Sedentarismul, o cauză importantă a apariției multor boli ale mileniului 3. Alimentația proastă și lipsa mișcării sunt principalele cauze ale bolilor grave ce par să pună stăpânire pe cât mai mulți oameni.
Tehnologia și lipsa promovării mișcării în aer liber fac victime în fiecare zi, mai ales în rândul celor mici. Sedentarismul afectează pe oricine, de la mic la mare, din toate categoriile sociale , fiind printre cei mai periculoși factori care duc la boli. Iată ce boli sunt cauzate de sedentarism și ce să faci ca să le eviți.
Boli cauzate de sedentarism – obezitatea
Persoanele care au o viață care nu presupune prea multă mișcare, precum cei care lucrează de acasă sau cei care lucrează la birou, sunt predispuse sedentarismului. Lipsa mișcării are consecințe foarte grave, în primul rând are consecințe care se cunosc imediat, kilogramele în plus, care pot duce la obezitate foarte ușor. Obezitatea este o boală foarte grea, ce afectează metabolismul, deci funcționarea întregului organism, dar este și o cauză a multor boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Așadar, dacă ai un job pe scaun, încearcă să faci cât mai multă mișcare zilnic, de la plimbări la alergări sau înot.
Ca să ai pielea întinsă, mușchii tonifiați și oase cât mai sănătoase, ai nevoie de mișcare. Dacă nu faci mișcare, densitatea osoasă scade, iar riscul apariției bolilor de oase, precum osteoporoza, este foarte mare. Tonusul mușchilor scade cu mult, iar acest lucru poate duce mai întâi la dureri de spate și forță cât mai mică.
Citeşte şi Cele mai bune fructe care te scapă de constipaţie
Boli cauzate de sedentarism – diabet
O boală ce poate fi cauzată și de sedentarism, sau mai bine zis de o serie de factori nesănătoși, printre care și sedentarismul este diabetul zaharat tip II. Pacienții cu diabet sunt de multe ori obezi, semn că sedentarismul este o cauză ce a dus la apariția bolii. Lipsa activității fizice, hipertensiunea și afecțiunile cardiovasculare conduc la diabet, complicații vasculare, renale sau oculare.
O viață sedentară, cu alimentația nu neapărat sănătoasă și obiceiuri ce nu ajută organismul să funcționeze cum trebuie sunt drumuri sigure spre apariția cancerului. Mișcarea ajută la formarea de anticorpi, care luptă cu radicalii liberi. Sportivii sau persoanele care fac mișcare se îmbolnăvesc mult mai rar.
Citeşte şi 7 reguli de viaţă ca să previi diabetul
Boli cauzate de sedentarism – îmbătrânire și depresie
Sedentarismul favorizează îmbătrânirea și stările de depresie, de anxietate. Cercetătorii britanici au arătat că scurtarea telomerilor se produce mult mai repede la persoanele sedentare. Telomerii persoanelor active au aceeași lungime cu a persoanelor inactive, dar cu 10 ani mai tineri. Mișcarea reduce nivelul de stres, spun specialiștii, de aceea sedentarii sunt persoane triste, anxioase, depresive.
Ce să faceți pentru a evita sedentarismul? În primul rând renunțați treptat la obiceiurile nesănătoase, precum fumat, obișnuința de a bea alcool, statul prea mult în fața calculatorului sau televizorului. În al doilea rând, încercați să aveți un stil alimentar cât mai sănătos: mai puțină carne, mai multă apă, legume, fructe, ceapă, usturoi, verdețuri, alune, sâmburi, cereale integrale. În al treilea rând, faceți cât mai multă mișcare: de la plimbări cu copiii sau câinele, la înot, sport la sală, renunțarea la mașină pe distanțe mici, exercițiile de acasă.
Citeşte continuarea pe click!sanatate.ro