Bolnavii de COVID au început să refuze administrarea oxigenului, după ce Flavia Groşan a spus că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale,
Efectele declaraţiilor controversate ale Flaviei Groşan. Dr. Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, a declarat că bolnavii de covid au început să refuze administrarea oxigenului, chiar dacă aceştia sunt în stare gravă şi abia mai pot respira.
„Au fost azi dimineaţă pacienţi Covid care aveau nevoie de oxigenoterapie cu flux mare, au avut mari probleme colegii din UPU ca să-i lămurească să accepte oxigenoterapia. Şi alţi colegi din ţară au început să aibă mari probleme”, a precizat Dr. Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor.
Medicul şef al UPU-SMURD din cadrul Spitalului Judeţean din Oradea, dr. Hadrian Borcea a declarat că pacienţii au început să refuze oxigenoterapia încă de joia trecută, la o zi după declaraţiile controversate ale medicului Groşan.
„Asta se întâmplă de joia trecută. Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă. Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, intubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen.
Colegele mele, văzând că refuză oxigenul, l-au lăsat în pace. Au zis „Ok, nu vreţi? Bine, staţi 5 minute liniştit”. După 5 minute, neputând respira, omul şi-a pus singur masca de oxigen””, a declarat dr. Hadrian Borcea, potrivit ebihoreanul.ro.
Medicul pneumolog Flavia Groşan nu primeşte nicio sancţiune în urma declaraţiilor controversate făcute publice, inclusiv aceea că medicii din spitale omoară pacienţii. Anunţul fost făcut de reprezentanţii Colegiului Medicilor Bihor.
Preşedintele Colegiului Medicilor Bihor a explicat că audierea pneumologului Flavia Groşan a fost făcută de Comisia de etică şi deontologie medicală.
„A fost o discuţie amiabilă, cu doamna doctor, în care dânsa şi-a exprimat dragostea faţă de pacienţi, empatia faţă de ei, noi ştim că există o simpatie foarte mare în rândul tuturor pacienţilor pe care domnia sa i-a tratat. Am dorit să precizez că este vorba despre încălcarea articolelor 10 şi 22, din codul de deontologie profesională, legat de denigrarea unor colegi şi de afirmarea în spaţiilor public a succesului unor protocoale de tratament care nu au fost confirmate prin studii ştiinţifice”, a afirmat dr. Pantiş.
Preşedintele Colegiului Medicilor Bihor a mai precizat că Flavia Groşan „va continua să îşi trateze pacienţii exact cum a făcut-o până acum”.Potrivit sursei citate, Carmen Pantiş a afirmat că doctoriţa Groşan a fost rugată să îşi exprime „reţineri legate de colegii din spital”.
„Comisia de etică şi deontologie nu poate să dea nicio sancţiune. Doamna doctor a fost foarte elegantă, a venit cu doamna avocat, deşi nu era nevoie, pentru că a fost o discuţie”, a spus Pantiş.
De asemenea, reprezentanţii Colegiului Medicilor Bihor a mai precizat nu s-a pus problema ridicării dreptului de liberă practică a doctoriţei Groşan şi a subliniat că la Comisia de Disciplină a Colegiului Medicilor Bihor „nu a fost depusă nicio plângere de malpraxis.
Deocamdată nu avem niciun fel de plângere de malpraxis împotriva doamnei doctor Flavia Groşan. Suntem un mare organism profesional și deocamdată nu s-a pus problema sancționării, mai ales că doamna doctor a fost de o eleganță deosebită”, a mai spus ea.
Dr. Carmen Pantiş a mai menţionat că dacă Flavia Groşan va continua „declarațiile denigratoare la adresa medicilor” sau dacă va fi depusă o plângere de malpraxis, Comisia de Disciplină ar putea lua în calcul sancționarea ei.