Bonuri de masă 2022. Peste 3 milioane de români vor primi tichete de masă pentru alimentele de bază

Guvernul pregăteşte un pachet de măsuri de sprijin pentru românii aflaţi în mare dificultate financiară. Pentru această măsură, totalul beneficiarilor ar fi de 3.468.517 persoane, dar impactul bugetar de  693.734.000 milioane euro.
Filip Stan
28 mart. 2022, 15:19
Bonuri de masă 2022. Peste 3 milioane de români vor primi tichete de masă pentru alimentele de bază

Bonuri de masă 2022. Peste 3 milioane de români vor primi cupoane de la stat pentru alimentele de bază.
De măsurile anunţate de Guvern nu va beneficia toată lumea. Astfel, se dau voucherele pentru cei cu venituri reduse pentru achiziția de alimente de baza, o schemă de ajutor pentru marii consumatori de energie, subvenții pentru transportatori și reducerea RCA.

PENSII 2022. Numai 101.000 pensionari cu venituri mici sunt norocoşi, când şi cum trebuie să se prezinte cu taloanele la Casa de Pensii
În curând, peste 3 milioane de români ar trebui să primească aceste vouchere, cupoane prin care ar putea să își achiziționeze acele alimente de bază precum carne, lactate, făină, zahăr, alimente extrem de necesare dar ale căror prețuri au crescut simțitor în ultima perioadă.

Pe de altă parte, există o discuție la nivelul ASF pentru plafonarea asigurărilor obligatorii pentru o perioadă de 6 luni.

Dacă anul trecut vorbeam despre prețuri de 200 – 300 de lei în medie pentru un motor 2.0, anul acesta, aceeași asigurare ajunsese la un preț de 800-1000 lei. Acesta este motivul pentru care guvernanții încearcă să intervină pe această piață cu plafonarea prețurilor.

Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE: „Plafonarea şi compensarea facturilor nu este o soluţie pe termen lung”
Totodată, un set de măsuri sunt pregătite și vin în sprijinul marilor consumatori de energie, cei care nu erau vizați până acum de ordonanța de urgență care plafona prețul la gaze și energie electrică.

PSD propune, în pachetul de măsuri pentru susţinerea nivelului de trai al românilor cu venituri mici, acordarea de vouchere de 50 euro la fiecare 2 luni, pentru 6 alimente de bază, precum şi vouchere pentru elevii din familiile sărace, de 30 euro lunar, pentru 7 luni, pentru achiziţionarea de alimente, rechizite şi haine, au precizat surse din PSD.

Aceste vouchere ar urma să fie alocate pentru gospodăriile cu ambii părinţi şi cel puţin 2 copii dependenţi şi gospodării monoparentale cu un venit net mediu lunar mai mic de 600 lei ( în jur de 151.000 gospodarii), precum şi persoanele care primesc Venit Minim Garantat – 168.000 persoane, persoane cu dizabilitati – 800.000 persoane şi pensionarii cu un venit mai mic de 1500 lei, aici încadrându-se 2.349.517 pensionari.

Pentru această măsură, totalul beneficiarilor ar fi de 3.468.517 persoane, dar impactul bugetar de  693.734.000 milioane euro până la sfârsitul anului, adica 0,27% din PIB estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2022.

O altă măsură propusă de PSD se referă la susţinerea elevilor care provin din familii cu venituri mici, prin acordarea de vouchere de 30 euro lunar pentru 7 luni (aprilie –iunie si septembrie – decembrie 2022).

Aceste vouchere ar urma să fie folosite pentru alimente, rechizite şi haine, de către cei 156.000 de elevi care primesc burse sociale. Impactul bugetar pentru această măsură este de  32.760.000 euro adică 0.012 % din PIB  estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul 2022, potrivit estimărilor celor de la PSD.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, săprămâna trecută, la Parlament, că în partid a fost finalizat pachetul de măsuri pentru economie, în contextul crizei legate de războiul din Ucraina şi cea energetică, şi că un prim draft a ajuns şi la premier.

Liderul PSD a ţinut să precizeze că, după măsurile luate şi care vor intra în vigoare de las 1 aprilie, în acest moment, avem un efort de 3,6% din PIB pe zona socială şi zona economică.

Sunt și măsuri care au fost discutate, însă la care guvernanții ar putea fi nevoiți să renunțe. Este vorba despre scăderea TVA-ului cu 2%,  scăderea CAS cu 5% sau plafonarea prețului și accizelor la carburanți.

Ministrul Economiei a mai precizat că furnizorii care vor emite facturi mari, aşa cum s-a întâmplat la începutul acestui an, vor fi sancţionaţi.
”De asemenea, avem şi instrumentele , prin ANRE şi ANPC de a sancţiona, dacă avem o situaţie similară cu ceea ce s-a întâmplat în luna ianuarie, eu sper că nu se va mai întâmpla acest lucru pentru că nu mai avem probleme la furnizori, să îşi adapteze aplicaţiile”, a declarat Spătaru.
Florin Spătaru a mai declarat că va fi operaţională o platformă pentru consumatorii mari industriali prin care vor putea încheia direct contracte bilaterale.
”Din informaţiile pe care le-a primit de la ANRE va fi operaţională platforma pentru consumatorii mari industriali, pentru cei care vor beneficia de acea schemă  de compensare valabilă din 2018 până în 2020 va fi valabilă şi în continuare şi vom avea această platformă operaţională prin care se vor putea  încheia contracte bilaterale directe, astfel încât piaţa la energie să fie reglementată.  Rămâne problema producţiei şi acolo, împreună cu ministrul Energiei facem demersuri pentru a avea acel gaz şi energia electrică necesară”, a declarat ministrul.

Întrebat ce se va întâmpla, dacă situaţia se schimbă având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, Florin Spătaru a explicat că România este mai puţin dependentă energetic, comparativ cu alte ţări.
”România este mai puţin dependentă decât alte ţări. Dar trebuie să facem investiţii, haide să operaţionalizăm acel plan de modernizare pentru investiţii în panouri solare şi energie regenerabilă, să putem să exploatăm gazul şi gazul din Marea Neagră, dar şi cel terestru pentru a ne reduce această dependenţă. Această dependenţă poate fi redusă pas cu pas, dar trebuie să facem aceşti paşi”, a declarat Florin Spătaru.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Zodia care trebuie să depună efort ca să rămână pe linia de plutire. Sunt puse la încercare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți