În opinia ministrului Aurescu, în prezent nu există riscul ca Vladimir Putin să lanseze o bombă atomică.
„Nu există niciun fel de informații în acest moment care să indice că există intenția de a folosi Rusia în perioada imediat următoare astfel de arme. Reamintesc faptul că la Summitul NATO care s-a desfășurat la Bruxelles pe 24 martie, în declarația finală a acestui summit, liderii aliați au avertizat Rusia cu privire la inadmisibilitatea utilizării unor arme de distrugere în masă”, a declarat oficialul.
România s-ar putea implica și mai mult în războiul din Ucraina, susține Bogdan Aurescu.
„Chiar au fost trasate o serie de sarcini pentru autoritățile militare (NATO, n.r.) de a pregăti în continuare o serie de măsuri, inclusiv pentru Summitul de la Madrid, care va avea loc în luna iunie, respectiv de a acorda Ucrainei o serie de elemente de sprijin în acest, mă rog, scenariu care în acest moment este, repet, neconfirmat din punct de vedere al realității din teren”, a continuat diplomatul român.
În contextul în care războiul din regiunea Donbas nu s-a extins, România ar putea redeschide în curând ambasada de la Kiev.
„Suntem în proces tehnic de pregătire a deschiderii. S-a lucrat foarte intens în format interinstituțional, pentru că nu este doar Ministerul de Externe implicat în acest efort.
Sperăm ca într-un interval de timp de una-două săptămâni să putem anunțăm redeschiderea misiunii noastre diplomatice, adică să înceapă să înceapă să funcționeze efectiv, pentru că trebuie spus în urmă cu o săptămână ambasadorul României la Kiev s-a deplasat temporar în Ucraina, o perioadă de timp, pentru pregătirea inclusiv a vizitei care a avut loc, deci a fost în contact cu autoritățile ucrainene”, a adăugat ministrul, într-un interviu penru TVR.
Săptămâna trecută, diplomatul de la Moscova a avertizat că pe fondul implicării SUA în războiul din Ucraina, riscul unui război nuclear a crescut semnificativ.
„Am fost întrebat dacă un război nuclear este posibil, dacă riscurile unui război nuclear au crescut și dacă Rusia pleacă de la premisa că acest lucru s-ar putea întâmpla. Am răspuns că, încă de la începutul cooperării noastre cu administrația (n.r. – fostului președinte american Donald) Trump, le-am sugerat să reafirme teza Reagan-Gorbaciov din 1997, potrivit căreia nu pot exista câștigători într-un război nuclear și, prin urmare, acesta nu ar trebui declanșat niciodată”, a declarat Lavrov în interviul acordat televiziunii Al-Arabiya, potrivit RIA Novosti.