UPDATE: „Admite excepţia de necompetenţă după calitatea persoanei. Dispune trimiterea cauzei privind pe inculpatul Olteanu Bogdan la Curtea de Apel Bucureşti, spre competentă soluţionare”, se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Hotărârea este definitivă.
La termenul de marți al procesului, avocatul lui Bogdan Olteanu a spus că instanța supremă nu are competența să judece acest dosar, deoarece fapta reținută în sarcina clientului său nu are legătură cu funcția de președinte al Camerei Deputaților.
„Considerăm că Înalta Curte de Casație și Justiție nu este competentă să judece această cauză. Fapta care se reține în sarcina lui Bogdan Olteanu nu are legătură cu funcția pe care a avut-o. În rechizitoriu se arată că Olteanu ar fi săvârșit fapta din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Președintele Camerei Deputaților are atribuția de a reprezenta această Cameră în relațiile interne și externe. A avea o atribuție de reprezentare nu înseamnă că avea puterea să facă o numire în componența Guvernului. Din punct de vedere legal, Bogdan Olteanu nu avea atribuții să determine numirea lui Liviu Mihaiu. Există la dosar o confruntare între Olteanu și Sorin Ovidiu Vîntu. Aici, Vîntu spune că este dispus să finanțeze campania electorala a PNL și a lui Olteanu. Nimic din acest dosar nu ne duce la convingerea că Bogdan Olteanu ar fi săvârșit fapta din această funcție de președinte al Camerei Deputaților”, a spus avocatul.
El a amintit că și dosarul lui Vasile Blaga a fost trimis la altă instanță.
La rândul său, Bogdan Olteanu a precizat, în sala de judecată, că nu există prerogativă a Guvernului asupra președinților de Camere.
„Sunt jurist specializat în Drept constituțional. Nu există prerogativă a Guvernului asupra președinților Camerelor. Nu a existat nici percepția celor care mă acuză că ar fi discutat cu mine în calitate de președinte al Camerei Deputaților. Nu poate interveni un parlamentar să influențeze Guvernul”, a explicat Bogdan Olteanu.
Instanța a rămas în pronunțare pe această cerere.
Bogdan Olteanu este acuzat că, în perioada iulie — noiembrie 2008, pe când era președinte al Camerei Deputaților, a solicitat și primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de un milion de euro și sprijin electoral în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.
Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Olteanu, Mihaiu a fost numit, la data de 18 septembrie 2008, în funcția de guvernator al Deltei Dunării, susțin procurorii.
Potrivit acestora, suma de un milion de euro a fost transferată dintr-un cont din Cipru în contul din Bulgaria al unei societăți înregistrate în SUA și apoi retrasă în numerar în trei zile consecutive. Ulterior, la solicitarea lui Vîntu, banii i-au fost remiși lui Olteanu la biroul unde acesta își desfășura activitatea, în sediul PNL.
De asemenea, procurorii arată că, în toamna anului 2008, Bogdan Olteanu a participat la alegerile parlamentare, urmărind obținerea unui mandat de deputat.
În acest context, din dispoziția lui Vîntu, Olteanu a beneficiat de consultanță politică pentru campania electorală fără să achite contravaloarea serviciilor de zeci de mii de euro.