Bolnavii de tuberculoză ar putea primi bonuri de masă

Ministerele Sănătăţii şi Muncii vor analiza posibilitatea acordării unor bonuri de masă pentru persoanele bolnave de TBC care nu au venituri, dar şi ideea construirii unor unităţi de excelenţă pentru tuberculoza multi-drog rezistentă (TB-MDR), potrivit consilierului ministerial Geza Molnar.
Romania TV
25 iul. 2012, 14:05
Bolnavii de tuberculoză ar putea primi bonuri de masă

„Este nevoie ca, în România, să fie rezolvate problemele sociale legate de tuberculoză. De aceea, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii vor analiza posibilitatea acordării unor tichete de masă bolanvilor de tuberculoză care nu au nicio sursă de venit”, a declarat, miercuri, consilierul de la Ministerul Sănătăţii, cu ocazia lansării campaniei „Stă în puterea ta să salvezi vieţi! Acţionează astăzi pentru o Românie fără Tuberculoză”.

Potrivit lui Molnar, tuberculoza reprezintă în România, dar şi în lume, o problemă reală de sănătate publică, iar fiecare ministru, indiferent de partidul din care face parte, a recunoscut acest lucru.

România are, din 1996, un program naţional de tuberculoză. În 2002, incidenţa acestei maladii era cea mai crescută din Europa, respectiv 142 de cazuri la suta de mii de locuitori, care a scăzut la 93 la suta de mii de locuitori în 2011, conform datelor statistice.

„Numărul cazurilor de tuberculoză multi-drog rezistentă reprezintă cam 2,9 la sută din totalul cazurilor noi din 2011”, a precizat dr. Molnar.

În prezent, după numărul de paturi la mia de locuitori, reţeaua de pneumologie este pe locul patru în România. Din totalul numărului de paturi, 33 la sută sunt în folosinţa reţelei de tuberculoză.

Totodată, la nivel naţional, există 172 de dispensare medicale TBC, care au accesibilitate relativ facilă pentru toţi bolnavii, a adăugat Geza Molnar. „În dispensare lucrează 351 de medici, iar în reţeaua spitalicească, 530-540 de medici, în total – peste 800, astfel că şi resusele umane sunt asigurate”, a mai spus consilierul ministerial.

Tot la nivel naţional există, de asemenea, două laboratoare de referinţă pentru tuberculoză şi alte 94 zonale, a precizat Molnar.

Potrivit medicilor, cea mai mare problemă este cea legată de conştientizarea pacientului privind urmarea cu stricteţe a tratamentului prescris, mai ales că rata de succes a acestuia este de peste 90 la sută. Numărul cazurilor de recidivă cu TBC este, astfel, foarte mare, din cauza întreruperii medicaţiei.

„În ultimii zece ani, asistăm la endemie de tuberculoză de tip estic. Dacă ne comparăm cu Bulgaria, Ungaria, Polonia, sigur că incidenţa cazurilor noi şi a deceselor este de jumătate sau treime în aceste ţări faţă de România, dar scăderea lentă a îmbolnăvirilor la nivel naţional este o realitate. Tuberculoza are trend în scădere, ca incidenţă şi mortalitate specifică. Dar, în dispensarele de profil, vin în medie doi pacienţi pe zi, cu tuberculoză în îngrijire. Mai mult, în spitale de acelaşi grad din acelaşi judeţ, costul per bolnav este diferit, în unele este de 511 lei, în altele, 1.374 lei sau între 79 şi 210 de lei”, a mai spus Geza Molnar.

La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. Forin Mihălţan, a admis că problemele privind TB-MDR nu ţin de logistică sau de medicaţie, ci de asigurarea izolării bolnavului. „Bolnavii merg la dispensar două luni pentru tratament, apoi nu mai merg. Nu putem face abstracţie de aceşti bolnavi. Tuberculoza voiajează în străinătate”, a mai spus Mihălţan.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Clădirea impresionantă, ridicată pe locul unei foste mănăstiri. Milioane de români au trecut pe lângă ea fără să știe
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Kelemen Hunor: Ancheta Nordis afectează imaginea guvernului
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol