Bolile sânilor afectează 40% dintre femei. Cum le poţi preveni

Bolile sânilor apar, indiferent de vârstă. Sânii pot avea de suferit din diferite motive. Află care sunt acestea și anihilează-le. Sânii sunt simboluri ale feminității iar frumusețea lor contează. Dar sănătatea? E mai importantă ca orice, mai ales că bolile sânilor nu țin cont de vârstă.
Alina Costache
21 feb. 2018, 17:22
Bolile sânilor afectează 40% dintre femei. Cum le poţi preveni

Lăsați în voie sau încorsetați în tot felul de sutiene nepotrivite, doar pentru a da un plus aspectului estetic, sânii au de suferit, în timp. Unele afecțiuni se moștenesc. Altele se declanșează din diverse motive, pe altele le aduce vârsta.

Oricum, prea puține sunt femeile care chiar au grijă de corpul lor și merg regulat la control. Iar consecințele sunt dintre cele mai grave. Într-o zi, absolut întâmplător, la duș sau, pur și simplu, când te îmbraci, îți dai seama că ceva nu e în regulă. Palpezi și simți că, undeva, sub piele sau la suprafața ei, a apărut ceva. Bolile sânilor nu iartă pe nimeni.

Nu intra în panică, mergi la medic!

Cam 40% dintre femei observă, la un moment dat, cel puțin o formațiune ciudată la nivelul sânului. Asta nu înseamnă neapărat cancer, însă, nici nu trebuie ignorată o astfel de situație.

E bine de știut că nu orice nodul presupune o tumoră canceroasă, dar și că, în multe cazuri, diagnosticul de cancer se pune în urma apariției unui nodul. Totuși, depistată din vreme, boala are șanse maxime de vindecare.

De aceea, e indicat să ne obișnuim cu examinarea amănunțită a propriului trup. O autopalpare lunară a sânilor și a regiunii axilelor, la câteva zile după menstruație, ne ajută să depistăm din vreme orice neregulă.

Dacă, la un moment dat, apare ceva ciudat la nivelul sânului, primul lucru pe care trebuie să-l faci e să mergi la medicul de familie, pentru a-ți lua trimiterea către un specialist. Numai acesta poate hotărî, în urma examenului clinic, diagnosticul final.

În general, se fac investigații din sfera imagistică, adică ecografii, mamografii și, acolo unde este cazul, tomografii sau puncții biopsice. Orice persoană asigurată beneficiază de consultații și investigații gratuite.

Bolile sânilor nu trebuie ignorate

Femeile cu antecedente familiale de cancer de sân, cele trecute de 30 de ani, care nu au alăptat și nu au avut nașteri trebuie să-și acorde o atenție sporită, căci sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.

În general, marea majoritate a nodulilor sunt de natură benignă, adică nu prezintă risc de cancer și apar în urma unor dereglări hormonale, fără a necesita neapărat intervenția chirurgicală. Acesta poate fi un chist sau o formațiune solidă de altă natură. Iată cine poate fi de vină:

Boala fibrochistică
Afectează mai mult de jumătate dintre femei. De obicei, chisturile se lasă în pace, numai cele dureroase sau de dimensiuni mari având nevoie de un tratament special. Când se depistează formațiuni solide mai mici de 5 mm, acestea se scot cu ușurință, iar dacă sunt mai mari, se intervine asupra lor prin puncție biopsică, pentru a le stabili natura.

Fibroadenomul
E o formațiune tumorală benignă, mobilă și nedureroasă, care le afectează îndeosebi pe femeile tinere. Trebuie urmărit periodic, așa încât atunci când crește peste 2 cm în diametru să fie extirpat imediat.

Mastita
Când simți sânul cald în permanență, umflat, inflamat, înroșit, poate fi de vină mastita. Aceasta apare în special la cele care alăptează sau care au piercing în sfârcuri, dar se tratează.

Traumatismele
Sânii nu trebuie loviți nici în joacă. Orice gest poate avea urmări neplăcute. După lovituri, pot apărea noduli suspecți la nivelul sânului, care pot degenera.

Verifică sânii regulat!

„Femeile trebuie să conștientizeze că un control periodic e foarte important și le poate salva viața. Mai ales după vârsta de 30 de ani, ecografia (respectiv mamografia pentru cele peste 40 de ani) trebuie să devină rutină anual.

Acum, cu ajutorul sonoelastografiei, se pot obține răspunsuri mult mai precise în urma investigațiilor. Sonoelastografia ne ajută să diferențiem nodulii mamari maligni (cancere mamare) de cei benigni și să dăm pacientei o veste bună sau, dimpotrivă, un rezultat mai puțin bun, dar de o acuratețe ridicată.”, spune Dr. Elena Claudia Teodorescu, specialist radiologie și imagistică medicală, Donna Medical Center, scrie libertateapentrufemei.ro.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Destinația de vis din Italia de care puțini români știu. Are peisaje de neuitat, arhitectură superbă, se ajunge ușor la ea după ce ai luat un zbor ieftin către Milano
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
Playtech.ro
Acesta este cel mai vechi oraș locuit din România, vizitat și adorat de mulți, dar puțini îi cunosc istoria milenară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Locul din România unde iubirea s-a transformat în tragedie. Legenda ascunde o poveste reală
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Obligatoriu pentru toate gospodăriile. Se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte