională de Justiție este echivalentă cu cea a secretarului general adjunct ONU.
Preşedintele a semnat marţi şi decretul privind acreditarea Theodorei-Magdalena Mircea, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Cuba, în Federaţia Saint Kitts şi Nevis, în Antigua şi Barbuda, în Saint Vincent şi Grenadine, în Uniunea Dominica, în Comunitatea Bahamas, Saint Lucia, Jamaica, Grenada, Barbados, şi în calitate de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Trinidad şi Tobago, cu reşedinţa la Havana.