Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial: SUA susţin ferm flota comună la Marea Neagră

Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a subliniat că Statele Unite susţin ferm flota comună la Marea Neagră. "în urma discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută la Washington, am constatat din nou că partea americană susţine ferm acest proiect, la care se adaugă şi susţinerea altor aliaţi importanţi. Denumirea oficială e „Cadru naval pentru antrenament şi exerciţii NATO în Marea Neagră“, a declarat consilierul prezidenţial. te mai mult: adev.ro/o9wo0y
Filip Stan
07 iul. 2016, 06:04
Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial: SUA susţin ferm flota comună la Marea Neagră
Consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu a limpezit lucrurile în privinţa flotei comune în Marea Neagră, ca măsură de a întări Flancul Estic al NATO.
 
Planul iniţiat de România – şi susţinut puternic de SUA – se va regăsi în concluziile summitului de la Varşovia. Totuşi, mai întâi, consilierul prezidenţial susţine că e greşit să spunem flotă comună la Marea Neagră, pentru că nu vorbim de „un grup naval care să patruleze şi să desfăşoare cine ştie ce activităţi provocatoare“. Denumirea oficială e „Cadru naval pentru antrenament şi exerciţii NATO în Marea Neagră“. Însă, fie că îl camuflăm sau nu în nuanţe diplomatice, vorbim, în esenţă, de acelaşi obiectiv: prezenţa maritimă a NATO în zona de sud a Flancului Estic, ca un răspuns pentru ameninţările permanente ce vin de la Răsărit.
 
Despre summitul de la Varşovia

 

Bogdan Aurescu: În primul rând, este un summit foarte important. Pe de-o parte, urmăreşte să asigure o serie de elemente de continuitate faţă de summitul anterior din Marea Britanie, din septembrie 2014. În al doilea rând, este vorba de o serie de măsuri noi care consacră continuarea procesului de adaptare a Alianţei la mediul de securitate foarte complex pe care îl întâlnim şi în vecinătatea estică, şi sudică a NATO. În al treilea rând, în strânsă legătură cu aceste două obiective, am urmărit profilarea mai puternică a importanţei Mării Negre, ca regiune, pentru securitatea euro-atlantică. Am urmărit să dovedim aliaţilor faptul că suntem capabili să ne asumăm acel angajament pe care la summitul din Marea Britanie ni l-am luat: acela de a ajunge la ţinta de 2% din PIB alocat pentru Apărare, chestiune care este foarte importantă din perspectiva exemplului pe care îl dăm şi altor aliaţi. Nu sunt foarte mulţi aliaţi care ajung la acest plafon de 2%.

Un alt obiectiv se referă, fără îndoială, la sistemul de apărare antirachetă. România a jucat un rol important în dezvoltarea acestui sistem, prin intermediul operaţionalizării bazei militare de la Deveselu şi a facilităţii antirachetă de acolo. Odată cu funcţionarea deplină a facilităţii antirachetă – marcată prin ceremonia din 12 mai, la care a participat şi secretarul general NATO – intrăm într-o altă etapă de dezvoltare a sistemului antirachetă. Ceea ce urmărim la Varşovia este să obţinem declararea capabilităţii iniţiale a sistemului NATO antirachetă. Este vorba de a doua fază a dezvoltării sistemului, pentru că prima fază a fost inţiată la Chicago, la summitul din 2012, când s-a declarat capabilitatea interimară a sistemului antirachetă.

Ne bucurăm să constatăm că pe agenda summit-ului se discută despre o iniţiativă importantă, pe care România a iniţiat-o anul trecut, aceea de proiectare a stabilităţii. Anul trecut, la Antalia, în mai, ca ministru de Externe, propuneam o iniţiativă de elaborare a unei strategii NATO cu două braţe: pentru Est şi pentru Sud. Şi acest obiectiv al părţii române devine realitate, la care se adaugă şi alte aspecte pe care le-am urmărit de-a lungul timpului: cele care se referă la întărirea securităţii cibernetice. La summitul din Varşovia se va declara domeniul cibernetic ca domeniul operaţional pentru NATO. Dincolo de asta, putem vorbi şi de obiective care ţin de politica uşilor deschise pentru că Muntenegru intră în NATO, şi ca urmare a susţinerii pe care România a acordat-o. După ce a semnat protocolul de aderare, Muntenegru participă în calitate de invitat la acest summit, declară Aurescu pentru Adevarul.

Despre flota de la Marea Neagră

„Trebuie spus de la bun început că nu a existat un proiect referitor la o flotă, adică un grup naval NATO integrat care, eventual, să patruleze prin Marea Neagră şi să desfăşoare cine ştie ce activităţi provocatoare. Dimpotrivă. De la bun început, ceea ce partea română a propus – şi a fost discutat împreună cu partenerii bulgari şi partenerii turci – a fost un proiect care prevede un cadru naval pentru exerciţii si training pentru creşterea interoperabilităţii între, în primul rând, aliaţii riverani, dar şi alţi aliaţi care vin în Marea Neagră cu capacităţi navale, respectând Convenţia de la Montreux – care limitează la 21 de zile participarea navelor străine la diverse activităţi în Marea Neagră – în aşa fel încât să avem o prezenţă NATO maritimă sporită în Marea Neagră. Trebuie spus aici că acest proiect s-a bucurat de o puternică susţinere din partea aliaţilor americani.

Este un proiect care se bucură de susţinerea aliată şi care, în ciuda poziţiei exprimate printr-o serie de declaraţii contradictorii ale unor oficiali bulgari, proiectul cadrului naval în Marea Neagră continuă să fie pe agenda aliată, inclusiv pentru motivul că există deja o decizie NATO în acest sens.

Această decizie NATO a fost luată de către miniştrii Apărării la reuniunea ministerială din 13-14 iunie, o decizie care prevede că autorităţile militare NATO trebuie să prezinte, până la 30 septembrie, un pachet de măsuri privind creşterea prezenţei maritime a NATO în zona de sud a Flancului Estic. De asemenea, pot să vă spun că, în urma discuţiilor pe care le-am avut săptămâna trecută la Washington, am constatat din nou că partea americană susţine ferm acest proiect, la care se adaugă şi susţinerea altor aliaţi importanţi.

Marea Britanie, Franţa şi alţii care au participat cu capabilităţi navale în Marea Neagră. De altfel, putem constata în perioada ultimilor doi ani o creştere, o intensificare a prezenţei navale în Marea Neagră pentru astfel de exerciţii. Dar un cadru naval de cooperare pentru training şi exerciţii ar constitui un cadru instituţionalizat, integrat. Aşadar, până la 30 septembrie vom şti exact cine suţine acest proiect. Da, scopul fiind de a discuta acest pachet de măsuri la reuniunea miniştrilor Apărării NATO din octombrie. Acest aspect se va discuta, evident, la Varşovia, şi va fi menţionat, într-o formă sau alta, în declaraţia finală a summit-ului.

DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Ce să nu faci sub nicio formă de Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea de pe 2 februarie. Aduce ghinion asupra casei tale
Capital.ro
Șoferii care trebuie să reînnoiască permisul de conducere după 5 ani. Se schimbă legea
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Se scumpesc abonamentele de telefonie mobilă. Anunțul vine prin SMS
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
A murit una dintre cele mai iubite actrițe. A fost o femeie superbă. Acum s-a aflat cauza decesului
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Un fost oficial al Rezervei Federale pus sub acuzare pentru divulgare de informații către spioni chinezi
MediaFlux
SE DAU 200 de LEI la PENSIE, dar de la ANUL! Anunț pentru cinci milioane de seniori
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte