Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că „este absolut clar că acţiunile Rusiei şi Rusia, ca atare, prin modul în care acţionează reprezintă o ameninţare şi este cea mai serioasă ameninţare la adresa Alianţei”, el arătând că România va susţine, la summitul de la Madrid, reconfirmarea Mării Negre ca zonă de importanţă strategică pentru NATO.
„Noi cerem şi este menţionat inclusiv în paragraful 7 al Declaraţiei, a summit-ului B9, ca în noul concept strategic să fie recunoscută Federaţia Rusă ca principala ameninţare la adresa Alianţei Nord-Atlantice şi a securităţii euro-atlantice. (…) Este absolut clar că acţiunile Rusiei şi Rusia, ca atare, prin modul în care acţionează reprezintă o ameninţare şi este cea mai serioasă ameninţare la adresa Alianţei. Ne confruntăm, în vecinătatea directă a Alianţei Nord-Atlantice, cu un război de agresiune ilegal, declanşat de Rusia în mod neprovocat, în mod nejustificat, care nu este doar îndreptat împotriva Ucrainei, este un efort de război care, de fapt, încearcă să pună sub semnul întrebării întreaga arhitectură de securitate europeană şi din această perspectivă este clar că toată lumea trebuie să fie conştientă de acest lucru şi asta influenţează deciziile pe care aliaţii le-au luat deja (…) şi pe care le vor lua la summit-ul de la Madrid”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Bogdan Aurescu.
Zelenski, anunţ înfiorător la miezul nopţii, pierderi masive pentru armata Ucrainei
Aurescu a precizat că unul dintre obiectivele României la viitorul summit de la Madrid va fi acela de a reconfirma importanţa strategică a Mării Negre pentru NATO.
El a arătat că este posibil să fi existat unele state din vestul NATO „care au perceput mai târziu” ameninţarea de securitate pe care Federaţia Rusă o reprezintă. Aurescu a spus că statele din vestul Europei, care trimit trupe în România, dar şi gestul Finlandei şi al Suediei de a face demersuri în sensul aderării la NATO arată că „percepţia asupra ameninţării Rusiei nu este una doar a statelor din această zonă, care au experimentat pe propria piele regimul comunist şi influenţa rusă directă”.
Ministrul român de Externe a adăugat că „în momentul de faţă este greu de făcut o evaluare cu privire la care va fi exact evoluţia ostilităţilor” în Ucraina.
„E o imagine complexă care arată cât de deteriorată, până la urmă, este situaţia de securitate din regiunea Mării Negre”, a menţionat Aurescu.
România, pas uriaş spre Schengen
Întrebat luni seară, la Digi 24, dacă în cadrul discuţiilor pe care le-a avut săptămâna trecută cu ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a fost abordat şi subiectul aderării României la Spaţiul Schengen, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a răspuns afirmativ.
„Am discutat, evident, şi despre Spaţiul Schengen, arătând ce a făcut România în toată această perioadă, modul în care a gestionat frontiera externă a Uniunii Europene, chiar dacă nu suntem stat Schengen, şi care a arătat că putem gestiona în mod adecvat o situaţie de criză cu peste 1,22 milioane de refugiaţi care au intrat deja în România, respectând, în acelaşi timp, normele Schengen în vigoare, ceea ce arată că putem să gestionăm o situaţie de criză, prin urmare cu atât mai mult putem să gestionăm o frontieră Schengen. Discuţiile vor continua, vom continua demersurile noastre în acest sens”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Întrebat dacă România are susţinerea Franţei în ceea ce priveşte includerea în Spaţiul Schengen, Aurescu a arătat că Franţa „a avut în ultimii ani o atitudine foarte constructivă în acest sens”.
Ministrul de Externe a evitat să dea un termen cu privire la momentul în care va exista o decizie privind aderarea României la Spaţiul Schengen, el subliniind că nu doreşte să avanseze termene, dar arătând că este „în interesul” Uniunii Europene această aderare.
Ministrul de Externe, despre vizita lui Macron în România: O vizită extrem de importantă, care confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că vizita pe care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, o va face, marţi, în România este una „extrem de importantă”, care „confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic”.
„O vizită extrem de importantă, care confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, inclusiv prin contribuţia substanţială pe care Franţa, la solicitarea României, prin demersurile făcute de preşedintele Iohannis, a adus-o prin Grupul de luptă pe care Franţa îl conduce ca naţiune-cadru şi la care participă cu un număr de aproape 600 de militari. (…) Noi avem un parteneriat strategic extrem de solid cu Franţa, care se cuantifică şi printr-o relaţie comercială şi de investiţii foarte importantă, printr-o relaţie interumană, prin legături istorice şi de prietenie foarte solide”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, luni seară, la Digi 24, comentând vizita preşedintelui francez în România.
El a precizat că în prezent se desfăşoară „un proces accelerat” de creare a Grupului de luptă a cărui înfiinţare pe teritoriul României a fost decisă la summitul extraordinar NATO. Compoziţia grupului de luptă este „în curs de operaţionalizare” şi acesta va fi finalizat către sfârşitul anului sau începutul anului viitor, sau poate chiar mai devreme, a subliniat ministrul.
Bogdan Aurescu a menţionat că, în prezent, peste 5.000 de militari aliaţi se află pe teritoriul României, iar numărul soldaţilor americani, care nu vor fi parte a grupului de luptă, este mai mult decât dublu faţă de perioada trecută.
Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să facă, marţi, o vizită în România – unde se va întâlni cu militari francezi staţionaţi -, iar apoi în Republica Moldova, miercuri, cu scopul de a-şi exprima susţinerea faţă de această ţară afectată de Războiul rus din Ucraina, a anunţat, vineri, Palatul Élysée, relatează AFP.