Atacurile ruseşti au vizat porturile Chilia Nouă, porturile Ismail și Reni, scrie presa ucraineană.
În Ismail, aflat la doar câteva sute de metri de România, au fost auzite și explozii, dar nu este clar deocamdată dacă au fost victime sau pagube.
Sistemul de apărare ucrainean a reușit să intercepteze și să distrugă o primă dronă încă din largul Mării Negre, însă multe au intrat deasupra teritoriului ucrainean și au lovit ținte la Ismail și Reni.
Exploziile au fost surprinse într-o filmare, publicată de canalul Odesa Info, iar imaginile au fost preluate de presa locală.
Oamenii au fost sfătuiţi să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă sau, în lipsa unui adăpost, să rămână în case, departe de geamuri şi de pereţii exteriori.
„Mesajele au vizat locuitorii din fâșia de nord a județului Tulcea și din zona județului Galați. După ce a fost trimis primul mesaj RO-Alert, s-a primit un apel la 112 din zona Isaccea prin care se cereau informații despre ce ar putea să se întâmple.
La scurt timp după ce s-a dat primul mesaj au fost mai multe bombardamente în Ismail, în apropiere și de municipiul Tulcea, atunci au fost trei-patru apeluri până în jurul orei 3”, a spus Daniel Năstase, purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea, la Digi 24
Un atac cu drone Shaded asupra orașului Harkov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a ucis șapte civili, scrie Reuters, potrivit Mediafax.
„În urma loviturilor, șapte persoane au murit, printre care trei copii: unul de șapte ani, unul de patru ani și un bebeluș de aproximativ șase luni„, a transmis guvernatorul regional Oleh Synehubov pe Telegram.
Ruslar harkov şehrine saldırdı 3’ü çocuk 7 kişiyi öldürdüler.#Ukrayna #harkov #UkraineRussiaWar pic.twitter.com/I6VKlloi3T
— üzer ok (@uzer_ok) February 10, 2024
Ministerul Apărării Naționale condamnă ferm atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile din porturile ucrainene de la Dunăre, subliniind că aceste acțiuni sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. MApN continuă misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele expuse riscurilor.
„În cursul nopții de 9/10 februarie, forțele ruse au executat atacuri cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Ismail și Reni, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.
Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând la ora 00.26 Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județul Tulcea care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații și ulterior, la ora 00.48 pentru jud. Galați. IGSU a emis mesaje RO-Alert pentru aceste două județe, iar starea de pre-alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.50.
Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost ridicate în jurul orei 01.15 pentru a executa misiuni de cercetare a spațiului aerian național pe timpul acestei situații.
Ulterior, la ora 05.30, ca urmare a reluării atacurilor în zona portului ucrainean Reni, a fost transmisă către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență o nouă notificare pentru județul Galați, fiind transmis un mesaj RO-Alert.
Două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești au fost pregătite pentru executarea unei misiuni de poliție aeriană, însă evoluția situației aeriene nu a necesitat, în acest caz, decolarea lor.
Starea de pre-alertă aeriană pentru județul Galați a încetat la ora 06.20.
Deși în niciunul dintre cele două valuri de atac asupra porturilor ucrainene, sistemul de supraveghere radar al Armatei României nu a indicat pătrunderi neautorizate în spațiul aerian național și nu au fost raportate, prin mijloacele de supraveghere și observare, posibile căderi accidentale de resturi de drone folosite în aceste atacuri pe teritoriul național, începând cu ora 8, echipe ale MApN execută verificări suplimentare în teren, în zona Ceatalchioi, jud. Tulcea.
Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar. Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.
De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, au transmis reprezentanții MapN.