Bogdan Aurescu, despre criza din Ucraina şi conflictul cu Rusia: Am fost consultaţi îndeaproape de către SUA

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, sâmbătă, că în poziţia României cu privire la conflictul ruso-ucrainean, ţara noastră a fost consultată îndeaproape de către Statele Unite. El consideră că pachetul de sancţiuni care se pregăteşte pentru Rusia va avea „costuri severe”.
Filip Stan
19 feb. 2022, 13:11
Bogdan Aurescu, despre criza din Ucraina şi conflictul cu Rusia: Am fost consultaţi îndeaproape de către SUA

Situaţia din Ucraina este tot mai tensionată. Atacurile s-au intensificat în ultimele ore în regiunile separatiste din estul Ucrainei. Liderii separatiștilor din Donețk şi Lugansk au decretat mobilizare generală şi îi îndeamnă pe rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare.

Armata ucraineană a anunţat sâmbătă că un soldat a fost ucis în estul separatist. De asemenea, agenția de stat RIA Novosti a anunțat sâmbătă dimineață că un obuz ar fi căzut vineri noapte pe teritoriul Rusiei, la un kilometru de granița cu Ucraina, în regiunea Rostov.

De altfel guvernatorul din Rostov a decretat stare de urgenţă din cauza numărului mare de refugiaţi care vin din Ucraina.

Citeşte şi: Jens Stoltenberg avertizează Rusia: „Dacă scopul Kremlinului este să aibă mai puţin NATO la graniţele sale, va obţine doar mai mult NATO”. Stare de urgenţă în Rostov, Rusia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit despre poziționarea României în conflictul ruso-ucrainean și despre pregătirea de către SUA și NATO a unui pachet de sancțiuni ”cuprinzător” pentru Rusia, în cazul unei invazii în Ucraina.

„Efortul României din această perioadă a fost extrem de intens, pentru că alături de partenerii şi aliaţii noştri din NATO, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, în relaţia cu partenerul strategic american, am încercat să găsim soluţii pentru dialog, soluţii pentru dezescaladare. Trebuie spus că România a fost foarte activ şi profund implicată în redactarea acestor propuneri ale NATO pe de o parte – ele au fost elaborate cu contribuţia substanţială a României şi cu decizia României ca stat membru NATO, pe de altă parte – în redactarea de către Statele Unite a propunerilor pe care le-a înaintat tot pe 26 ianuarie părţile ruse. Noi am fost consultaţi îndeaproape de Statele Unite, am transmis observaţii şi comentarii, iar ele au fost incluse în documentul care a fost transmis părţii ruse pe 26 ianuarie. Prin urmare, aşteptăm cu foarte mult interes să vedem ce conţine reacţia părţii ruse. Securitatea Mării Negre este o parte integrantă a securităţii euroatlantice. Deci aceste măsuri de  răspuns în niciun caz nu reprezintă măsuri cu caracter escalatoriu pe care, să spunem, Federaţia Rusă ar trebui să le interpreteze aşa, ci dimpotrivă, reprezintă măsuri cu caracter de descurajare”, a declarat Bogdan Aurescu, sâmbătă la emisiunea „Be EU” difuzată de Antena 3.

Ministrul de Externe a explicat că situaţia de la graniţa cu Ucraina este din ce în ce mai tensionată, pe fondul desfăşurării masive de trupe de către Federaţia Rusă.

„Ceea ce dorim să facem şi ceea ce întreprindem la nivelul Alianţei este să consolidăm postura de descurajare şi apărare pe Flancul Estic. Iar dacă vom face o comparaţie între numărul de trupe aliate de pe Flancul Estic şi desfăşurarea masivă de forţe pe care Rusia a efectuat-o în proximitatea Ucrainei şi în regiunea Mării Negre constatăm că avem de-a face cu o proporţie de 1 la 10. Avem în jur de 15.000 de trupe aliate pe Flancul Estic, faţă de, iată, aproape 150.000, conform ultimelor rapoarte, de trupe ruseşti pe  frontiera cu Ucraina sau în Peninsula Crimeea, respectiv în regiunea Mării Negre, în general. Situaţia, din păcate, rămâne în continuare foarte tensionată, aşa cum aţi spus. Am constatat în ultimele zile o serie de declaraţii ale părţii ruse care susţine că o parte a trupelor din  proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre au început să se retragă. Pe de altă parte, constatăm, potrivit informaţiilor de specialitate din mediul aliat, că această informaţie nu se confirmă, dimpotrivă, informaţiile disponibile arată că partea rusă continuă să consolideze prezenţa militară la frontiera cu Ucraina”, a mai afirmat Aurescu.

El a adăugat că poate fi constatată „o mutare interesantă în Federaţia Rusă, prin solicitarea adresată de către Duma de Stat preşedintelui Putin de a recunoaşte ca entităţi independente regiunile separatiste din estul Ucrainei”.

„De asemenea, am putut să constatăm la conferinţa de presă pe care preşedintele Putin a susţinut-o împreună cu cancelarul Germaniei, tot în această săptămână, folosirea de către preşedintele Putin a termenului de “genocid” cu privire la situaţia din estul Ucrainei. Prin urmare, elementele pe care le avem la dispoziţie nu ne arată nicio dezescaladare, nicio detensionare a situaţiei de criză”, a mai precizat Aurescu.

Acesta a reiterat ideea garanţiilor de securitate de care beneficiază România ca stat membru NATO.

„Am spus-o de mai multe ori şi v-o spun şi acum cât se poate de clar şi răspicat: niciun cetăţean român nu trebuie să se teamă că este în nesiguranţă. Dimpotrivă, România şi societatea românească se află în acest moment sub umbrela de securitate a Alianţei Nord-Atlantice, care este cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie. Prin urmare, România beneficiază de absolut toate garanţiile de securitate de care poate beneficia. Este cea mai sigură situaţie pentru România şi pentru cetăţenii săi, nu există niciun pericol ca NATO, deci inclusiv România, atrase într-un conflict cu caracter militar. În orice caz, România este protejată extrem de bine şi nimeni nu trebuie să aibă vreo frică din acest punct de vedere.”, a mai spus Aurescu.

În opinia acestuia, pachetul de sencţiuni care se pregăteşte pentru Rusia va avea „costuri severe”.

„Un pachet de sancţiuni este în curs de finalizare şi este extrem de substanţial şi de cuprinzător. Prin urmare, este cazul ca Rusia să fie descurajată de perspectiva adoptării acestui pachet de sancţiuni pentru că el într-adevăr va produce, aşa cum a decis Consiliul European în decembrie, costuri masive, costuri severe, consecinţe masive faţă de Federaţia Rusă. Este vorba de sancţiuni care vizează domeniul financiar şi bancar,  tranzacţii comerciale cu anumite tipuri de  produse, nu intru în foarte multe detalii pentru că pachetul nu este încă public. Deci este vorba despre consecinţe serioase asupra economiei Federaţiei Ruse, care trebuie să fie luate în considerare, iar acest pachet de sancţiuni fără îndoială are şi un rol de  descurajare. Nu trebuie să ajungem neapărat la adoptarea lui, deşi suntem pregătiţi să o facem în cazul în care Rusia va continua agresiunea împotriva Ucrainei. Este important să se ştie faptul că acest pachet de sancţiuni este unul foarte serios. Rusia ar trebui să înţeleagă că orice fel de acţiune agresivă, asertivă, pe care o întreprinde în vecinătatea Alianţei Nord-Atlantice este întâmpinată cu o reacţie proporţională de răspuns. Pentru că, până la urmă, tot ceea ce a făcut Alianţa Nord-Atlantică, toate măsurile care au fost luate după 2014, după invadarea ilegală a Peninsulei Crimeea, au fost măsuri de reacţie la ceea ce Federaţia Rusă a făcut, măsuri pur defensive care au constat în crearea prezenţei înaintate a NATO pe Flancul Estic, în nordul Flancului Estic – prezenţă înaintată întărită, iar în sudul Flancului Estic – prezenţa înaintată adaptată. Ceea ce decidem în aceste zile la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, decizia pe care miniştrii apărării au luat-o, reprezintă începutul unui parcurs, unei proceduri care sperăm că va duce la crearea  acestor grupuri de luptă, inclusiv a unui grup de luptă găzduit de România, ceea ce reprezintă, de fapt, un răspuns adecvat,  proporţional, la ceea ce face Federaţia Rusă.”, a conchis Bogdan Aurescu.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
România NU scapă de Călin Georgescu. Crin Antonescu aruncă bomba. Abia asta e periculos
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Tragedie aviatică pe ruta București-Zurich. Un avion a luat foc. Sunt raportate victime
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Dmitri Peskov neagă zvonurile despre divorțul Asmei al-Assad de Bashar al-Assad
MediaFlux
DEZVĂLUIRI din AVIONUL MORȚII! Detalii CUTREMURĂTOARE din cursa BUCUREȘTI ZURICH
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii