Bogdan Naumovici va fi unul dintre speakerii evenimentului “99% Inspiratie” si a avut amabilitatea de a ne acorda un scurt interviu in care vorbeste despre creativitate, umor, eficienta, despre modul in care sunt acceptate (sau nu) ideile geniale si multe altele, prefigurand cateva dintre temele pe care le va aborda conferinta.
Accendo: Cum se impaca “inspiratia” cu “transpiratia” in programul unui publicitar de succes? Exista un raport ideal intre intuitie si efort sau totul depinde de cerintele concrete ale fiecarei situatii?
Bogdan Naumovici: Este mult mai multa transpiratie decat inspiratie. De afara se vede invers, dar daca lucrezi in aceasta industrie si nu iti furi caciula singur pe banii clientilor, intelegi ca ce ai de facut trebuie sa rezolve in primul rand o problema de business a clientului tau, iar pentru asta, comunicarea pe care o faci trebuie sa fie in primul rand relevanta. Pentru produs, pentru grupul tinta, pentru categoria din care face parte produsul. Pentru asta trebuie sa le studiezi serios pe toate trei. Ce se intampla in tara, dar si ce se mai intampla afara in aceeasi categorie, de exemplu. Toate astea sunt o parte din transpiratie. Apoi vine inspiratia, cea cu care pui cap la cap intr-un mod ideal inedit informatiile de mai devreme. Apoi incepe iar transpiratia, in efortul de a iti vedea ideea acceptata si realizata exact cum ai gandit-o.
Accendo: Au existat idei geniale, dar cu care clientii nu au fost de acord (din teama sau din alte motive)? Daca da, cum poate fi depasit acest obstacol?
Bogdan Naumovici: Intr-o acceptiune mai laxa a “genialului”, as putea spune ca da. Adrian Sarbu, de exemplu, a refuzat spotul “Laser, Frate”, ales ulterior ca primul spot al deceniului, atunci cand i-a fost propus pentru Apropo TV. Ulterior, el a ajuns sa fie totusi facut pentru televizoarele Teletech de la Altex. Asta nu l-a impiedicat insa pe Dan Ostahie, patronul Altex, sa se teama, la sesizarea CNA, de difuzarea celuilalt spot al deceniului, “Batman”. Drept pentru care am avut prima dovada a puterii viralului in Romania.
Accendo: De ce este umorul atat de important in creatia publicitara?
Bogdan Naumovici: Pentru ca ajunge foarte usor la romani. Am fost o tara vesela dintotdeauna. Iti trebuie mult simt al umorului ca sa eviti depresiile sinucigase date de viata de zi cu zi in Romania.
Accendo: Care sunt contextele/lucrurile/faptele/oamenii etc care va inspira cel mai mult in munca dvs de creatie? De ce/cum? (va rugam dezvoltati)
Inca o data, inspiratia intervine abia la sfarsit. De-aia este greu sa gasesti un model, un pattern dupa care sa spui ca te inspiri. Exista niste tehnici ale spotului publicitar, dar care iti dau structura povestii, nu povestea. Povestile vin din cele mai variate locuri: din viata mea sau cele ale colegilor mei, din ceva ce am aflat despre grupul tinta sau despre un reprezentant al lui, din povestile care ne inconjoara, de la stiri, la mondenitati sau filmulete virale de pe net. De la bancuri. De pe Facebook. Din istorie. Naiba stie.
Va puteti inscrie la evenimentul “99% Inspiratie” AICI sau la adresa de email [email protected].