„Ce pot să spun mai mult decât ce ne-au spus autorităţile şi, mai mult decât atât, faptul că această interdicţie apare după ce ea fusese teoretic anunţată de mai mult vreme, cum că dacă rata de infectare depăşeşte 1,5 la mia de locuitori, atunci vor urma interdicţii. Iată că a venit şi noi trebuie să ne supunem, nu avem încotro. Este, după părerea mea, o măsură care trebuie luată ca atare. Nouă ne pică foarte prost, nu numai ca artişti, care nu pot să-şi practice meseria, cât şi ca instituţie, care nu poate să-şi apropie publicul în continuare, să producă venituri proprii, care este una din obligaţiile sine qua non a funcţionării noastre, şi dispariţia din ecuaţia zilnică a artei interpretative lasă urme greu de acoperit ulterior”, a declarat Ion Caramitru pentru Agerpres.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirmă că reluarea activităților culturale nu a contribuit în niciun fel la această evoluție epidemiologică, pentru că au fost respectate regulile sanitare.
„Am constatat și după perioada de vară, cu spectacole în aer liber și cu muzeele deschise încă din luna iulie, că în sectorul cultural s-au respectat cu strictețe normele și au fost doar cazuri izolate, nu focare, iar acolo managerii au acționat imediat, cum a fost cazul Operei Române. Mai sunt cazuri izolate și îmi mențin pararea ca reluarea activităților culturale nu a contribuit în niciun fel la această evoluție epidemiologică”, a declarat joi, pentru HotNews.ro, ministrul Culturii.
El a precizat că repetițiile si filmările pot continua, inclusiv personalul tehnic poate veni la serviciu, astfel că activitatea în teatre se va putea desfășura ca și până acum, mai puțin spectacolele cu publicul. Desfăsurarea repetițiilor este reglementată prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Culturii, dar aplicarea punctuală ține de fiecare manager și „întreaga responsabilitate este a managerilor”.
„Din punct de vedere financiar, salariile se pot plăti integral, la zi. Actorii, cel puțin cei din instituțiile subordonate Ministerului Culturii, vor veni la serviciu, vor avea posibilitatea să muncească în funcție de cum decid managerii. Vor fi plătiți ca și cum ar juca cu sălile pline.
Prin nevânzarea de bilete, instituțiile au avut anumite găuri financiare în buget, dar am primit o rectificare pozitivă și am suplimentat bugetele instituțiilor, astfel încât să se acopere pierderile”, a afirmat Bogdan Gheorghiu.