Bombardamente intense, printre victime colaterale se numără şi opt copii

22 de civili ucişi în urma unor tiruri de artilerie ale regimului în nordul ţării, anunţă OSDO.
Filip Stan
04 apr. 2019, 12:43
Bombardamente intense, printre victime colaterale se numără şi opt copii

Cel puţin 22 de civili, între care opt copii, şi-au pierdut viaţa de miercuri în bombardamente ale regimului asupra unei zone controlate de insurgenţi în nordul Siriei, a informat joi organizaţia neguvernamentală Observatorul sirian pentru dreptul omului (OSDO), citat de AFP.

‘Douăsprezece persoane au murit astăzi, între care trei copii, în urma unor tiruri de artilerie împotriva localităţii Kafranbel în provincia Idlib’, a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane, adăugând că un alt copil şi-a pierdut viaţa în localitatea Maaret al-Noomane.

Acest bilanţ se adaugă celor ‘nouă civili, între care patru copii, ucişi miercuri seara în urma unor tiruri asupra mai multor localităţi’, în special în nordul provinciei Hama şi în partea de vest a provinciei Alep, a adăugat directorul OSDO.

Provincia Idlib şi sectoare din provinciile vecine Hama, Alep şi Latakia încă scapă controlului regimului de la Damasc.

Aceste regiuni, dominate de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham (HTS), au făcut în septembrie trecut obiectul unui acord între Turcia, care îi sprijină pe rebeli, şi Moscova, aliată fermă a regimului sirian, ceea ce a împiedicat o ofensivă a armatei lui Bashar al-Assad.

Acordul vizează crearea unei ‘zone demilitarizate’ care să despartă sectoarele insurgente de zonele guvernamentale adiacente.

Dar acordul a fost pus în aplicare doar parţial din cauza refuzului jihadiştilor de a se retrage din viitoarea zonă tampon.

Joi, ministrul de externe sirian Walid al-Mouallem a atribuit Ankarei responsabilitatea pentru această ‘întârziere’. ‘Turcia este responsabilă pentru întârzierea punerii în aplicare a acordului’, a declarat Mouallem în cadrul unei conferinţe de presă de la Damasc cu omologul său venezuelean, Jorge Arreaza.

‘La drept vorbind, încă aşteptăm ca acordul (…) să fie pus în aplicare, dar răbdarea noastră are limite şi trebuie să eliberăm acest pământ’, a avertizat el, adăugând: ‘Ne pierdem răbdarea!’

De la încheierea acordului ruso-turc, regimul nu a încetat să efectueze lovituri împotriva Idlib şi a împrejurimilor sale. La început sporadic, aceste bombardamente s-au intensificat din februarie.

Şi pentru prima oară de la încheierea acestui acord, aviaţia rusă a efectuat atacuri aeriene asupra Idlib la 13 martie, ucigând cel puţin 13 civili, inclusiv şase copii, conform OSDO.

Amnesty International a acuzat la sfârşitul lunii martie regimul de atacarea în ultimele săptămâni, împreună cu Rusia, a unor facilităţi medicale şi a unei şcoli în provincia Idlib.

Agenţia ONU de coordonare a afacerilor umanitare (Ocha) a avertizat joi în legătură cu riscurile umanitare ale escaladării militare în această regiune.

‘Numai în martie au fost ucişi 90 de civili, dintre care aproape jumătate sunt copii. Mai mult de 86.500 de persoane au fost strămutate în februarie şi martie, ceea ce agravează o situaţie umanitară deja precară în această regiune’, trage un semnal de alarmă agenţia ONU.

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Destinație de vacanță perfectă pentru februarie. Este un adevărat paradis tropical, iar temperaturile ajung și la 30 de grade
Capital.ro
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Temperatura din locuință o poți ridica fără să atingi termostatul. Secretul hotelierilor, dezvăluit
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu este furios. Se prăbușește totul. A primit refuz imediat și definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol