„Efectul imediat al acestor radiaţii sunt arsurile solare, dar şi activarea unor boli fotoinduse cum ar fi urticarea solară, erupţia polimorfă la lumină, lupusul„, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer.
Pielea iradiată are o suferinţă intensă care se va manifesta în momentul în care imunitatea organismului va fi mai slabă, scrie doctorulzilei.ro.
Un studiu recent a arătat că o arsură solară produsă în prima parte a copilăriei (până la 7 ani) creşte riscul de melanom (cancer de piele) cu 75%.
Citeşte şi Calmează pielea arsă de soare în 5 minute cu un amestec natural
Pentru a vă proteja de efectul radiaţiilor evitaţi să vă expuneţi în orele critice, când soarele străluceşte cel mai puternic (între 11.00 şi 16.00), nu consumaţi băuturi alcoolice pentru că produc deshidratare şi fac pielea mai sensibilă, folosiţi ochelari cu factor de protecţie UV şi haine lejere.
În ceea ce priveşte efectul radiaţiilor asupra ochilor, specialiştii spun că leziunile nu sunt aşa de grave. „Radiaţiile se absorb la nivelul corneei, nu lezează ţesuturi mai profunde (retină sau cristalin). Pot apărea, eventual, arsuri la nivelul corneei„, explică medicul oftalmolog Iulian Burcin.
Medicul spune că mai gravă e arsura care apare la nivelul ochiului după ce stăm pe malul mării şi radiaţia se reflectă din apă, dar şi dacă apar arsuri la nivelul pleoapelor.
Citeşte şi PERICOLELE ascunse în apa de la ştrand şi piscină. Iată ce BOLI poţi să iei