Un angajat al Centrului Neuropsihiatric Măciuca, din Vâlcea, a declarat pentru tolo.ro că aici bolnavii sunt legaţi de pat de infirmierii care, în loc să aibă grijă de ei, pleacă să lucreze în casa managerului Sergiu Smărăndou, de profesie agronom. „Infirmierii preferă să lucreze la casa managerului Sergiu Smărăndoiu decît să aibă grijă de bolnavi”, spune sursa care a furnizat imaginile ziarului.
Managerul Smărăndoiu nu neagă că a luat angajați „în familie”, fără a spune însă ce înseamnă acest lucru.
Între timp, bolnavii stau în Centru legaţi de paturi cu chingi de TIR. Pe fotografii, se văd răni la gleznele unora dintre bolnavi. Managerul recunoaşte că pozele sunt făcute la Măciuca, însă spune că totul a fost aranjat pentru compromiterea sa.
Consiliul Județean Vâlcea, unde managerul are rude printre directori, și Asistența Socială au făcut controale, dar n-au descoperit cine i-a legat pe oameni.
Fondat în 1972, la 20 de kilometri de Drăgășani, centrul din Măciuca a îngrijit 100 de pacienți pînă la finalul anului trecut. Acolo mai sunt internate acum 50 de persoane.
Fotografiile arată pacienți încătușați, ţinuţi în condiții insalubre, în curte sau în saloane cu paturi ruginite şi saltele mizerabile. „Oamenii sînt înnodați de glezne cu chingi de marfă, din cele folosite pentru TIR-uri, că sînt mai rezistente și nu pot scăpa nicicum. Și mai late, să nu-i taie”, a povestit un angajat al Centrului Neuropsihiatric Măciuca pentru tolo.ro. Asta în condiţiile în care CRRN Măciuca alocă lunar pentru fiecare pacient aproximativ 2.200 de de lei pentru haine, mâncare și medicamente. 16 lei costă meniul zilnic al unui bolnav: aceștia au trei mese pe zi și două suplimente între mese. În rest, stau legaţi de paturi pentru că personalul care ar trebui să se ocupe de ei primeşte zile libere în schimbul orelor de muncă prestate acasă la managerul Smărăndoiu, care avea nevoie de forţă de muncă pentru renovări.
„Directorul nu putea să îi plătească, așa că le dădea zile libere. Iar ei legau oamenii și plecau. De asta nu vor să vorbească. Au fost complici. Și eu am fost complice. Le convenea, era mai simplu decât să muncești alături de bolnavi”, spune unul dintre salariații centrului.
Doi angajați au făcut plângere la Consiliul Județean pe 1 decembrie 2016, iar Consiliul Județean a dispus un control în urma căruia managerul Smărăndoiu a fost mutat disciplinar 30 de zile.
După izbucnirea scandalului au apărut modificări şi la Centrul Neuropsihiatric Măciuca, unde zece saloane au intrat în renovare, iar paturile au fost schimbate.
Centrul Neuropsihiatric Măciuca are 68 de angajaţi, între care 14 asistente şi 27 de infirmieri şi îngrijitori cu atribuții medicale. Restul sunt bucătărese, paznici şi oameni de serviciu. Însă niciun medic. Nici măcar un psihiatru. „Bolnavii sunt duși, când e nevoie, la un psihiatru dintr-un spital, de la Drăgășani”, a explicat managerul.