Boli cauzate de deficienţe de vitamine în corp

Până nu demult, nu se cunoşteau repercusiunile lipsei de vitamine în organism. Deşi se bănuia încă din epoca renascentistă că există substanţe care asigură starea de sănătate optimă, abia în epoca modernă s-a determinat cu exactitate rolul fiecărei vitamine în parte. Mulţi cercetători au primit Premiul Nobel pentru identificarea vitaminelor care au permis milioanelor de oameni să-şi rezolve problemele cauzate de lipsa vitaminelor.
Romania TV
22 aug. 2012, 20:05
Boli cauzate de deficienţe de vitamine în corp

Iată câteva exemple de boli, cauzate de lipsa de vitamine în organism, care au făcut ravagii cu secole în urmă.

Beriberi. Simptomele bolii beriberi erau scăderea în greutate, slăbiciune, durere, puls neregulat, insuficienţă cardiacă, afectarea creierului. Netratată corespunzător, boala era fatală. În Asia, boala Beriberi a fost considerată mulţi ani epidemie. Surprinzător, boala a afectat păturile înalte ale societăţii şi nu persoanele sărace. Deşi alimentaţia bogaţilor nu se putea compara cu cea a săracilor, totuşi, în cazul beriberi s-a dovedit că nivelul ridicat de trai nu înseamnă neapărat sănătate. Boala era cauzată de lipsa vitaminei B1. Şi s-a constatat că, în familiile bogate, se spăla de prea multe ori orezul, ceea ce conducea la pierderea vitaminei B1. Cum săracii nu prea spălau orezul, ei beneficiau din plin de această vitamină. O altă categorie afectată de beriberi erau alcoolicii, al căror organism nu putea absorbi corespunzător vitamina B1.

Pelagra. După descoperirea şi exploatarea Americii, porumbul s-a răspândit în întreaga lume. Deşi, cultivatorii americani, tratau porumbul cu var, europenilor nu le-a plăcut gustul şi a omis această etapă în prepararea lui. Pe măsură ce cultivarea porumbului se răspândea fulgerător, la fel de fulgerător s-a răspândit şi pelagra. Simptomele erau diaree, dermatită, demenţă şi, în final, decesul. Iniţial s-a crezut că porumbul este toxic. Mult mai târziu s-a descoperit că, deşi bogat în carbohidraţi, porumbul n-are vitamina B3 (niacină). Nativii americani, prin utilizarea varului, adăugau vitamina care lipsea din porumb.

Carenţa de biotină. Lipsa vitaminei B7 se numeşte deficienţă de biotină. Aceasta duce la iritaţii, mâncărimi, pierderea părului, anemia, afecţiuni mintale (halucinaţii, depresii, somnolenţă). Vitamina B7 se regăseşte în carne, ficat, lapte, alune şi unele legume. Carenţa de biotină este destul de rară, totuşi a fost întâlnită în rândul culturiştilor. Cum aceştia erau sfătuiţi să consume ouă crude, o proteină din albuş anihilează vitamina B7 şi astfel organismului îi este imposibil să o absoarbă. O carenţă uşoară de biotină se înregistrează şi în rândul femeilor însărcinate, de aceea se recomandă suplimentele vitaminice în cazul acestora.

Scorbut. Această boală a fost înregistrată prima dată în rândul oamenilor care trăiau pe mare. Ambarcaţiunile aveau doar alimente non-perisabile sau carne sărată şi cereale uscate, aşa că marinarii consumau fructe şi legume foarte puţine spre deloc. Scorbutul presupune stare de letargie, apariţia de pete pe piele, sângerări gingivale, pierderea dinţilor, febră şi chiar deces. Civilizaţiile antice tratau scorbutul cu ajutorul plantelor. Cu timpul, însă civilizaţiile ulterioare n-au mai ţinut cont de valoarea acestor plante şi nu le-au mai folosit. Abia în secolul al XVIII-lea, s-a descoperit că citricele şi carnea de cal vindecă scorbutul, cauzat de lipsa vitaminei C.

Rahitism. Această boală duce la înmuirerea oaselor şi a muşchilor, ceea ce conduce la deformarea definitivă a acestora. Această boală a fost eradicată, însă mai sunt supuşi riscului bebeluşii alăptaţi de mame care nu stau suficient de mult la soare sau a căror alimentaţie nu este corespunzătoare. Formulele de lapte sunt îmbunătăţite astfel încât vitamina D şi Calciul să nu lipsească din hrana bebeluşilor. Specialiştii avertizează că boala poate reapărea din cauza faptului că foarte mulţi copii petrec majoritatea timpului în casă.

Citeşte mai mult pe sfatulparintilor.ro

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Cele 3 zodii care își rescriu destinul. Urmează multe schimbări pe toate planurile pentru ele
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară mică”
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
O zi din viața lui Crin Antonescu. La ce oră se trezește
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Ce a găsit Roman Babițchi, soțul Monalisei, când s-a întors la salonul de înfrumusețare: 'Au încercat să ascundă crima'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, în culmea fericirii. A primit verdictul care-l poate face președintele României
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
Curtea Europeană de Conturi avertizează: Fondurile pentru mobilitatea militară în UE sunt epuizate
MediaFlux
HAGI, URMĂRIT în trafic de POLIȚIȘTI. A fost UIMIT de SANCȚIUNEA primită când a fost OPRIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol