„Analiza interacţiunii de pe paginile de Facebook ale partidelor politice indică câteva răsturnări de clasament în cazul paginilor liderilor politici. Astfel, fostul premier PSD Victor Ponta este politicianul cu cele mai multe reacţii (aprecieri) la adresa postărilor sale, urmat de primarul PSD al Bucureştiului şi de preşedintele Klaus Iohannis. În acelaşi timp, se observă că o formaţiune nou înfiinţată, Partidul România Unită (PRU), şi respectiv preşedintele ei, Bogdan Diaconu, se situează pe aceeaşi a patra poziţie în ierarhiile de like-uri sau reacţii”, a declarat Gabriel Bădescu, membru în Consiliul ştiinţific al Open Lab de la UBB Cluj, care a realizat studiul.
PNL pe primul loc, la o distanță serioasă de PSD
”Datele indică un volum ridicat de interacţiune cu conţinutul paginilor actorilor principali de pe scena politică. Astfel, Partidul Naţional Liberal (PNL) a atras cel mai important număr de reacţii (like-uri), în acest caz aprecieri ale continuţului de pe pagina sa de Facebook şi respectiv de share-uri, adică de diseminări ale conţinutului şi comentarii. PNL este urmat descrescător de alte partide politice parlamentare. Este notabil faptul că Partidul Social Democrat (PSD), care este deţinătorul numărului cel mai mare de fotolii în Parlament, a atras un număr substanţial mai mic de like-uri decât PNL în perioada studiată. Acest fapt indică un nivel de activitate mai redus al electoratului PSD pe Facebook, urmare a unui profil demografic mai larg decât în cazul PNL”, spune Gabriel Bădescu.
Confruntările electorale, între personalități
Raportul remarcă şi că liderii politici au atras mult mai multe like-uri sau reacţii şi share-uri decât partidele pe care le conduc, aspect care ”pare să susţină o altă ipoteză des întâlnită în ştiinţele politice, conform căreia politica devine tot mai mult o confruntare între personalităţi şi mai puţin între idei şi platforme politice”.
OpenLab este Laboratorul de analiză a Datelor din Surse Deschise şi Big Data al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB Cluj.
Cercetarea OpenLab a analizat datele de pe paginile de Facebook ale principalelor partide şi ale politicienilor din România în intervalul 1 ianuarie 2016 – 31 octombrie 2016 şi cuprinde 13.072 de postări pe pagini publice de Facebook şi 868.872 de comentarii aferente acestor postări.