Bogdan Aurescu: Nu e cazul să existe cetăţeni români care să fie alarmaţi că vom fi târâţi într-un război în vecinătatea ţării

Ministrul de Externe afirmă că nu va exista un conflict între NATO şi Rusia şi că românii trebuie să stea liniştiţi în privinţa conflictului ruso-ucrainean. Aurescu a precizat că Iohannis s-a implicat personal pentrua ducerea trupelor NATO.
Filip Stan
06 feb. 2022, 12:22
Bogdan Aurescu: Nu e cazul să existe cetăţeni români care să fie alarmaţi că vom fi târâţi într-un război în vecinătatea ţării

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că nu există motive de îngrijorare în privinţa unui război la graniţa României şi că cetăţenii români nu trebuie să fie alarmaţi în această privinţă. De asemenea, Aurescu a precizat că nu va exista un conflict între NATO şi Ucraina.

Bogdan Aurescu a declarat duminică, la Prima TV, că România este interesată de un sprijin politico-diplomatic, pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei. ”Noi nu am cerut cerut trimiterea de trupe aliate pe teritoriul Ucrainei, nu avem nevoie de aceste trupe, în acest moment, pe noi ne interesează alt tip de sprijin, sprijin politico-diplomatic, pentru consolidarea capacităţilor de apărare ale Ucrainei, deci nu va exista un astfel de conflict între NATO şi Rusia. Toată lumea trebuie să fie conştientă de acest lucru şi nu e cazul să existe cetăţeni români care să fie alarmaţi că vom fi târâţi într-un război, în vecinătatea ţării”, a declarat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu vrea să-i ceară tezaurul lui Vladimir Putin
Ministrul de Externe a vorbit şi despre un ”răspuns” care va fi dat Federaţiei Ruse. ”Există un răspuns care va fi dat Federaţiei Ruse şi ne-am pregătit cu acest răspuns şi el va fi în termenii care eu sper că Federaţia Rusă să fie conştientă că nu îşi doreşte  un astfel de răspuns. Este vorba despre un răspuns din partea NATO, pe de-o parte, printr-o consolidare proporţională, dar consistentă a flancului estic. Pe de altă parte, răspunsul este reprezentat de o reacţie a Uniunii Europene într-un pachet foarte robust, foarte substanţial de sancţiuni”, a declarat Bogdan Aurescu.

Întrebat în ce constă acest răspuns, Aurescu a declarat că este vorba despre anumite sancţiuni.  ”Este vorba despre sancţiuni cu caracter economic, este vorba de sancţiuni care ating domeniul financiar şi respectiv comercial. este vorba despre sancţiuni individuale cu privire la anumite persoane care sunt implicate în lanţul de luare a deciziilor. Nu pot să dau acum mai multe elemente, fiindcă procesul este încă în curs, dar pot să vă asigur că acest pachet de sancţiuni este unul destul de substanţial şi va produce consecinţe masive şi costuri severe Federaţiei Ruse”, a declarat Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu: Graţie demersurilor pe care le-a făcut personal preşedintele Iohannis s-a putut obţine decizia Franţei de a trimite trupe în România / Decizia lui Biden, la fel / Preşedintele a fost întotdeauna implicat

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a fost permanent implicat în criza de la graniţa Ucrainei şi a fost în contact atât cu ministrul de Externe, cât şi cu ministrul Apărării. De asemenea, potrivit lui Aurescu, datorită demersurilor făcute de şeful statului român, preşedintele SUA şi preşedintele Franţei au anunţat trimiterea de trupe în România.

Bogdan Aurescu a declarat, duminică, la Prima TV, că preşedintele României, Klaus Iohannis, a precizat public care este poziţie României în criza de la graniţa Ucrainei.  ”Preşedintele a fost întotdeauna implicat, permanent am fost în contact cu preşedintele Iohannis. Preşedintele Iohannis a fost în contact nu doar cu ministrul de Externe, dar şi cu ministrul Apărării şi cu ceilalţi factori de decizie şi de acţiune din sistemul de securitate naţională, iar atunci când a fost nevoie, preşedintele Iohannis a precizat public care este poziţia României”.

Rusia a trimis bombardiere care pot transporta armament nuclear în Belarus

Ministrul de externe, a mai precizat că în urma demersurilor şefului statului, SUA şi Franţa au anunţat trimiterea de trupe în România.  ”De altfel, graţie demersurilor pe care le-a făcut personal preşedintele Iohannis, inclusiv la ultima reuniune a Consiliului European din decembrie, s-a putut obţine această decizie a Franţei, anunţată de către preşedintele Marcon, de a trimite trupe în România, ca parte a efortului de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe flancul estic. Tot ca urmare a demersurilor pe care preşedintele Iohannis le-a făcut, am avut anunţul preşedintelui Biden în acelaşi sens şi tot săptămâna trecută, ca urmare a acestor eforturi, am avut anunţul concret al desfăşurării unui batalion de tip striker, în România, cu 1.000 de militari, în perioada care urmează”, a declarat Aurescu.

Întrebat dacă nu era normal ca aceste anunţuri să nu le aflăm din presa străină, Aurescu a declarat că imediat ce decizia a fost anunţată, România a confirmat-o. ”Imediat ce decizia a fost anunţată, noi am şi confirmat această decizie şi am şi salutat-o, dar acest lucru s-a făcut în urma  unei înţelegeri în acest sens cu partenerii noştri. Vorbim aici despre relaţia cu partenerul strategic american, cât şi de relaţia cu Franţa, ca partener strategic al României. Lucrurile sunt absolut clare, din punctul ăsta de vedere şi orice altă percepţie mi se pare complet eronată”, a declarat Aurescu.

Bogdan Aurescu: OCDE este un fel de NATO economic şi reprezintă un club extrem de select

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că România vrea să adere la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, ”un fel de NATO economic”, ”un loc unde vrei să te afli”. Ţara noastră are de parcurs mai multe repere, iar acest lucru va dura câţiva ani.
Bogdan Aurescu a declarat, duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima TV, că în OCDE sunt cele mai puternice economii ale lumii, iar România doreşte să intre în acest club select.
”OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) este un fel de NATO economic şi reprezintă un club extrem de select a celor mai puternice economii din lume. 38 de state membre, din care 23 de state membre ale UE, care reprezintă, în acest moment, peste 70 la sută din totalul producţiei şi comerţului mondial şi în acelaşi timp, 90 la sută din totalul investiţiilor străine directe. Deci reprezintă, prin urmare, un loc unde vrei să te afli”, a declarat, duminică, Bogdan Aurescu.

Potrivit acestuia, dacă România va finaliza acest proces de aderare care a fost deschis recent ”va fi membru al acestei organizaţii, ceea ce înseamnă o mai mare atractivitate economică pentru investiţiile străine, pentru a face business în România, înseamnă foarte multe oportunităţi de dezvoltare pentru ţara noastră”.
Ministrul de Externe a mai declarat că aderarea presupune elaborarea unei foi de parcurs.
”Paşii următori sunt daţi de procesul efectiv de aderare, care presupune elaborarea unei foi de parcurs, un fel de plan de negociere a aderării efective. Sunt 20 de comitete tehnice ale organizaţiei, care trebuie să examineze progresul României pe o serie de domenii concrete care vor fi stabilite din punct de vedere al calendarului şi a substanţei concrete în această foaie de parcurs. Foaia de parcurs urmează să fie elaborată de către secretariatul Organizaţiei şi să fie adoptată, sperăm noi, înainte de începutul verii acestui an, după care va începe efectiv procesul de negociere a  aderării. Este un proces similar cu procesul negocierii aderării la Uniunea Europeană, numai că acolo existau capitole de negocieri, aici sunt un fel de repere care trebuie să fie îndeplinite”, a declarat Aurescu.
Bogdan Aurescu a mai adăugat că acest proces de negociere va dura mai mulţi ani.
”Noi am făcut deja, în calitate de stat candidat, multe demersuri şi am marcat deja o serie de progrese care ne vor ajuta foarte mult în acest proces de aderare. România a fost considerată, dintre toate statele candidate, cel mai avansat candidat din punct de vedere tehnic şi asta ne va ajuta, cu siguranţă, foarte mult în procesul de negociere. Vor fi câţiva ani în care vom parcurge acest proces de negociere, nu există un termen limită pentru asta, dar totul depinde de noi, cât de repede putem să progresăm pe aceste repere”, a declarat Bogdan Aurescu.

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Care ar fi fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Văru’ Săndel, dezvăluire tulburătoare: “Ceilalți au zis că glumește”
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Adriana Bahmuțeanu, o nouă ipoteză despre moartea lui Silviu Prigoană. Asta l-a doborât. Cu ce probleme se confrunta omul de afaceri
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Cine este soția lui Silviu Prigoană. Mihaela s-a mutat din Sibiu pentru omul de afaceri
Ego.ro
Ce rămâne, de fapt, în urma lui Silviu Prigoană. Cui se împarte averea
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Ultimele două cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus afaceristul la restaurant, chiar înainte de a-și pierde viața
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa sibiancă de 45 de ani după al cincilea divorț de Adriana Bahmuțeanu
substantial.ro
Contractor militar privat american condamnat să despăgubească foști deținuți de la Abu Ghraib cu 42 de milioane de dolari
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia