Bogdan Chiriţoiu, despre MAJORAREA tarifelor RCA

Datele pe care le deține Consiliul Concurenței în ceea ce privește majorarea tarifelor RCA 'nu par să confirme panica' generată de transportatori, în condițiile în care există asigurători care își majorează prețurile la unele produse, dar sunt și scăderi de prețuri la alte produse, astfel că imaginea pare să fie a unei piețe care funcționează, a declarat miercuri președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
Romania TV
10 feb. 2016, 16:31
Bogdan Chiriţoiu, despre MAJORAREA tarifelor RCA

Sunt foarte reticent să luăm decizii sub presiune: că trebuie musai, de azi pe mâine, să schimbăm legea. De exemplu, ies forestierii în stradă: musai acum trebuie să reducem prețul la lemn. Poate da, poate nu. La fel la dumneavoastră, vin transportatorii și spun: a crescut prețul la RCA cu 300%, trebuie să faceți ceva mâine. Cât se poate, încercăm să rezistăm la presiunea aceasta de a decide lucrurile de azi pe mâine, fără a avea date. Poate este și vina noastră că nu avem destule date. Oricum, nu poți instantaneu, în timp real, să știi ce se întâmplă în sute de mii de contracte. Trebuie să avem răbdare să strângem date, să luăm decizii în cunoștință de cauză. Datele pe care le avem noi, câte am primit — și de la reglementator (Autoritatea de Supraveghere a Asigurărilor, n.r.) și cât am mai strâns noi din piață, nu par să confirme panica aceasta. Vedem că sunt companii care își cresc la unele produse prețurile, dar am găsit și, spre surpriza noastră, scăderi de prețuri la unele produse. Imaginea pare să fie a unei piețe care cumva funcționează. Da, avem undeva niște creșteri de prețuri, dar sunt și companii care pe unele produse își reduc prețurile”, a menționat Chirițoiu.

Președintele Consiliului Concurenței a arătat că, pe ansamblu, „avem o creștere a prețurilor an de an, ceea ce este îngrijorător”, însă a subliniat că, din datele raportate de asigurători pe segmentul RCA, „se plătește cu 30-40% mai mult pe despăgubiri decât se încasează” și nu înțelege interesul industrie pentru acest segment care produce pierderi.

De unde apar creșterile (de tarife, n.r)? În parte pot fi explicate de faptul că, per ansamblu, industria pare să meargă în pierdere, ceea ce este cumva surprinzător. Poate îmi explică colegii de la UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România, n.r) de ce vedem, aparent, pe datele raportate, că se plătește cu 30-40% mai mult pe despăgubiri decât se încasează pe RCA. De ce niște agenți economici raționali sunt implicați în industrie (pe segmentul RCA, n.r), dacă merge atât de prost? Numai Ungaria este cumva comparabilă cu noi. Am văzut că țări din estul Europei produsul este în echilibru, ba chiar profitabil. De ce în România are pierderi atât de mari?”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.

În opinia sa, chiar cu aceste majorări de prețuri, „imaginea nu pare să fie atât de dramatică așa cum a fost prezentată”.

„Nu am văzut creșteri de 300% pe scară largă. România evident, nu este Germania, nu este Anglia. Este o țară în care avem foarte multe de făcut. Dar, să ne luăm timp să judecăm lucrurile, să strângem date și să luăm decizii în cunoștință de cauză, fără să ne lăsăm impresionați de interesele punctuale ale lui X sau Y. Evident, orice om rațional vrea să plătească cât mai puțin. Dacă pot să fac o criză și să spun: nu vreau să mă coste RCA-ul nimic sau statul să îmi dea lemn pe gratis, da, evident că este un interes aici pe care pot să îl înțeleg, dar nu un interes public unde eu, ca autoritate a statului trebuie să cedez”, a adăugat Chirițoiu.

Citeşte şi PROIECT: Se schimbă legea RCA. Noi obligaţii pentru firmele de asigurări

Acesta a subliniat că, prin concurența între companiile de pe piață, se ajunge la cel mai bun raport calitate-preț al produsului pentru consumator. „Prin concurența între agenții economici se realizează protecția consumatorului. Dorim să concureze companiile între ele, să fie cât mai eficiente, să ofere condiții cât mai bune clienților”, a mai spus Chirițoiu.

Discuțiile în ceea ce privește tarifele RCA s-au întețit în noiembrie 2015, când reprezentanții transportatorilor au declarat că firmele mici de transport rutier din România ar putea intra în faliment, iar cele medii și mari își vor muta activitatea în alte țări, din cauza tarifelor mari percepute de companiile de asigurări pentru RCA.

Tot în noiembrie, reprezentanții ASF anunțau că vor demara, începând din luna decembrie, mai multe controale la societățile de asigurări pentru verificarea cauzelor creșterii tarifelor RCA față de perioadele precedente, în condițiile în care tarifele primelor RCA au crescut cu 300% — 400% pentru categoria societăților care operează în domeniul transportului auto. Potrivit sursei citate, controalele urmau să fie efectuate în colaborare cu echipe de actuari.

În urma controalelor, reprezentanții ASF au solicitat celor nouă societăți de asigurare autorizate să vândă polițe RCA ‘să reconsidere formulele de calcul’ care au stat la baza ultimelor tarife notificate pentru anul 2016, menționând că așteaptă, până la 31 decembrie 2015, noi notificări cu tarifele recalculate pentru perioadele următoare.

Pe de altă parte, reprezentanții UNSAR au menționat că transportatorii prezintă în spațiul public exemple punctuale de majorări radicale ale tarifelor RCA, care nu pot fi generalizate la nivelul tuturor asigurătorilor, iar daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic în ultima perioadă, în special pe transportul extern.

În 17 decembrie, circa 3.000 de transportatori au protestat, în Piața Victoriei și pe bulevardul Kiseleff din Capitală, față de scumpirea RCA, conform estimărilor Jandarmeriei. Reprezentanții transportatorilor rutieri speră ca revendicările să fie soluționate în urma întâlnirilor cu autoritățile.

Potrivit unui protocol încheiat de transportatorii auto cu reprezentanții ASF și cei ai companiilor de asigurări, la finalul anului trecut, tarifele pentru RCA pot crește cu cel mult 50% față de cele practicate în iunie 2015.

Raportul anual al ASF arată că societățile de asigurare din România înregistraseră, în 2014, o pierdere netă de 35,5 milioane lei, în scădere cu 97% față de anul anterior. În 2013, asigurătorii din România înregistraseră pierderi de 1,38 miliarde lei, față de 321,58 milioane lei în 2012.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Danemarca mărește drastic bugetul de apărare pentru Groenlanda
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?