UPDATE:; Kaufland cedează în Croatia şi micşorează preţurile în urma boicotului consumatorilor. Mai ceva ca muncitorii în faţa patronatelor, consumatorii din Croaţia s-au unit în boicot şi au prabuşit vânzările marilor retaileri cu 50% într-o zi vinerea trecută.
Kaufland a anunţat că va reduce preţurile a peste 1.000 de produse începând cu 5 februarie, iar lanţul de supermarketuri Konzum a investit încă un milion de euro în reducerea şi îngheţarea preţurilor a 250 de produse care nu fac obiectul controalelor guvernamentale asupra preţurilor. La rândul său, guvernul ţării a anunţat o listă extinsă cu produse esenţiale al căror preţ este plafonat.
Kaufland, după cum se menţionează în comunicatul de presă, pune la dispoziţia clienţilor săi peste 1 800 de produse la preţuri promoţionale în fiecare săptămână, informează site-ul de ştiri index.hr.
Comercianții din Croația au raportat vineri după-amiază o scădere a cifrei de afaceri cu 42% comparativ cu o zi obișnuită, ca urmare a unui apel amplu la boicotarea magazinelor, inițiat de Asociațiile pentru protecția consumatorilor, pentru a protesta împotriva creșterii nejustificate a prețurilor. Boicotul pornit în Croația s-a extins repede și în alte țări din Balcani, anunță Euronews.
„Astăzi nu cumpărăm nimic. Nici din magazine şi nici online. Nu facem nicio plată”, a cerut Josip Kelemen, de la asociaţia „Hallo, Inspektore”, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
„Consumatorii au devenit o pradă şi toată lumea ne vânează pentru că am rămas tăcuţi, până astăzi. Acum, vocea consumatorilor se face auzită, chiar şi dincolo de graniţe”, a explicat Josip Kelemen, cel care a lansat mişcarea de protest printr-un prim apel la boicotarea magazinelor în data de 24 ianuarie, şi reluarea acţiunii în data de 31 ianuarie.
Mișcarea de protest s-a extins și în alte țări din Balcanii de Vest, precum Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Serbia.
Prim-ministrul Muntenegrului, Milojko Spajić, a declarat, într-un interviu TV cu postul public, că „în calitate de cetățean susțin o astfel de acțiune”.
În Croația, înainte de boicotul de vineri, guvernul a adăugat încă 40 de articole pe lista sa existentă de 30 de produse de bază cu prețuri plafonate, a informat presa locală. Aceste produse includ anumite tipuri de brânzeturi, cafea și articole de uz casnic, cum ar fi săpunul.
„Scopul principal este protejarea celor mai vulnerabile grupuri de cetățeni”, a declarat ministrul croat al Economiei Ante Šušnjar, într-o declarație distribuită de postul public HRT.
În Croația, tranzacțiile în lanțurile de supermarketuri au scăzut cu 44% vinerea trecută, vânzările totale scăzând cu 53%, potrivit unui comunicat al autorităților fiscale croate.
Croația a fost grav afectată de inflație, atingând o rată anuală de 4,5% în decembrie — cea mai mare din zona euro, unde media este de 2,4%.
Țara a introdus pentru prima dată plafoane de preț în 2022 ca o modalitate de a combate creșterile de preț declanșate de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și de pandemia COVID-19.
Lanțurile de supermarketuri croate au răspuns și ele mișcării de protest, Kaufland Croația anunțând o reducere a prețurilor la peste 1.000 de produse începând cu 5 februarie.
Un alt lanț de supermarketuri, Konzum, a declarat că intenționează să injecteze 1 milion de euro în reducerea și înghețarea prețurilor la 250 de produse autohtone, care nu sunt plafonate de guvern.