BOLI care apar vara. Iată cum poţi să scapi de ele

Temperaturile ridicate, soarele puternic si alimentatia constituie premise pentru aparitia de noi vulnerabilitati ale organismului specifice acestui anotimp. Iata care sunt cele mai comune afectiuni ale verii si cum pot fi tratate.
Iulian Tudor
04 aug. 2015, 06:16
BOLI care apar vara. Iată cum poţi să scapi de ele

1. Hiperhidroza constituie una dintre cele mai intalnite afectiuni specifice sezonului de vara, afectand pana la 3% in populatie si se manifesta practic prin transpiratie excesiva. Cauzele hiperhidrozei sunt extrem de complexe si sunt corelate in multe cazuri cu dereglari ale sistemului nervos sau ale glandei tiroide, insa poate fi si un simptom al starilor de anxietate pronuntate, infectii sau efectele secundare ale unor medicamente. Cu atat mai mult, aceasta afectiune devine mai pronuntata vara, din cauza temperaturilor ridicate ce deregleaza termostatul intern al corpului. Cele mai predispuse zone pentru manifestarea hiperhidrozei sunt axilele, talpile, palmele si zona de deasupra buzei superioare, scrie doctorulzilei.ro.

Ca si in cazul multor altor afectiuni, regimul alimentar joaca un rol foarte important, astfel, este recomandata evitarea carbohidratilor complecsi, a sarii si a condimentelor. In schimb, puteti compensa cu un consum mai abundent al alimentelor bogate in calciu si de apa, minimum 8 pahare pe zi, pentru a echilibra nivelul hidric din organism, a mentine constanta temperatura corpului si a preveni deshidratarea.

2. O alta afectiune des intalnita vara este intoxicatia alimentara. Aceasta este cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacterii, virusuri sau paraziti. Factorii care sporesc dezvoltarea unei infectii alimentare sunt consumul laptelui nepasteurizat, al carnii insuficient preparate, a pestelui, puiului sau fructelor nespalate in mod corespunzator. Riscul instalarii acestei afectiuni creste exponential vara, intrucat dezvoltarea agentilor patogeni este mult mai activa odata ce temperaturile depasesc 30 de grade.

Simptomele gastro-intestinale sunt principalele semne care apar in intoxicatia alimentara, acestea fiind: greata, varsaturi si crampele intestinale.

Ca metode de prevenire a toxiinfectiilor alimentare se recomanda spalarea atenta a alimentelor inainte de consumarea lor, pastrarea in conditii de maxima igiena a tuturor suprafetelor destinate prepararii alimentelor si fierberea apei in cazul in care exista indoieli asupra calitatii sursei de apa potabila.

3. Migrenele se intetesc semnificativ in perioada verii si pot cauza un disconfort mare. Acestea afecteaza 20% din populatie, pot dura pana la 72 de ore si sunt insotite de stari de greata si sensibilitate la lumina, sunete sau mirosuri. Cauzele migrenelor sunt multiple si nu sunt in cunoscute in totalitate, insa in anotimpul cald acestea sunt declansate in special de o anumita sensibilitate a organismului si de factori de mediu. Transpiratia excesiva inseamna pierderi de apa si sodiu, ceea ce poate duce la instalarea migrenelor. In plus, schimbarile de temperatura, a orarului de somn si aparitia alergenilor de vara duc la acumularea stresului si cresterea vulnerabilitatii organismului, crescand si riscul manifestarii durerilor de cap pronuntate. Printre tratamentele alternative recomandate combaterii acestor afectiuni se numara acupunctura, psihoterapia si consumarea rubarbei.

4. Pitiriazisul versicolor – este o boala care ia puternic amploare in timpul verii si este un tip de micoza favorizata in special de expunerea la soare, umiditate si de utilizarea cremelor fotoprotectoare. Aceasta micoza sau ciuperca se manifesta prin eruptia pe piept si pe spate a unor mici pete rotunde, brune sau decolorate (cand pielea este bronzata), care se descuameaza. Altfel spus, pielea incepe sa se cojeasca si simultan apar mancarimi. Afectiunea recidiveaza in special in sezonul cald, iar persoanele care au avut cel putin o data aceasta afectiune cutanata trebuie sa respecte anumite reguli de igiena: purtarea imbracamintii din bumbac, evitarea saunelor, strandurilor si a locurilor publice caracterizate de caldura si umezeala.

Citeşte şi Nu mai bea aşa ceva. Obiceiul de dimineaţă la care trebuie să RENUNŢI vara

DailyBusiness
Codul rutier. Regula pe care șoferii o IGNORĂ în România
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Proiectul energetic uriaș făcut de danezi în România. Va fi funcțional începând cu 2025 și va crește producția națională de curent electric
Capital.ro
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Taxă nouă la bancomate! Cât va costa să scoți numerar de la ATM
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Avem PRIMELE IMAGINI cu locul de veci cumpărat de Silviu Prigoană! Martorii din cimitir spun că ar fi fost înmormântat în mare secret! Așa arată cavoul omului de afaceri: „Pe stânga sunt sicriele și pe dreapta urnele” | EXCLUSIV
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Atenționare nowcasting de ceață și formare de ghețuș pe 14 noiembrie! Care sunt cele 5 județe în care se manifestă aceste fenomene
Cancan.ro
Nu au luat 30.000€! Câți bani au primit Nicolai Tand și Sorin Brotnei, de fapt, pentru că au câștigat Asia Express 2024
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Cum arată CAVOUL lui Prigoană! FOTO EXCLUSIV
substantial.ro
Ministerul Afacerilor Externe avertizează asupra unei greve în sectorul transporturilor aeriene din Franța
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei