„Sâmbătă, după miezul nopţii, atacuri ruse au atins o tabără informală de deplasaţi în apropiere de Khan Sheikhoun”, un oraş situat în sudul provinciei Idleb, a anunţat SOHR.
În aceste raiduri aeriene, cel puţin opt civili, inclusiv patru copii, au fost ucişi, potribvit acestei surse. Este vorba despre locuitori din nordul privinciei vecine, Hama, care au fugit din calea atacurilor aeriene şi confruntărilor armate din regiunea lor, potrivit SOHR.
Un bărbat şi o femeie însărcinată au fost ucişi sâmbătă dimineaţa în localitatea Kefraya, în estul Idlebului, potrivit directorului Observatorului, Rami Abdel Rahman, care raportează zece răniţi, potrivit news.ro.
Salvatori din cadrul Căştilor Albe au găsit corpurile femeii însărcinate şi copilului – ieşit din burta mamei, însângerat, cu cordonul ombilcal intact, a constatat un corespondent AFP. Observatorul nu era în măsură să precizeze dacă Kefraya a fost vizată de bombardamente ale regimului sau ale aliatului rus.
Citeşte şi A fost MĂCEL: 15 morţi în urma unor atacuri aeriene
ONG-ul, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, determină autorii raidurilor pe baza tipului de avion utilizat, locului atacului aerian, planurilor de zbor şi muniţiei folosite. De asemenea, în nordul provinciei Hama, trei civili – inclusiv un copil – au fost ucişi în tiruri de artilerie, potrivit SOHR. Din aprilie, bombardamente s-au intensificat la Idleb şi în împrejurimi, unde locuiesc trei milioane de persoane, inclusiv numeroşi deplasaţi nevoiţi să abandoneze alte regiuni din Siria, devastată de război, din cauza confruntărilor şi recuceririlor regimului.
Idlebul scapă în continuare controlului regimului şi rămâne sub controlul jihadiştilor din gruparea Hayat Tahrir al-Sham (HTS, fosta aripă siriană a Al-Qaida). Alte facţiuni rebele şi jihadiste sunt prezente, de asemenea. Peste 590 de civili au fost ucişi de la sfârşitul lui aprilie în bombardamente ruse sau siriene, iar 45 din cauza tirurilor rebele sau jihadiste, potrivit SOHR. Aproximativ 330.000 de persoane au fugit din calea confruntărilor armate, potrivit ONU, care se teme de o catastrofă umanitară.
Reintensificarea violenţelor intervine în pofida unui acord încheiat în septembrie 2018 între Rusia şi Turcia, susţinătoarea anumitor grupări rebele, vizând să evite o ofensivă de anvergură a forţelor loiale Damascului.
Declanşat în 2011, Războiul din Siria s-a soldat cu peste 370.000 de morţi.