UPDATE Bogdan Olteanu a fost dus în faţa procurorilor ca să poată aduce dovezi că a primit o moştenire importantă de la bunica lui, scrie Digi24. Oamenii legii îl acuză că ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu şi au observat diferenţe între averea declarată şi cea reală.
Într-un răspuns transmis presei, avocatul lui Bogdan Olteanu precizează că averea moştenită de fostul viceguvernator provine, în cea mai mare parte, de la bunica sa, Ghizela Vass. Femeia a fost un important membru şi activist al Partidului Comunist. Arestată de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi trimisă într-un lagăr, ea a fost despăgubită, ulterior, de statul german. Din acea despăgubire ar proveni averea lui Bogdan Olteanu.
Bogdan Olteanu a ajuns în faţa procurorilor pentru a da explicaţii în legătură cu modul în care a dobândit averea, dar şi pentru a justifica în ce condiţii a primit moştenirea din partea bunicii sale Ghizela Vass.
Bunica lui Bogdan Olteanu a fost o persoană importantă în perioada regimului Comunist. S-a înscris în partid în 1933. După ce comuniştii au ajuns la putere, Ghizela Vass a devenit membru al Comitetului Central al PCR. A deţinut mai multe funcţii importante în partid: a fost şef al secţiei organizatorice, şef al secţiei relaţii internaţionale, dar a condus şi un grup de sprijin pentru lupta antiteroristă. După pensionare, în 1984, bunica lui Bogdan Olteanu a fost vicepreşedinte al Crucii Roşii. Ghizela Vass a murit în 2004, la 91 de ani.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au citat pe Bogdan Olteanu pentru noi acte procedurale în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, potrivit unor surse judicare.
Bogdan Olteanu a fost scos în jurul orei 08.30 din Arestul Capitalei, unde este încarcerat din 12 august.
Olteanu a fost şi în 10 august la DNA, el spunând atunci că nu este vinovat, dar crede că ceea ce era să se întâmple cu el, s-a întâmplat, iar de acum rămâne să îşi găsească dreptatea.
Fostul viceguvernator al BNR a stat în arest la domiciliu din 29 iulie până în 12 august, când a fost arestat preventiv pe o perioadă de 16 zile, în urma unei decizii a instanţei supreme, arată News.ro.
Bogdan Olteanu a demisionat în 1 august din funcţia de viceguvernator al BNR, iar Conducerea Camerei Deputaţilor a luat act în 10 august de demisia sa.
Citeşte şi: Bogdan Olteanu a fost arestat preventiv. Decizia este definitivă
Procurorii au arătat, în referatul prin care au cerut instanţei supreme arestarea preventivă, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, a mers în Delta Dunării, însoţit de o altă persoană, care a intermediat discuţia cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.
În schimbul folosirii influenţei sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervaţiei Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susţin procurorii. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de desemnată pentru acel post, mai arată anchetatorii.
Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.
Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanţă în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-ar fi pus la dispoziţie lucrări de analiză politică şi sondaje de opinie.
DNA a anunţat că se fac acte de urmărire penală în această cauză şi faţă de alte persoane.
Surse judiciare au declarat că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.
Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.
viewscnt