„Sunt diplomat de carieră şi cred că această formulă, în context, este cea mai bună formulă pentru conducerea MAE şi a diplomaţiei, a afacerilor externe ale României. Am încredere în colegii mei diplomaţi şi consuli, care sunt, în foarte mare măsură, profesionişti şi integri. Îi susţin şi îi îndemn să rămână aşa”, a declarat, marţi, Bogdan Aurescu, la prima declaraţie de presă în calitate de şef al diplomaţiei.
„Pe mine mă cunoaşteţi: de mai bine de 18 ani vin în fiecare zi la serviciu, la minister, iar această sintagmă include şi sâmbete, şi duminici, şi de multe ori şi nopţi. Am parcurs cariera de diplomat pas cu pas, de la referent relaţii şi ataşat până la ministru-plenipotenţiar. Pentru mine, această instituţie a diplomaţiei este casa şi căminul meu, iar obiectivele de politică externă ale României şi interesele ei pe plan internaţional sunt crezul meu”, a spus Aurescu.
Aurescu: Prima mea vizită oficială va fi la Chişinău, pe 1 decembrie
El a precizat că până acum şi-a făcut cât a ştiut mai bine datoria şi a dat asigurări că va continua să facă acest lucru şi din noua poziţie, care „nu este un motiv de bucurie personală, ci de responsabilitate şi muncă pentru obiectivele de politică
Noul şef al diplomaţiei a afirmat, totodată, că MAE nu poate fi „o instituţie slabă”, întrucât trebuie să contribuie la atingerea obiectivelor de politică externă ale României.
Bogdan Aurescu a semnat protocolul de predare-primire a portofoliului Afacerilor Externe
„Diplomaţia română este o instituţie fundamentală a statului român, iar MAE este structura, instrumentul esenţial care are datoria să pună în aplicare politica externă a României şi să contribuie preponderent, în cea mai mare măsură, la atingerea obiectivelor de politică externă şi a intereselor României pe plan internaţional. Prin urmare, această instituţie nu poate să fie slabă, ci puternică, pentru că de ea depinde realizarea intereselor naţionale ale României. Şi trebuie să fie şi în continuare, mai ales în contextul extrem de complicat de securitate din vecinătatea noastră imediată. Diplomaţia este o instituţie care trebuie să fie capabilă să lucreze neîncetat, zi şi noapte, pentru aceste obiective. De aceea, ea trebuie să fie funcţională – ori ea nu poate să funcţioneze când sunt puse sub semnul întrebării buna credinţă şi profesionalismul şi integritatea oamenilor săi”, a subliniat ministrul de Externe.