Bogdan Naumovici analizează candidaţii la PMB: Un consiliu poate să îl lege de mâini şi de picioare pe primar

Cel mai cunoscut om din publicitatea autohtonă, Bogdan Naumovici, vorbeşte în exclusivitate pentru RomaniaTV.net despre propunerile partidelor pentru Primăria Capitalei, dar şi despre costurile unei campanii electorale în lumea online-ului. Naumovici a pus bazele unui nou partid pentru aceste alegeri, dar nu vizează nicio funcție.
Bobi Neacşu
04 mart. 2016, 08:19
Bogdan Naumovici analizează candidaţii la PMB: Un consiliu poate să îl lege de mâini şi de picioare pe primar

PNL şi-a desemnat candidatul final la alegerile pentru Primăria Capitalei, iar cel de-al doilea partid mare, PSD, încă mai caută soluţia optimă. Miza alegerilor pentru Primăria Bucureşti este colosală chiar dacă ne uităm numai la bugetul metropolei, de aproximativ patru miliarde de lei. De asemenea, al doilea cel mai votat om din România ar putea dobândi o anvergură care l-ar propulsa în liga aspiranţilor la cea mai înaltă funcţie în stat. Cel mai cunoscut om din publicitatea autohtonă, Bogdan Naumovici*, vorbeşte în exclusivitate pentru RomaniaTV.net despre propunerile partidelor pentru Primăria Capitalei, dar şi despre partidul fondat special pentru Bucureşti şi noua viziune despre cum ar trebui să gândească electoratul la alegerile locale.

* Bogdan Naumovici este unul din fondatorii morali ai partidului „200 pentru Bucureşti” și coordonează comunicarea noului partid care participă la alegerile din Capitală. Din punct de vedere legal, cei trei membri fondatori sunt: Viorel Bitu, Cristian Stefanescu si Dan Nita.

 Despre Gabriela Firea

Cred că, dacă o vor propune pe Gabriela Firea, partidul se bazează pe notorietatea ei de la televizor, cea de jurnalist, nu pe notorietatea ei de politician. Ea, în calitate de politician, nu ştiu să fi făcut ceva, nu ştiu eu, nu spun că nu.

Procesul cu Băsescu nu este la lucruri pe care le-a făcut în calitate de om politic. În calitate de om politic mă aşteptam să văd nişte legi, nişte poziţii. Scandalul ei particular cu Băsescu nu mă interesează foarte tare. Şi de-aia cred că partidul se bazează pe notorietatea ei de la televizor. Desigur, faptul că este soţia primarului din Voluntari eu aş zice să este un punct în minus pentru ea, nu unul în plus. Lumea va simţi, aşa, o clică… Şi oricum, eu cred că PSD-ul, în afară de păcăleala pe care le-a tras-o bucureştenilor când cu Oprescu, care vezi Doamne a candidat independent, cu sprijinul PSD, nu cred că are şanse să câştige în Bucureşti. Eu aşa cred. PSD-ul nu a câştigat primarul nici când Iliescu avea 87% în ţară. Nici dacă ar candida cu Firea împotriva lui Buşoi… nu ar câştiga. Eu cred că bucureştenii vor vota cu dreapta. Aşa cred eu.

Despre Ludovic Orban

Cred că Ludovic Orban este o mutare mai bună decât varianta Cristian Bușoi, care a fost scos oarecum din burtă. Orban are o notorietate mai mare, este un cadru vechi al partidului, însă are și câteva întâmplări care nu se uită ușor. Povestea cu accidentul, mandatul de ministru al Transporturilor fără realizări notabile, dar cu toate acestea cred că este o variantă mai bună decât Bușoi. Consider că Ludovic Orban va obține scorul partidului, nici mai mult nici mai puțin. Într-o competiție cu Gabriela Firea, cred că bucureștenii vor vota cu Orban.


Despre Traian Băsescu

Ar fi o candidatură interesantă, dar eu nu cred că va candida. La plusuri ar fi că ar trage în sus partidul Mişcarea Populară, i-ar da vizibilitate în cursa pentru primărie ş.a.m.d.. Pe de altă parte, pe plan personal cred că are de pierdut cumva. După ce ai fost două mandate preşedinte de țară, să vii să intri cu şanse puține în lupta pentru primar, după ce ai mai şi fost primar de două ori… mi se pare că ai de pierdut. Adică, în loc să rămâi pe un piedestal ca ”domnul preşedinte”, cobori undeva ca „domnul candidat ca primar”. Nu-l văd făcând pasul ăsta. Eu cred că are mai mult orgoliu de atât. Aşa cred eu. Să vedem dacă e mai important să dea vizibilitate partidului Mişcarea Populară decât statura lui politică.

Despre Nicuşor Dan

Nicuşor Dan este cine era şi acum patru ani, cred. Va fi exponentul unei părți a societății civile, care-şi va pune speranțele în el şi-l va vota, nu ştiu în ce procent. Cred că are o vizibilitate destul bună. Pentru mine… eu nu am nici un fel de dovadă că are vreo competență în a fi primar. El mi se pare că este foarte bun de ”watch dog”, exact pe poziție de ONG. Eu dacă aş fi primar de Bucureşti l-aş lua pe Nicuşor Dan imediat şi i-aş oficializa această postură. L-aş pune să aibă grijă să nu duc piciorul strâmb, orice decizie să mi-o valideze, să vadă că nu se întâmplă nimic ilegal şi cred că la asta ar dovedi că este foarte ok. Dar mie mi se pare că primarul este un om care trebuie să facă, nu un om care trebuie să oprească să se facă.

Cred că Primăria este o pălărie greşită pentru el. Eu cred că Nicuşor Dan este foarte bun pe ce face acum. Să verifice legalitatea deciziilor primăriei, să oprească ilegalitatățile ş.am.d, mai degrabă decât să aibă o viziune pentru Bucureşti, un drum pe care să meargă Bucureştiul, să coordoneze o echipă nu e simplu. Eu nu l-am văzut pe Nicuşor Dan să construiască o echipă. Eu nu ştiu pe nimeni din USB în afară de Nicuşor Dan. Tu mai ştii pe altcineva în afară de Nicuşor Dan, a mai candidat şi acum 4 ani…tu mai ştii de vreun alt nume pe lângă Nicuşor Dan?

El este un ”one man show”, ca să zic aşa. Ca primar trebuie să fii mai deschis la dialog şi colaborare.

 Despre Adrian Thiess

Pe Adrian Thiess eu îl ştiu ca pe un om care a stat în umbra lui Oprescu. Văd prin presă că a avut legături şi cu oligarhul Plahotniuc, că are şi ziarul Puterea. E un personaj destul de tenebros aşa, are umbre multe. Este un om care a trăit şi şi-a făcut banii prin jurul politicienilor cumva. Mie nu-mi inspiră niciun fel de încredere.

Dintre cei enumerați mai sus, eu aş aştepta să mai apară nişte candidați, pentru că, mie personal, niciunul din cei enumerați mai sus nu-mi spune că votul meu este bine dat. Pe oricare aş vota, nu mi se pare că mi-aş investi bine votul. Aş vrea să mai văd candidați.

 

Despre alegerea lui Sorin Oprescu

RomaniaTV.net: În urmă cu patru ani, Oprescu a luat peste 400.000 de voturi, peste 55% din numărul celor care au ieşit la vot. Crezi că este vreunul care ar putea să se apropie de cifrele lui Oprescu?

Bogdan Naumovici: Nu, în nici un caz. Anul ăsta, nu. Oprescu a avut mai mulți factori. O dată, el a avut un electorat destul de stabil, şi vorbim despre Bucureşti, despre periferie, oameni în vârstă care îl ştiu de ”domn doctor” şi care ies la vot. Eu țin minte şi în 2008, când a câştigat cu 30% în primul tur, în condițiile în care 65% dintre votanții din Bucureşti au fost peste 55 de ani. Deci atunci au ieşit oameni în vârstă la vot. Tinerii nu au avut pe cine vota în 2008, nu au avut cu cine vota nici în 2012. Cine a fost contracandidat? Nicuşor Dan şi mai cine?

Silviu Prigoană a ieşit pe locul doi cu aproximativ 130.000 de voturi. Pe Prigoană îl votau telespectatorii Adrianei Bahmuțeanu.

În 2012 Oprescu a candidat singur. El a avut şi mintea cumva, mi s-a părut mie, pentru că el spunea o grămadă de prostii până să fie primar, țin minte autostrada suspendată şi toate trasnăile. A tăcut din gură, domne, cât a fost primar. Că acum aflăm că a tăcut din gură, dar a luat şpagă, asta e altă poveste. A tăcut din gură şi a tăiat panglici. La lucruri care au fost pe vremea lui Băsescu, a lui Videanu, lucruri pe care le-a început şi pe vremea lui. A tăiat panglici, a inaugurat pasaje, a asfaltat Aviatorilor, podul Basarab ş.a.m.d. a avut nişte ”realizări”. Tăcând din gură şi tăind panglici a avut o imagine ok.  N-a deranjat pe nimeni, dimpotrivă. Şi atunci, candidând şi fără adversar în 2012, a luat în primul tur liniştit 55%. Niciun candidat nu are astăzi acest profil.

 

Despre alegerile pentru Bucureşti

RomaniaTV.net: În 2012 au ieşit la vot 800.000 de bucureşteni. Crezi că anul ăsta vor ieşi mai mulți oameni la vot?

Bogdan Naumovici: Eu cred că da. Dacă se conturează nişte perspective bune pentru societatea civilă, pentru oamenii care nu votează, pentru tineri, pentru oamenii scârbiți de actuala clasă politică, destul de mulți şi destul de activi în Bucureşti, cred că vor ieşi mai mulți.

La noi prezența la vot parcă e puțin pe dos față de cum ar trebui. Cu cât e politicianul mai aproape de tine, poziția lui e mai aprope de tine, cu atât ar trebui să ieşi la vot, că te afectează mai tare. Adică noi ar trebui să ieşim mult mai mulți la locale, decât la prezidenţiale. La noi e invers, noi ieşim mai mult la prezidenţiale şi la parlamentare şi nu ne ducem la locale, unde te interesează în mod direct. Eu cred că bucureştenii ar trebui să iasă şi cred că vor ieşi peste un milion anul acesta.  Aşa cred, dar cu condiția să existe variante pentru ei. Dacă singurele variante sunt PNL şi PSD, nu cred că vor ieşi mai mult decât acum 4 ani.

 

Despre alternativa lui Bogdan Naumovici

Înainte de tragedia din Colectiv, Bogdan Naumovici declara că una din problemele electoratului din România este lipsa de alternativă. „Dacă tot ce poți să faci este să ieşi în stradă sau să te mobilizezi pe Facebook fie pentru PSD, fie pentru PNL, la un moment dat te prinzi că este aceeaşi poveste”, spunea Naumovici. La mai bine de patru luni de la evenimentul care a lansat în România puternicul slogan „Corupţia ucide!”, Bogdan Naumovici a lansat partidul „200 pentru Bucureşti”.

Bogdan Naumovici: Suntem în stadiul de găsit candidați şi de trecut prin comisia de evaluare care îi ierarhizează. Căutăm candidați pe care să îi lansăm, probabil, pe la prima jumătate a lui martie, atunci când vor trece de comisie şi vor fi ierarhizați de ea.

Candidaţii trebuie să treacă de trei criterii: primul, care este eliminatoriu, este să nu fi trăit din politică niciodată, deci nu mă interesează dacă ai fost membru de partid acum 15 ani, mă interesează dacă ai trăit din politică, dacă ai fost în vreun post remunerat din numire  sau din alegere politică nu vei fi membru al ”200 pentru Bucureşti”. După care mai sunt 2 lucruri: cinste, lucru pe care-l verificăm printr-o declarație pe proprie răspundere şi o părere a comisiei de etică internă, şi competență, ceea ce ne diferențiază de celelalte partide. Când vorbim despre competență, este vorba depre profilul de care este nevoie la consiliul local. Odată aleşi, aceştia vor lucra în nişte comisii cu sarcini destul de limpezi şi clare. Că e comisie de urbanism, de buget finanțe, de sănătate publică… nişte profile publice care ar trebui să se regăsească în acele comisii. Noi după aceste criterii îi chemăm, îi evaluăm, îi ierarhizăm. După competențele lor, avem nevoie de patruzeci şi ceva de jurişti, de treizeci şi ceva de economişti,  26 de arhitecți, 23 ingineri de utilități şi construcții civile, vreo 8 manageri din sănătate, cultură, educație, specialişti de mediu. Astea ar trebui să fie profilele de oameni care ar trebui să se regăsească pe lista consilierilor. Asta este logica lui ”200 pentru Bucureşti”.

În ierarhia pe care o stabileşte comisia nu intervine nimeni, nu există vreun sfat al bătrânilor, vreun preşedinte al partidelor, vreun şef de cadre care să spună ”îl luăm pe omul de pe locul 50 şi-l punem pe locul 3, că ne-a dat nişte bani sau că-l cunoaştem demult şi suntem prieteni ”. Va fi o procedură de evaluare şi de ierarhizare foarte transparentă, absolut obiectivă şi egală pentru toți. Asta cred că ne diferențiază foarte tare de partide, nu avem de plătit polițe nimănui, nu avem de dat înapoi un loc de consilier pentru cineva care a dat bani, nu avem de pus vreun baron local, n-avem de făcut servicii nimănui. Încercăm să adunăm în jurul nostru oameni cinstiți şi competenți care să schimbe puțin lucrurile, să facă administrație, nu politică, asta vrem.

 

Despre primar versus consilieri

Undeva între 1-15 martie trebuie să venim cu lista de consilieri. Sincer, pe mine lista cu primari mă interesează destul de puțin, pentru că dacă rămâne într-un singur tur este destul de improbabil să bați partidele mari la primar. Dar cred că poți pune consilieri. Uite, spre exemplu Nicuşor Dan, anul trecut când a luat 10% la primărie si 3% la consilieri. Deci până şi în această parte de societate sunt mulți care votează diferit între primari şi consilieri. Obiectivul meu este să obțin voturile pentru consiliile locale, consiliile de sector şi consiliul general. Pentru că, conform legii, acolo stă puterea. Puterea nu e la primar, asta e o imagine făcută de media cum ”primarul face, primarul drege, primarul dă…”. Nu-i adevărat. Puterea, conform legii, stă la consiliu. Dacă în consiliu ai oameni buni, care ştiu ce să facă, primarul trebuie doar să execute hotărârile consiliului. Adică, adu-ți aminte, Băsescu, care a tăiat şi-a spânzurat în țara asta atâția ani,  după primul mandat, ca primar, la următoarele alegeri a zis ”dați-mi consiliul, că sunt legat de mâini şi de picioare fără consiliu”, şi aşa a câştigat al doilea mandat. Important nu e asta, important e că nici Băsescu, în primul mandat, nu a putut face lucruri când a avut consiliul împotrivă. De-aia nu mi-e frică dacă va fi un primar de la PSD sau PNL, dacă vom avea un consiliu ok. Pentru că un consiliu poate să îl lege de mâini şi de picioare pe un primar.

 

Despre candidaţii proprii

Mie mi-ar plăcea ca inițiativa noastră să fie imitată spontan în foarte multe oraşe, fără nici un fel de coordonare de la Bucureşti. Cum s-a făcut şi la Iaşi, unde cred că au făcut partidul ”Pentru Iaşi”, alți oameni, nici o legătură cu noi, dar cred că e o idee bună  de a se face partide locale, pentru că la consiliul local nu te chem să-ți laşi meseria şi să faci politică, cum te chemam la Forţa Nouă (prima iniţiativă politică a lui Bogdan Naumovici – n.r.). Îți spuneam atunci ”pune-ți deoparte viața profesională (4 sau 8 ani), candidează şi fă politică, ca să meargă lucrurile mai bine în țara asta”. Asta e o propunere destul de greu de înghițit, însă acum, la consiliul local tot ce ai de făcut, ce spune legea, este că minim o zi pe lună trebuie să lucreză la consiliul local, şi ei trebuie să-şi facă meseria. Deci nu te cheamă nimeni să nu mai lucrezi la biroul tău de arhitectură, să nu mai fii inginer, să nu mai fii jurist, avocat, ci spun minim o zi pe lună. Sigur vor fi 2, 3, 4, 5 zile pe lună dacă vei fi silitor şi vei vrea să schimbi ceva. Vino şi fă-ți meseria în slujba comunității. Asta e cu totul altă propunere şi eu văd mulți mai mulți oameni gata să facă pasul ăsta, pentru că nu îi pun să-şi schimbe viața, ci să facă ce fac o bucățică din timpul lor pentru Bucureşti, pentru vecinii lor, pentru locul unde trăiesc. Este cu totul altă propunere şi, dacă văd că le place şi sunt atraşi de chestia asta, cred că vom putea vorbi şi despre politică puțin mai târziu. Deocamdată, îi chemăm doar să facă administrație.

 

Despre propria candidatură

Nu vreau să ocup niciun post. Ar fi împotriva logicii partidului. Noi vrem să punem oameni competenți acolo. Păi dacă ar fi vreo comisie despre comunicare, despre publicitate la primărie, m-aş putea gândi să mă duc. Dar cum nu este, nu e nevoie de oameni cu profilul meu profesional acolo. Eu nu fac decât să ajut la ”200 pentru Bucureşti” cu ce ştiu eu să fac, cu comunicarea, atât.

 

Despre bugete de campanie

În anii trecuți aş fi zis că e vorba de sute de mii sau un milion de euro, să spunem. Anul acesta, pentru că s-a schimbat legea cumva şi nu e foarte limpede ce ai voie să faci şi ce nu ai voie să faci în campania electorală, de exemplu nu mai ai voie bannere, nu mai ai voie outdoor, adică astea erau, să spun, bugetele mari dintr-o campanie. În condițiile actuale, nici nu ştiu să mai fac o evaluare. Sunt bannere prin Bucureşti pentru că legea este destul de stupidă şi perversă în sensul ăsta. Spune ce ai voie să faci în campania electorală. Deocamdată nu e campanie electorală. Ceea ce este destul de absurd… tu să ai bannere sau outdoor in afara campaniei electorale, şi să le dai jos cand începe campania. Este destul de stupid.

Bugetul unui candidat de top trei nu cred că ar fi mai puţin de 800.000 şi mai mult de două milioane de euro. Poveştile cu bugetele de campanie care circulă sunt că, întotdeauna, jumătate din bugetele de campanie se duceau la candidat şi jumătate la campanie, de-adevăratelea. Pentru că întotdeauna tu când evaluezi o campanie, evaluai la prețul pieței comerciale, al pieței de publicitate. Luai panourile, le numărai şi ziceai ”păi dacă era pentru o companie costau atât”, aşa îți făceai evaluarea… ceea ce pentru candidați nu era neapărat adevărat, pentru că prin influența pe care o aveau  partidele, primarii asupra companiilor de outdoor, ei căpătau aproape gratuit toate panourile astea. Dar raportau că au dat bani pe ele. De aceea era foarte greu să evaluezi câți bani s-au cheltuit. Dincolo de declarația pe propria răspundere a partidului, era foarte greu din afară să calculezi ce au avut gratuit şi ce nu au avut gratuit.

 

Despre influenţa online-ului

Nu cred că de online va beneficia PSD sau PNL. Cred că vom beneficia noi, va beneficia M10, va beneficia Nicuşor Dan. Cred că aici se va duce online-ul. Până la urmă aici este şi locul unde noi trebuie să ne facem campaniile, pentru că la media mare, la televiziuni şi aşa mai departe, nu vom avea nici acces, nici bugete pentru ele. Suntem condamnați să ducem bătălia asta online, numai că online-ul în Bucureşti s-ar putea să fie foarte important, mai important decât panourile.

O campanie electorală pe online targetată pe Bucureşti ar costa între 50.000 şi 80.000 de euro.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Lovitură pentru Călin Georgescu. Decizia luată chiar acum de judecătorii Curții de Apel
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cea mai proastă veste a sfârșitului de an. Se umblă la bani
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Prioritatea guvernului este sprijinirea economiei, declară Kelemen Hunor
MediaFlux
AVERTISMENTUL lui DONALD TRUMP! AMENINȚĂ că va prelua CONTROLUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii