Întrebat dacă tichetele de masă vor fi plătite pe carduri restricţionate ca până acum sau vor fi bani cash, Boloş a răspuns: „Am lăsat la latitudinea angajatorului să decidă dacă va da banii pe tichet, cum spunem noi, sau îi va da în numerar, va plăti oamenilor în numerar. Aceasta este decizia angajatorului cu privire la felul în care va da oamenilor indemnizaţia de hrană”.
În ceea ce priveşte scăderea pragului până la care se mai poate plăti în numerar la magazinele de tip cash&carry la 2.000 de lei, de la 10.000 de lei, şeful de la Finanţe a explicat că s-a urmărit combaterea evaziunii fiscale, întrucât se ştie că numerarul conduce la „plăţi la negru”, potrivit Economica.ro.
„Vi se părea normal să-l menţinem la 10.000 lei? Ştim bine că plăţile în numerar sunt generatoare de plăţi la negru şi, în felul acesta, noi trebuie să fim foarte duri cu fenomenul de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre aceste modalităţi este ca să instituim un regim mai aspru pentru ceea ce înseamnă plăţile în numerar. 2.000 lei înseamnă o limită rezonabilă pentru aceste plăţi în numerar.
Sigur, deja avem card bancar, avem instrumente de plată moderne, haideţi să apelăm la ele şi statul, în efortul pe care îl face în aceste momente grele pentru România, să poată să îşi încaseze impozitele şi taxele de care are nevoie nu că aşa doreşte statul, ci că este necesar pentru şcoli, spitale, pensionari, cei care beneficiază de drepturi de asistenţă socială şi multitudinea aceasta de cheltuieli pe care statul român o are pentru plata datoriilor sale”, a susţinut Marcel Boloş.
El a prezentat proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare, pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea, şi care a fost analizat în primă lectură în cadrul şedinţei de Guvern.