Într-un comunicat, UNAMA menţionează că ‘examinează cu atenţie acuzaţiile privind posibile pierderi civile în urma operaţiunilor aeriene efectuate de către forţele militare internaţionale împotriva unor facilităţi de fabricare a drogurilor’. Pe lângă aviaţia afgană, doar armata americană efectuează lovituri aeriene în Afganistan.
Potrivit UNAMA, laboratoare vizate de raidurile aeriene ‘sunt greu accesibile şi există numeroase provocări operaţionale’.
Un purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Nasrat Rahimi, a declarat că operaţiunile aeriene au permis distrugerea a 68 de ‘laboratoare’ pentru fabricarea heroinei şi a altor droguri sintetice în provincia Farah (vest), unde ‘150 de terorişti talibani au fost ucişi’.
Talibanii neagă că aceste facilităţi erau utilizate pentru fabricarea drogurilor, afirmând că au fost ucişi ‘până la 100’ de civili.
La solicitarea AFP, misiunea NATO din Afganistan, condusă de SUA, nu a răspuns imediat. La sfârşitul lunii aprilie, un raport UNAMA indica faptul că forţele americane şi afgane – pentru prima dată – au ucis mai mulţi civili decât talibani şi alte grupări insurgente în primul trimestru al anului 2019, în principal în atacuri aeriene.
UNAMA s-a declarat de asemenea ‘preocupată’ de escaladarea violenţei în cursul primei săptămâni din luna Ramadanului.
Aceasta a condamnat în special atacul revendicat de talibani împotriva organizaţiei neguvernamentale Counterpart International în care, potrivit ei, ‘au fost ucişi şase civili şi răniţi alţi 28’ săptămâna trecută la Kabul. Guvernul afgan a raportat nouă morţi.
‘Nu există absolut nicio justificare pentru atacurile deliberate împotriva civililor’, a declarat Tadamichi Yamamoto, reprezentantul special al secretarului general al ONU pentru Afganistan.