Bombardamente ruseşti foarte aproape de România. Morţi şi infrastructură avariată la Odesa

Şase persoane au fost ucise într-un atac cu rachete ruseşti asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa. O navă container a fost avariată
Filip Stan
10 oct. 2024, 10:18
Bombardamente ruseşti foarte aproape de România. Morţi şi infrastructură avariată la Odesa

Un atac al ruşilor cu rachete balistice, miercuri, asupra infrastructurii portuare din regiunea Odesa din sudul Ucrainei a ucis şase persoane şi a rănit opt, a declarat guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, citat de Reuters.

Răniţii sunt toţi cetăţeni ucraineni, iar patru sunt în stare gravă, a precizat Kiper. Viceprim-ministrul Oleksii Kuleba a declarat că o navă container sub pavilion panamez, Shui Spirit, a suferit avarii în atac.

„Un inamic insidios încearcă să perturbe activitatea coridorului ucrainean de cereale, ucigând civili şi distrugând infrastructura”, a scris Kiper într-o postarea pe Telegram.

Atacul asupra portului Ciornomorsk din Odesa a fost al treilea în regiune în ultimele patru zile. Oficialii ucraineni au declarat că o rachetă rusească a lovit luni o navă sub pavilion Palau în portul Odesa, omorând un cetăţean ucrainean şi rănind cinci cetăţeni străini, iar duminică, o rachetă rusească a avariat o navă civilă sub pavilion Saint Kitts şi Nevis încărcată cu porumb în portul Pivdenni.

Ucraina a lansat zeci de drone către regiunile vestice ale Rusiei, Kremlinul susține că le-a doborât. Zelenski vrea rezultate mai rapide pe front

În temeiul unui acord negociat de Turcia la scurt timp după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, navele care transportau mărfuri din porturile ucrainene au operat fără impedimente timp de aproximativ un an, înainte ca Rusia să se retragă din acord. De atunci, navele din Ucraina au folosit o rută alternativă, pe lângă coasta de sud-vest a Mării Negre din Ucraina, trecând prin apele româneşti şi ajungând în Turcia.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski începe joi un turneu european, prima dată în Marea Britanie, Franţa şi Italia, în căutare de sprijin, în timp ce o reuniune importantă a partenerilor militari ai Kievului, prevăzută pentru sâmbătă în Germania, a fost amânată, informează AFP.

Aceste scurte deplasări consecutive au loc într-un moment în care armata rusă îşi continuă înaintarea în estul Ucrainei şi cu mai puţin de o lună înainte de alegerile prezidenţiale din Statele Unite, al căror rezultat incert face Kievul să se teamă pentru continuitatea sprijinului american vital.

„Mă voi întâlni cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei separat în fiecare ţară”, a anunţat Volodimir Zelenski miercuri seara, în cadrul unei conferinţe de presă la Dubrovnik, Croaţia, după un summit cu reprezentanţii ţărilor balcanice.

În detaliu, Zelenski urmează să se deplaseze joi la Londra pentru discuţii cu premierul britanic Keir Starmer, potrivit Downing Street, şi la Paris pentru discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron în cursul după-amiezii, potrivit Palatului Elysée.

Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului britanic, preşedintele ucrainean ar trebui, de asemenea, să profite de ocazie pentru a se întâlni cu Mark Rutte, noul şef al NATO, la Londra.

Zelenski se va deplasa apoi la Roma pentru a discuta cu şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, seara, înainte de a se întâlni cu Papa Francisc la Vatican vineri dimineaţa.

Citește și: Avioanele F-18 ale Spaniei, aflate în România, au dejucat un atac rusesc cu drone asupra Ucrainei. Rusia îşi etalează arsenalul nuclear

În aceeaşi zi este aşteptat în Germania, unde urma să participe sâmbătă la o reuniune privind apărarea Ucrainei, care a fost în cele din urmă amânată după ce preşedintele american Joe Biden şi-a anulat călătoria din cauza uraganului Milton care a atins Florida.

Zelenski va fi primit la Berlin de cancelarul Olaf Scholz, al cărui guvern a planificat să reducă la jumătate ajutorul militar bilateral acordat Ucrainei până în 2025, spre nemulţumirea Kievului.

Preşedintele ucrainean ar trebui să profite de turneul său european pentru a-şi sublinia cererile în materie de echipamente militare.

Liderul, care îşi desfăşoară activitatea în cancelariile occidentale de mai bine de doi ani şi jumătate, a deplâns în ultimele săptămâni lentoarea în luarea deciziilor a aliaţilor săi, care sunt încă reticenţi în a livra rachete cu rază mai lungă de acţiune pentru armata ucraineană, a cărei capacitate de a lovi ţinte militare în interiorul teritoriului rus este limitată.

Între timp, forţele ruse avansează treptat în regiunea Doneţk spre Pokrovsk, un centru logistic pentru trupele ucrainene.

DailyBusiness
Este anunțul momentului pentru românii care fac cumpărături la market!
Spynews
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Bzi.ro
Mario Fresh a rupt tăcerea după despărțirea de Alexia Eram! Cum a comentat artistul separarea
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai sănătoasă brânză dintre toate. Conține o proteină care are un efect puternic
Capital.ro
Anunț trist despre Victor Rebengiuc. Ce s-a întâmplat cu marele actor al României
Playtech.ro
Rafa Nadal SE RETRAGE din tenis. Campionul tocmai a făcut anunțul
DailyBusiness
Klaus Iohannis a dat legea! Se micșorează o taxă în 2025
Adevarul
Edilul care și-a incendiat primăria a obținut ordin de protecție împotriva secretarei: „S-a repezit cu o forță brutală în mine”
wowbiz.ro
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”
Spynews
Steliano Filip a devenit tată pentru a doua oară! Soția fotbalistului a adus pe lume o fetiță / FOTO
Spynews
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Evz.ro
Mare cumpănă pentru Florin Piersic. Te ia cu fiori
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Imagini apocaliptice! Uraganul Milton a făcut ravagii în Florida: S-au raportat 27 de tornade și a fost emis ordin de evacuare
Cancan.ro
Anunțul făcut de Alexia Eram, după ce Mario Fresh a confirmat despărțirea: 'Acum a venit momentul!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Se plătesc 3200 lei net. Banii sunt virați pe card. Anunț pentru orice român de 16-78 ani
StirileBZI
Se dă un nou ajutor de la stat pentru mii de persoane! Ministerul Muncii a făcut anunțul
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de Uber! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Franța introduce un impozit pe profiturile marilor companii pentru a combate datoria publică
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! ZI DECISIVĂ AZI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pelerinaj de coșmar pentru 11 români. De pe muntele Athos direct la spital după ce au gustat din „leguma diavolului”