Secţia pentru procurori a CSM a decis delegarea lui Dimitrie Bogdan Licu în funcţia de procuror general interimar, prima dată, după pensionarea lui Augustin Lazăr la Parchetul General, când ministrul Justiţiei Tudorel Toader nu a reuşit să propună un înlocuitor.
Bogdan Licu este prim-adjunct al procurorului general al României din mai 2013. Timp de câteva luni, el a asigurat şi interimatul la conducerea Parchetului General. Se întâmpla la începutul lui 2016, când, în urma scandalului „coloanelor oficiale”, Tiberiu Nițu s-a retras din funcție.
Dimitrie Bogdan Licu este procuror din 1996. El a lucrat iniţial la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti, ulterior la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, unde a devenit, în septembrie 2005, procuror şef Secţie Supraveghere a Urmăririi Penale. A fost membru al CSM şi vicepreşedinte al acestui organism.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, după suplimentarea ordinii de zi, delegarea în funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Oanei Andrea Schmidt-Hăineală, au transmis reprezentanţii CSM.
Delegarea se face începând din 1 iulie, până la ocuparea funcţiei în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.
De asemenea, Secţia pentru procurori a hotărât delegarea lui Răzvan Horaţiu Radu în funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând din 12 iunie, până la ocuparea funcţiei în condiţiile legii, dar nu mai mult de 6 luni.
Şi aceste două hotărâri au fost luate după suplimentarea ordinii de zi.
Oana Schmidt-Hăineală este singurul procuror care a deţinut funcţia de şef al Consiliului Superior al Magistraturii, ea ocupând acest post în perioada 2013-2014.
În luna aprilie 2017, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a cerut Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii detaşarea Oanei Schmidt Hăineală în cadrul instituţiei, pe un post de secretar de stat pentru relaţiile internaţionale ale ministerului. Ministrul Carmen Dan susţinea că numirea ca secretar de stat în MAI a procurorului Oana Schmidt-Hăineală ”ar fi un câştig pentru minister”.
Oana-Schmidt Hăileală, procuror la Parchetul Curţii de Apel Bacău, a fost propusă să ocupe un post de secretar de stat în Guvernul Grindeanu şi la începutul anului 2017, detaşarea acesteia fiind cerută de fostul ministru Florin Iordache. Solicitarea a fost admisă de Secţia pentru procurori a CSM cu începere din 7 ianuarie 2017, dar în 3 februarie 2017 Secţia pentru procurori a CSM a decis încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei atât a Oanei Schmidt Hăineală, cât şi a lui Constantin Sima, procuror la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Încetarea detaşării celor doi procurori a fost cerută de şeful de atunci al Ministerului Public, Augustin Lazăr, care a arătat atunci că măsura trebuie luată pentru a asigura derularea „în condiţii de imparţialitate” a dosarului privind elaborarea de către Ministerul Justiţiei a OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogată de Guvern la cinci zile după adoptare, anchetă aflată atunci la DNA.
După decizia Secţiei pentru procurori a CSM, Ministerul Justiţiei anunţa că procurorul Oana Schmidt Hăineală a solicitat premierului încetarea calităţii de secretar de stat în Ministerul Justiţiei.