Sistemul de pensii românesc se îndreaptă spre un colaps iminent în condiţiile în care se nasc din ce în ce mai puţini copii, adică exact viitori cotizanţi la acest sistem.
Până la Revoluţie, în România se năşteau peste 365.000 copii pe an. Natalitatea a scăzut drastic, aşa că în 1995, se năşteau doar 250.000 de copii. În anul 2011 s-au născut sub 200.000 de copii, aşa că viitorul arată şi mai sumbru.
Elena Ion are 52 de ani şi încă 10 ani până la pensionare. Înainte de Revoluţie a lucrat în domeniul confecţiilor, dar fabrica s-a desfiinţat, iar acum e casnică. Pentru munca depusă, femeia se aşteaptă să primească 400 de lei pensie.
Radu Dumitru are 27 ani. Speră că va lucra cel puţin 40 ani de acum încolo şi nu se bazează deloc pe pensia de la stat.
„Încerc să trag cât mai tare pentru mine, în domeniul în care lucrez, să fac ceva economii şi eventual să îmi fac şi o pensie privată”, a declarat Radu Dumitru.
Atât pensia femeii de 52 ani, cât şi cea a tânărului născut în 1987 vor fi plătite de generaţiile tinere de astăzi, cu tot mai puţini copii. Şi românii care au plecat la muncă în străinătate au contribuit la această statistică tristă.
Unii specialişti spun că dacă tendinţa continuă, România se va vedea nevoită să importe muncitori. Cei mai mulţi ar putea veni din zona Asiei.