1. Sindromul colonului iritabil. Sindromul colonului iritabil este o boală cronică ce afectează intestinul gros şi cauzează dureri abdominale, crampe, diaree şi/sau constipaţie, scrie doctorulzilei.ro.
2. Boala celiacă. Boala celiacă este o afecţiune a sistemului imun, declanşată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subţire. În medie, este nevoie de la şase până la 10 ani pentru ca boala să fie diagnosticată corect. Cei care suferă de boala celiacă au probleme digestive atunci când consumă alimente ce conţin gluten (cum ar fi grâu, orz, secară), jumătate dintre persoanele diagnosticate cu această boală experimentând diareea şi pierderea în greutate.
3. Fibromialgia. Fibromialgia este o boală cronică ce se caracterizează prin dureri ale muşchilor şi ale ţesutului moale, dar care implică simptome ce nu pot explicate din punct de vedere medical. Atunci când medicii nu găsesc o cauză pentru durerile şi oboseala pacientului, îl diagnostichează pe acesta cu fibromialgie. „Dacă merg la reumatolog, pacienţii sunt diagnosticaţi cu fibromialgie, dar dacă merg la gastroenterolog sunt diagnosticaţi cu sindromul colonului iritabil”, susţine doctorul Eugene Shapiro, director adjunct al Programului de medicină de investigaţie la Universitatea Yale.
Citeşte şi Boli pe care le poţi face mai devreme decât crezi
4. Artrita reumatoidă. Artrita reumatoidă este o boală care afectează articulaţiile. „Stadiile de început ale bolii pot fi aceleaşi cu cele ale multor alte afecţiuni. Uneori este doar o senzaţie de durere sau rigiditate la nivelul articulaţiilor, ce ar putea fi cauzată de o mulţime de lucruri diferite”, susţine David Fleming, preşedintele Colegiului American al Medicilor şi profesor de medicină la Universitatea din Missouri, pentru CNN.
5. Scleroza multiplă. Unele dintre primele simptome ale sclerozei multiple sunt adesea amorţeală, slăbiciune, furnicături, dar nu este întotdeauna cazul. Simptomele bolii pot fi mai mult sau mai puţin severe.
6. Boala Lyme. Anumite simptome ale bolii Lyme, precum oboseala, durerile de cap, durerile articulare şi simptomele asemănătoare răcelii fac ca aceasta să fie uşor de confundat cu alte afecţiuni. Un test de sânge poate verifica anticorpii bolii Lyme în sânge, dar aceştia nu apar decât la câteva săptămâni după infectare, iar testul este cunoscut ca fiind nesigur. Este important să se scape imediat de căpuşă şi să se consulte rapid medicul.
7. Lupusul. Semnul cel mai distinctiv al lupus – o altă boală inflamatorie cronică – este o erupţie în formă de fluture pe obrajii pacientului, dar aceasta nu este prezentă în toate cazurile. Pentru cei care nu dezvoltă erupţii cutanate diagnosticul poate fi un proces lung şi dificil. Nu există o singură metodă prin care lupusul poate fi diagnosticat, dar testele de urină şi sânge, alături de un examen fizic complet, sunt deseori efectuate.
8. Apendicita. Se poate crede că un apendice inflamat sau spart ar trebui să fie uşor de identificat, dar uneori se întâmplă să nu fie aşa. Simptomele tipice apendicitei includ greaţă, durere şi sensibilitate în jurul buricului şi, eventual, o febră uşoară. Dar nu întotdeauna.