Bonuri de masă 2022. Peste 3 milioane de români vor primi tichete de masă pentru alimentele de bază

Guvernul pregăteşte un pachet de măsuri de sprijin pentru românii aflaţi în mare dificultate financiară. Pentru această măsură, totalul beneficiarilor ar fi de 3.468.517 persoane, dar impactul bugetar de  693.734.000 milioane euro.
Filip Stan
28 mart. 2022, 15:19
Bonuri de masă 2022. Peste 3 milioane de români vor primi tichete de masă pentru alimentele de bază

Bonuri de masă 2022. Peste 3 milioane de români vor primi cupoane de la stat pentru alimentele de bază.
De măsurile anunţate de Guvern nu va beneficia toată lumea. Astfel, se dau voucherele pentru cei cu venituri reduse pentru achiziția de alimente de baza, o schemă de ajutor pentru marii consumatori de energie, subvenții pentru transportatori și reducerea RCA.

PENSII 2022. Numai 101.000 pensionari cu venituri mici sunt norocoşi, când şi cum trebuie să se prezinte cu taloanele la Casa de Pensii
În curând, peste 3 milioane de români ar trebui să primească aceste vouchere, cupoane prin care ar putea să își achiziționeze acele alimente de bază precum carne, lactate, făină, zahăr, alimente extrem de necesare dar ale căror prețuri au crescut simțitor în ultima perioadă.

Pe de altă parte, există o discuție la nivelul ASF pentru plafonarea asigurărilor obligatorii pentru o perioadă de 6 luni.

Dacă anul trecut vorbeam despre prețuri de 200 – 300 de lei în medie pentru un motor 2.0, anul acesta, aceeași asigurare ajunsese la un preț de 800-1000 lei. Acesta este motivul pentru care guvernanții încearcă să intervină pe această piață cu plafonarea prețurilor.

Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE: „Plafonarea şi compensarea facturilor nu este o soluţie pe termen lung”
Totodată, un set de măsuri sunt pregătite și vin în sprijinul marilor consumatori de energie, cei care nu erau vizați până acum de ordonanța de urgență care plafona prețul la gaze și energie electrică.

PSD propune, în pachetul de măsuri pentru susţinerea nivelului de trai al românilor cu venituri mici, acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni, pentru 6 alimente de bază, precum şi vouchere pentru elevii din familiile sărace, de 30 euro lunar, pentru 7 luni, pentru achiziţionarea de alimente, rechizite şi haine, au precizat surse din PSD.

Aceste vouchere ar urma să fie alocate pentru gospodăriile cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei ( în jur de 151.000 gospodarii), precum şi persoanele care primesc Venit Minim Garantat – 168.000 persoane, persoane cu dizabilitati – 800.000 persoane şi pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei, aici încadrându-se 2.349.517 pensionari.

Pentru această măsură, totalul beneficiarilor ar fi de 3.468.517 persoane, dar impactul bugetar de  693.734.000 milioane euro până la sfârsitul anului, adica 0,27% din PIB estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2022.

O altă măsură propusă de PSD se referă la susţinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici, prin acordarea de vouchere de 30 euro lunar pentru 7 luni (aprilie –iunie si septembrie – decembrie 2022).

Aceste vouchere ar urma să fie folosite pentru alimente, rechizite şi haine, de către cei 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impactul bugetar pentru această măsură este de  32.760.000 euro adică 0.012 % din PIB  estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2022, potrivit estimărilor celor de la PSD.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, săprămâna trecută, la Parlament, că în partid a fost finalizat pachetul de măsuri pentru economie, în contextul crizei legate de războiul din Ucraina şi cea energetică, şi că un prim draft a ajuns şi la premier.

Liderul PSD a ţinut să precizeze că, după măsurile luate şi care vor intra în vigoare de las 1 aprilie, în acest moment, avem un efort de 3,6% din PIB pe zona socială şi zona economică.

Sunt și măsuri care au fost discutate, însă la care guvernanții ar putea fi nevoiți să renunțe. Este vorba despre scăderea TVA-ului cu 2%,  scăderea CAS cu 5% sau plafonarea prețului și accizelor la carburanți.

Ministrul Economiei a mai precizat că furnizorii care vor emite facturi mari, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an, vor fi sancţionaţi.
”De asemenea, avem şi instrumentele , prin ANRE şi ANPC de a sancţiona, dacă avem o situaţie similară cu ceea ce s-a întâmplat în luna ianuarie, eu sper că nu se va mai întâmpla acest lucru pentru că nu mai avem probleme la furnizori, să îşi adapteze aplicaţiile”, a declarat Spătaru.
Florin Spătaru a mai declarat că va fi operaţională o platformă pentru consumatorii mari industriali prin care vor putea încheia direct contracte bilaterale.
”Din informaţiile pe care le-a primit de la ANRE va fi operaţională platforma pentru consumatorii mari industriali, pentru cei care vor beneficia de acea schemă  de compensare valabilă din 2018 până în 2020 va fi valabilă şi în continuare şi vom avea această platformă operaţională prin care se vor putea  încheia contracte bilaterale directe, astfel încât piaţa la energie să fie reglementată.  Rămâne problema producţiei şi acolo, împreună cu ministrul Energiei facem demersuri pentru a avea acel gaz şi energia electrică necesară”, a declarat ministrul.

Întrebat ce se va întâmpla, dacă situaţia se schimbă având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, Florin Spătaru a explicat că România este mai puţin dependentă energetic, comparativ cu alte ţări.
”România este mai puţin dependentă decât alte ţări. Dar trebuie să facem investiţii, haide să operaţionalizăm acel plan de modernizare pentru investiţii în panouri solare şi energie regenerabilă, să putem să exploatăm gazul şi gazul din Marea Neagră, dar şi cel terestru pentru a ne reduce această dependenţă. Această dependenţă poate fi redusă pas cu pas, dar trebuie să facem aceşti paşi”, a declarat Florin Spătaru.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul din România unde cumperi un apartament cu 2 camere la doar 7.000 de euro. Ajungi imediat în centru, ai supermarket și restaurante aproape
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Limba romani a apărut pe Google Translate! Ce variantă a acestei limbi a fost aleasă de Inteligența Artificială
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Daniel Tudorache, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în „Dosarul diamantelor”
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'