UPDATE: Dosarul Caracal se mută la DIICOT București. Procurorii DIICOT structura centrală vor prelua dosarul crimelor din Caracal, de la colegii din Craiova, a precizat purtătorul de cuvânt al Direcției, Mihaela Porime.
De altfel, într-o conferință de presă, procurorul-șef DIICOT Felix Bănilă a declarat miercuri că instituția pe care o coordonează are sub control situația de la Caracal.
Deşi tatăl victimei a anunţat dispariţia la 20:30, în ziua dispariţiei, poliţistul a raportat situaţia abia a doua zi dimineaţă, la 8:30.
Şeful Poliţiei Caracal, deşi a luat cunoştinţă de dispariţie la ora 8:30, iar mai apoi a aflat la 11:45 de apelul dat de Alexandra la 112, s-a limitat ca abia la ora 12:15 să apeleze pe reţeaua interna MAI pe adjunctul şefului IPJ Olt, însă secretara i-a transmis că acesta este plecat la bilanţul Poliţiei Oraşului Scorniceşti.
Chiar dacă adjunctul şefului IPJ Olt a aflat de situaţie, de la un alt agent de poliţie în jurul orei 11:44, acesta nu s-a implicat, pentru că a participat la bilanţul Poliţiei Oraşului Potcoava între 11:00 şi 13:00 şi mai apoi la bilanţul Poliţiei Oraşului Scorniceşti între 13:00 şi 16:00, ignorând datele existente şi fără a dispune măsuri specifice.
A reieşit faptul că, deşi aveau cunoştinţă de răpirea Alexandrei, niciunul din cei 2 adjuncţi ai şefului IPJ Olt nu a coordonat eficient efectivele din subordine, luând măsuri abia la ora 20:00.
Documentele de planificare a activităţii poliţiştilor din subordinea IPJ Olt au fost făcute după metoda copy-paste din anii anteriori.
Au rezultat deficienţe în actul managerial al conducerii IPJ Olt care denotă o lipsă de implicare în coordonarea efectivelor din subordine.
Capacitate restrânsă a operatorilor 112 de a obţine de la victime date, precum şi oferirea unor indicaţii privind comportamentul acestora şi folosirea mijloacelor aflate la îndemână.
Cu ocazia discuţiei telefonice cu Alexandra, deşi aceasta dădea semne de teamă şi pericol, încercând totodată să ofere detalii, operatorul 112 prezintă un interes scăzut pentru aflarea acestora, cerându-i Alexandrei să lase linia liberă.
Poliţistul nu manifestă un rol activ în sensul de a o conduce cu întrebări pentru a afla amănunte care să ducă la identificarea locului unde se află Alexandra şi nu îi oferă sfaturi pentru a o scoate din zonă şi a o pune la adăpost de infractor.
Aceeaşi atitudine arogantă, superioară şi autosuficientă a avut-o poliţistul şi în momentul în care o vecină a criminalului a sunat la 112 pentru că a sesizat pe stradă două maşini suspecte.
Poliţistul care a răspuns la apelul 112, de la IPJ Olt, îşi desfăşoară activitatea singur pe o tură de 24 de ore, ceea ce îi poate reduce capacitatea de a gestiona eficient diverse situaţii de risc, indicate de potenţiale victime.
STS nu are capacitatea de a localiza cu exactitate de unde este făcut un apel telefonic.
Procurorii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus începerea urmăririi penale in rem, pentru abuz în serviciu, în cauza privind împrejurările în care organele de urmărire penală au acţionat/nu au acţionat în contextul cercetărilor care s-au desfăşurat în dosarul uciderii adolescentelor din Olt. Astfel, luni au fost ridicate documente de la mai multe instituţii şi au fost făcute audieri în acest caz, iar miercuri au fost audiaţi părinţii Alexandrei, a anunţat Alexandru Cumpănaşu în exclusivitate la România TV.
Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii de la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus, în 28 iulie, începerea urmăririi penale in rem, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, în cauza privind împrejurările în care organele de urmărire penală au acţionat/nu au acţionat în contextul cercetărilor care s-au desfăşurat în dosarul uciderii adolescentelor din Olt.
Opt poliţişti – cinci ofiţeri şi trei agenţi – sunt cercetaţi pentru modul de intervenţie în perioada de la dispariţia fetei de 15 ani din judeţul Olt, până la prima percheziţie la domiciliul suspectului, care a avut loc vineri. În ceea ce-l priveşte pe agentul Vasilică Florescu, de la IPJ Olt, cel care a discutat de două ori cu Alexandra Măceşanu, conform MAI, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza şi dispune cu privire la situaţia de fapt reţinută în sarcina lui.
De asemenea, procurorul de la Caracal care a instrumentat dispariţia Alexandrei Măceşanu este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară, care-l acuză de gravă neglijenţă. Procurorul este acuzat că nu a permis pătrunderea poliţiştilor în locuinţa suspectului înainte de ora 6.00. De asemenea, Inspecţia Judiciară cere suspendarea din funcţie a procurorului până la finalizarea anchetei.