UPDATE Primul care a dat declarații în sala de judecată a fost Bogdan Olteanu, care a refuzat să depună jurământ pe Biblie. La majoritatea întrebărilor puse de judecători, Bogdan Olteanu a fost destul de evaziv, susținând că nu își aduce aminte, dar a recunoscut că a susținut în anul 2005 propunerea legislativă de trecere a Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la Camera de Comerț, potrivit Agerpres.
„În anul 2005, am susținut propunerea legislativă privitoare la trecerea Registrului Comerțului la Camera de Comerț și Industrie a României. Această decizie s-a bazat pe programul politic al Alianței DA, care cuprindea această promisiune. Proiectul a fost votat de Parlament, dar respins de CCR. Am discutat cu Vlasov. Nu am participat la procesul de elaborare a acestui proiect„, a spus Bogdan Olteanu.
La rândul său, Florin Iordache a declarat că îl cunoaște pe Mihail Vlasov de 8 sau 9 ani, fiind la un moment dat colegi în Comisia juridică din Camera Deputaților, însă a negat faptul că ar fi fost susținut de acesta pentru a deveni arbitru la CCIR.
El a confirmat faptul că proiectul de trecere a Registrului Comerțului în subordinea Camerei de Comerț a fost susținut de Alina Gorghiu, Aurel Vainer și Marko Attila.
De asemenea, Florin Iordache a spus că nu el a elaborat proiectul de lege, însă era important să intre în dezbatere parlamentară, chiar dacă nu avea avize favorabile din parte Consiliului Legislativ și Ministerului Justiției.
„Nu am urmărit proiectul de lege în mod special. Poate a avut și părți bune (…) Nu m-am uitat la detalii, fiind un proiect destul de amplu. Avea zeci de articole, asta nu însemna că ne uităm la orice detaliu din proiect„, a adăugat Florin Iordache la ieșire din sediul instanței.
În prezent, Mihail Vlasov se află în detenție, el fiind condamnat definitiv într-un alt dosar, în iunie 2015, la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.
UPDATE Bogdan Olteanu le-a declarat jurnaliştilor, la ieşirea de la ICCJ, că nu a discutat cu niciun parlamentar, deci nici cu Alina Gorghiu, despre proiectul de act normativ prin care Camera de Comerţ a României să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
„Nu am avut discutii cu parlamentari despre proiect, pentru ca eu lucram la BNR, nu mai eram parlamentar. Mentin ce am spus inital. Nu mai aveam la vremea respectiva calitatea de parlamentar si, ca atare, nu am fost parte a acestui proces, nici la initiere, nici la promovare. Intrebarile care m-au vizat pe mine s-au referit la modalitatile interne de lucru, din Camera de Comert. Am raspuns ceea ce stiam„, a declarat Bogdan Olteanu.
Instanţa supremă a dispus ca preşedintele PNL Alina Gorghiu şi fostul viceguvernator BNR, Bogdan Olteanu, să fie audiaţi ca martori în dosarul în care Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ a României, este acuzat că a intervenit la un deputat pentru a îi fi susţinute interesele.
Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, a fost achitat, pe 4 aprilie, în dosarul în care este acuzat de intervenţii pentru promovarea în Parlament a unui proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti a fost contestată la Curtea Supremă.
Dosarul s-a judecat din iulie 2015 la Curtea de Apel Bucureşti, iar sentinţa a fost dată după nouă termene de judecată şi două amânări de pronunţare. Proiectul de act normativ era intitulat „Lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în registrul comerţului”, iar iniţiatori au fost deputaţii Aurel Vainer, Mircea Grosaru, Florin Iordache, Alina Gorghiu, Attila Marko şi senatorul Klarik Laslo-Attila.
Procurorii susţin că scopul era acela ca iniţiatorii să-şi convingă colegii de partid să susţină proiectul. Mai mult, din discuţiile interceptate de anchetatori rezultă că Mihail Vlasov a intervenit pentru această iniţiativă legislativă la parlamentari care erau şi arbitri la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, printre care Florin Iordache, Alina Gorghiu şi Aurel Vainer.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus eliminarea interdicţiei lui Bogdan Olteanu de a lua legătura cu părinţii şi fosta soţie, martori în dosar, însă i-au respins cererea de înlocuire a arestului la domiciliu. Decizia este definitivă.