Sistemul de apărare israelian a interceptat marţi patru rachete trase dinspre Siria ‘de elemente iraniene’ în direcţia nordului Israelului. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a relatat despre primele lovituri aeriene întreprinse de Israel ca represalii în cursul zilei.
Miercuri dimineaţă, armata israeliană a revendicat noi atacuri, de ‘mare amploare’, împotriva unor poziţii ale regimului sirian şi ale forţelor iraniene Al-Qods în Siria.
‘Pe cel care ne loveşte îl vom lovi! Este ceea ce am făcut în această noapte împotriva unor ţinte militare ale forţelor Al-Qods iraniene şi a unor ţinte militare siriene în Siria’, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu.
Avioane de vânătoare israeliene au lovit ‘o duzină de ţinte militare’, printre care depozite şi centre de comandă militare, şi au ‘distrus’ baterii de apărare, a indicat armata.
‘A fost scurt şi foarte intens’, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, precizând că ‘ţinta principală a fost ”edificiul de sticlă” situat în perimetrul militar al aeroportului internaţional din Damasc’. ‘Este vorba despre principalul imobil care le serveşte Gardienilor Revoluţiei (…) pentru a coordona transportul de material militar al Iranului în Siria şi mai departe’, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Conform agenţiei oficiale siriene Sana, apărarea antiaeriană a ripostat la un ‘atac intens’ al aviaţiei israeliene şi a doborât mai multe rachete israeliene în apropiere de Damasc.
Armata israeliană a dat asigurări că loviturile din Siria ‘nu au făcut victime’ şi că ‘toţi piloţii au revenit teferi la bază’.
Pe de altă parte, Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a profitat de pe urma ofensivei lansate luna trecută de Turcia în nord-estul Siriei şi a retragerii trupelor americane din regiune, arată Pentagonul într-un raport, în care subliniază că gruparea ar dispune de ”timp şi marjă de manevră” în vederea comiterii unor atacuri vizând Occidentul, relatează Reuters.
SI a profitat de ofensiva turcă şi de retragerea trupelor americane pentru a ”reconstitui mijloace şi resurse în întreaga Sirie şi a-şi consolida capacitatea de a planifica atacuri în străinătate”, afirmă Inspectorul General al Departamentului american al Apărării în acest raport publicat marţi, în care citează agenţia americană de informaţii militare (DIA) din cadrul departamentului.
Pentagonul anunţă că 600 de militari americani urmează să rămână în Siria după retragerea parţială decisă de către preşedintele american Donald Trump.
Moartea liderului SI Abu Bakr al-Baghdadi luna trecută, într-o operaţiune a forţelor speciale americane ar urma să aibă doar un efect limitat asupra funcţionării hrupării jihadiste, se arată în raport.