Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a criticat mecanismul de plafonare a prețului la energie și a lăsat să se înțeleagă că actuala formulă ar putea fi modificată înainte să expire, în aprilie anul viitor.
„Am înțeles de la Guvern că trebuie să-și facă niște calcule. Avem OUG, trebuie să vedem efectiv impactul ei, să vedem cât încasăm din suprataxare, cât ne costă subvențiile. Atunci vom ști exact”, a spus Bogdan Chirițoiu, într-un inteviu pentru spotmedia.ro.
Citeşte şi: Engie măreşte preţul la gaze. Românii au început deja să primească notificări cu noua ofertă
Despre scumpirile din ultimele luni, Bogdan Chiriţoiu a explicat că „nu avem în momentul de față concluzionată o investigație, dar nu excludem să se întâmple așa ceva”.
„Atunci când apare o perturbare în piață, sunt companii care vor să profite și în înțelegere cu alții să crească prețurile. Am găsit asta în trecut, e posibil să găsim și acum.
Dar acestea sunt fenomene izolate, creșterea mare de preț nu vine din comportamente incorecte ale unor companii. Inflația nu are legătură cu așa ceva. De aceea, pârghiile antiinflație nu sunt la Consiliul Concurenței”, a mai spus Chiriţoiu.
Citeşte şi: BNR anunţă veşti sumbre pentru români: „duduie” inflaţia, iar economia se prăbuşeşte
Despre scumpirile la energie, şeful Consiliului Concurenţei a precizat că „avem multe investigații și sancțiuni, dar nu în legătură cu prețul”.
„Dar noi când ne uităm la o piață nu căutam doar comportamente incorecte, ci și dacă nu cumva reglementările creează distorsiuni sau dacă nu e nevoie de noi reglementări.
Când spunem că suntem atenți la piața de energie nu înseamnă că vom veni neapărat cu o sancțiune.
În anii trecuți, am dat sancțiuni de 10 milioane de euro pentru firme din energie, dar nu legate de vreun cartel.
Anul acesta agenda s-a mutat, discutăm de plafonare, nu cred că s-a găsit cel mai bun mecanism. Trebuie ajutați și cei vulnerabili, dar să încerci să ajuți pe toată lumea e filosofia noastră veche și păguboasă, pe care încercam să o schimbăm. E foarte scump și ineficient economic.
A doua critică e că nu mai stimulăm economia. Îi spunem unei companii: du-te cumpără energie la ce preț găsești tu, o vinzi clientului la prețul reglementat și statul plătește diferența. De ce s-ar chinui compania să găsească energie mai ieftină? Mecanismul încurajează risipa de resurse bugetare.
Legea în Parlament sau o nouă OUG, la un moment dat vom corecta unele dintre scăpări, acceptând că și consumatorii casnici, și cei industriali trebuie sprijiniți.
Bani ar fi din taxarea profiturilor pe care le fac firmele de gaz. Suprataxarea există de când s-a liberalizat piața de gaz și anul trecut a fost introdusă și pentru companiile din electricitate”, a mai spus directorul Consiliului Concurenţei, pentru spotnews.ro.