LPF se menţine pe poziţii de forţă şi anunţă că nu acceptă să negocieze sub cele 34,1 milioane anual pentru meciurile de Liga 1, în timp ce televiziunile propun bani mai puţini şi alternative privind comercializarea drepturilor.
Actualul contract se va încheia la finalul lunii mai, când se va termina şi campionatul. A fost cea mai lungă şi mai valoroasă înţelegere financiară: 170,5 milioane de euro pentru 5 ani de contract.
Anunţ ŞOC de la compania de cablu şi internet RCS-RDS. Sunt afectaţi TOŢI ABONAŢII din ROMÂNIA
LPF a anunţat deja că nu va face nicio licitaţie pentru următorul contract, care, conform secretarului general Justin Ştefan, „va avea acelaşi interval de timp, tot 5 ani”. Mai mult, Liga nu acceptă niciun euro sub actualul nivel: „Vrem aceiaşi bani, vom obţine aceiaşi bani. Nu avem niciun plan B fiindcă nu va fi nevoie de aşa ceva. S-ar putea chiar ca suma să fie mai mare decât am luat între 2014 şi 2019”.
GSP scrie că televiziunile care au achiziţionat drepturile de la ISB nu mai sunt dispuse să plătească la fel şi au propus mai multe variante, cele mai interesante fiind:
1. Soluţia pay-per-view
Toate meciurile să fie difuzate pe un singur canal TV, care să fie distribuit în toate reţelele de cablu, dar contra cost, adică sistemul par-per-view. „Din tot ce se încasează, scădem costurile de producţie şi apoi fiecare să ia cotă-parte”, susţin cei de la televiziuni, care adaugă: „Să zicem că accesează canalul respectiv 1,5 milioane de abonaţi, iar preţul ar fi de 2 euro pe lună. Ar rezulta 36 de milioane de euro pe an, care ar mulţumi, probabil, pe toată lumea, LPF, cluburi, televiziuni. Întrebarea e: se abonează 1,5 milioane de oameni la acel preţ? Dar dacă trebuie să riscăm, atunci să o facem împreună cu Liga 1, nu doar noi, televiziunile!”. E o variantă pe care Liga nu o agreează fiindcă, practic, cluburile n-ar mai fi sigure de bani şi nici nu i-ar mai putea încasa în avans, aşa cum se întâmplă acum, când cele două rate se achită la startul şi la jumătatea sezonului.
2. Pachete cu diverse combinaţii de meciuri
O altă propunere e cea în care LPF să facă pachete pe care să le scoată separat la vânzare. Se stabilesc cele 7 opţiuni pentru fiecare rundă în parte şi apoi se pune un preţ: pentru fiecare opţiune în parte sau chiar pentru două sau mai multe. De exemplu: doar opţiunea 1 costă 300.000 de euro, un pachet în care să fie incluse primele 3 opţiuni să ajungă şi la 600.000 de euro. În acest mod, fiecare televiziune ar opta pentru ceea ce vrea să cumpere. „E exclusă varianta cu pachete”, a spus Justin Ştefan.